| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] Centralny zamek z allegro
maro - 2010-04-05, 22:22 Temat postu: [E30] Centralny zamek z allegro Witam,
zakupiłem sobie na allegro do mojej wąskiej centralny zamek (2 siłowniki).
http://allegro.pl/item960477631_960477631.html
Wszystko podłączyłem - siłowniki, centralkę podłączyłem do 12V (do zapalniczki) wszystko śmiga z pilota pięknie ładnie - bajka.
Z centralki wychodzą dodatkowo dwa kable do sterowania kierunkami - podczas otwierania migają.
Te dwa kable podają mase. Tutaj mam problem. Na początku chciałem te dwa kable podłączyć pod awaryjne - znalazłem sobie w kostce awaryjnych 2 x 12V od kierunków - działa pięknie, klikam na pilocie otwiera/zamyka kierunki pięknie migają - bajka.
Ale teraz mam inny problem, wrzucam lewy kierunek - wszystko jest ok, wrzucam prawy - zapalają się kierunki na obu stronach przód/tył. Pomyślałem - wpięcie w awaryjne - zły pomysł.
Wpiąłem się tymi dwoma kablami do kostki od przekaźnika zespolonego kierunków w kolumnie kierownicy na takiej samej zasadzie - znalazłem 2 x 12V od kierunków - działa - jednak tak samo. Gdy otwieram z pilota miga ładnie pięknie, gdy wrzucę prawy kierunek - dyskoteka - wszystkie migają.
Podłączałem różnie, dwoma kablami, zamieniałem strony (wtedy jak wrzucam lewy kierunek to wszystko miga), jednym kablem ale rozgałęzionym - nadal jest to samo.
Czy robię gdzieś błąd, może spotkał się ktoś z takim problemem.
Jeżeli ktoś udzieli mi info gdzie najlepiej się wpiąć do tych kierunków najlepiej, będę bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki za odpowiedź.
[ Dodano: 2010-04-18, 16:38 ]
Problem rozwiązany, na przyszłość jakby ktoś miał podobny problem.
Zastosowałem diody jednokierunkowe na kablach masowych które wychodziły z centralki centralnego zamka. Oczywiście należy odpowiednio je przylutować tak aby wzbudzanie masą przechodziło w jedną stronę np do przekaźnika kierunków, bez diód te wzbudzanie masą w jakiś sposób zamykało mi obwód od kierunków - wszystkich, w momencie wrzucenia kierunku.
Wszystko teraz działa tak jak powinno bez żadnych problemów.
|
|