| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - dziwne jakby cykanie < e46 323>
lukas323_e46 - 2010-03-31, 20:56 Temat postu: dziwne jakby cykanie < e46 323> witam mam mały problem w ostatnim czasie pojawiło mi się dziwne cykanie, stukanie i dochodzi spod kolektorów najprawdopodobniej objawia się to na wolnych obrotach , nic nie faluje ani nic z tych rzeczy chodzi tak samo na benzynie jak i na gazie , przy dodaniu gazu słychać jak zasysa powietrze . jest to bmw e46 323 rok 99 gaz sekwencja. proszę o jaka diagnozę co to możne być i jak to ma wpływ na moje autko ? dzieki za odp pozdrawiam forumowiczów
kafarek - 2010-03-31, 22:11
Wtryski LPG cykają (sprawdź na PB czy również to zjawisko występuje), albo rozrząd do roboty.. Przy pewnym przebiegu wszystko się zużywa.. Typowe bolączki M52.. zorany vanos lub klawiatura
DjAquaz - 2010-03-31, 23:12
No ja się podpinam pod temat.też takie coś i u mnie występuje. Mam pytanko czy wystarczy zestaw hydropopychaczy wymienić czy trzeba zawory też??? Mam akurat 2ga głowice z przebiegiem 150000km, ale wiem że jak sie ściągnie głowice to najczęściej idą gwinty się rypać na bloku. Jak myslicie czy by to wystarczyło gdybym wszystkie graty prócz zaworów i sprężyn czyli szklanki ,wałki- wymienił bez ściągania głowicy??? Łącznie z Vanosem chociaż jego to mam już po wymianie. Doradźcie
MARAS - 2010-04-01, 19:59
Jak cyka z pod kolektora ssącego to wtryski LPG jak mówi Kafarek, jak cykaja popychacze słychać to wyraźnie po przeciwnej stronie pod deklem zaworowym. A vanos nie cyka tylko rzeźi i odgłos jest wyraźny z przodu głowicy.
DjAquaz - 2010-04-02, 10:28
Właśnie u mnie jest taki odgłos jakby warkot ,nie ma cykania typowego dla szklanek ale jak dam lekko gazu i przystawię ucho to słychać taki suche pukanie i to częste dobiegające spod dekla zaworów.Na pewno jest to w pobliżu szklanek jakby na wałkach ..A czy ktoś mi wytłumaczy czemu Vanos rzęzi jakie są tego przyczyny??? Ja mam wymienione pierścienie na Vanosie co jeszcze może się tak trzaskać??
MARAS - 2010-04-02, 12:16
| DjAquaz napisa/a: | | Ja mam wymienione pierścienie na Vanosie co jeszcze może się tak trzaskać?? |
ale za warkot (rzęzenie) łańcucha bierze sie z niełaściwego napiecia uszkodzony, zużyty napinacz hydrauliczny, zużyty wyciągniety łańcuch, zużyte wyrobione prowadnice łańcucha.
|
|