BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E36 Miękki pedał po wymianie przewodów...

reszczyk - 2010-04-19, 21:51
Temat postu: E36 Miękki pedał po wymianie przewodów...
Witam! Jak w temacie wymieniłem przewody hamulcowe z tyłu (bębny) bo były juz bardzo skorodowane. Dolałem płynu i odowietrzyłem układ. Jednak pedał jest miękki. Jak się "przpompuje" 2-3 razy robi się normany. ale zaraz wraca do stanu porzedniego i hamulce łapią gdzieś "w podłodze". Co jest nie tak?
lysy174 - 2010-04-19, 23:49

A masz ABS?
Odpowietrzyles caly uklad czy tylko tyl po wymianie?
Jestes pewien ze usunales cale powietrze z ukladu?

MARAS - 2010-04-20, 14:59

Jak dla mnie nadal są zapowietrzone skoro pedął rośnie po tym jak 2-3 razy naciśniesz.
Napisz w jaki sposób odpowietrzałeś może w tym problem.

jaro 535 - 2010-04-23, 12:51

ja w kilku autach spotkałem sie z takim czymś właśnie przy robieniu coś z hamulcami np pierwsze auto wymiana tylko przednich klocków po wymianie brak hamulców okazało sie ze pompa do wymiany ponieważ kiedy trzeba było rozepchać tłoczek w zacisku to powracajacy płyn uszkodził pompę, drugie auto wymiana tylnych szczęk wraz z cylinderkami (ukręcony odpowietrznik) po całej operacji odpowietrzania miekki pedał pomogło dopiero wymienienie pompy, także nie chcę krakać ale dopiero to może Ci pomóc :wink: oczywiście zanim przystąpisz do wymiany pompy trzeba wykluczyć inne powody miękkiego pedału hamulca, ale tak to już czasem bywa stara pompa + mieszanie płynów stary z nowym + np zwykła wymiana klocków = wymiana pompy
bujan21 - 2010-04-23, 20:09

Jak masz ABS to spróbuj odpowietrzać na odpalonym silniku. Jeśli nie to problem może tkwić w tym że nie ustawiłeś okładzin blisko bębna hamulcowego i jest wtedy spory luz między tymi elementami-wtedy też może wpadać.
jaro 535 - 2010-04-23, 20:56

bujan21 napisa³/a:
Jeśli nie to problem może tkwić w tym że nie ustawiłeś okładzin blisko bębna hamulcowego i jest wtedy spory luz między tymi elementami-wtedy też może wpadać.

dokładnie to może być problem, ale on chyba tego nie ruszał tylko przewody zmienił :|

flinster22 - 2010-04-27, 13:14

Koledzy forowicze a czy jeśli np.wymieniam sobie zaciski z przodu i odpowietrzam układ to czy muszę odpowietrzyć również tył?i w jakiej kolejniści powinno się to prawidłowo robić? :help: