| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - tuleje wachaczy tylnych w 36 coupe
wally - 2010-04-15, 23:34 Temat postu: tuleje wachaczy tylnych w 36 coupe siema.
wyszlo mi na diagn. ze mam luz na tulei tej co w tylnym wachaczu wchodzi w podłoge auta.zaraz pod tylnymi siedzeniami.
i mam pytanie bo kupilem juz tuleje lemfordera w interze ale kolo mial delikatny problem z tym o ktore mi chodzi. skorzystalismy zfunkcji realoem i tam znalezlismy.
chce sie upewnic, moje wygladaja tak ze metal otoczony guma ale z zewnatrz taka jakby szorstka masa zeliwna sa pokryte(foty moge wieczorem poznym wstawic dopiero)
no i co do samej wymiany - skomplikowane to?bo na realoem jakby w te tuleje dluga sruba wchodzila. poprzecznie?
dodam ze bede je wymienial przy okazji zakladania gwintu wiec amory sprezyny beda wyjete. i co dalej?trzeba demontowac polosie itp zeby to wymienic?
prosze o podpowiedzi. pozdr
Gepard - 2010-04-15, 23:46
nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem chodzi Ci o te tuleje przy progu w wachaczu z piasta?? jak tak to tuleja powinna wygladac tak:
http://allegro.pl/item964...od_progiem.html
Wymiana potrafi byc uciazliwa wrazie co wpadnij do mnie do garazu autkiem i sobie z tym poradzimy
lysy174 - 2010-04-16, 00:18
http://bmwfans.info/parts...r_axle_carrier/
Jedyne tuleje jakie wchodza z tylu w podloge E36 to tuleje belki nr. 2 lub 3.
Jesli o te chodzi to wymiana powoduje duzo problemow i roboty. Trzeba wyjac most i wypiac wahacze z jednej strony.
wally - 2010-04-16, 00:30
Gepard, tak wlasnie o te w progu mi chodzi...i wlasnie takowe kupilem. hehe
a ty jakis warsztacik masz czy doslownie garazowo zapraszasz?tyle sie o wymiance juz nasluchalem ze z checia dalbym sobie z tym spokoj hehe.
a jak sie wykreca wachacz z ta tuleja z progu?bo juz uswiadomoiony jestem ze linka recznego i polosie (najlatwiej od dyfra) trzeba bedzie odczepic.
Gepard - 2010-04-16, 08:48
Warsztatu jeszcze nie mam ale zapraszam garazowo da sie to zrobic w dwie osoby bez sciagania wachacza. Odkrecasz mocowanie od podlogi nastepnie sr. poprzeczna i zaczyna sie wybijanie tuleji jak masz pozrywane to pojdzie gladko Nieztety pozniej musisz jechac na geometrie by zbierznosc tylu zrobic.
wally - 2010-04-18, 11:29
| Gepard napisa³/a: | | nastepnie sr. poprzeczna | ????
Gepard - 2010-04-18, 22:13
sruba poprzeczna w mozcowaniu przykrecanym do podlogi na trzy sruby.
b.m.w - 2010-05-22, 15:53
Da się to zrobić bez problemu.Wystarczy odkręcić trzy śruby (na których jest regulacja geometrii) oraz śrubę która przechodzi właśnie przez tą tuleję .Wszystko znajduje się w tylnej części progu samochodu. Z odkręcania to tyle,chyba że jeszcze jakieś mocowanie linki,lub przewodu hamulcowego od wahacza.
Teraz wystarczy pozbyć się starej tulei i wcisnąć nową.Ja wciskałem,raczej wciągałem za pomocą długiej śruby ,oraz tulei ,która musi mieć troszkę większą średnicę od tej którą wciskamy.
Mając do dyspozycji podnośnik kolumnowy cała operacja zajęła mi 2 godziny.
|
|