BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - e36 318i brak katalizatora. Co zrobić??

crazye36 - 2010-04-19, 23:53
Temat postu: e36 318i brak katalizatora. Co zrobić??
Witam.
Mam bmw e36 z silnikiem m40 1.8i a moje pytanie odnosi się do braku katalizatora. Zauważyłem że zamiast katalizatora mam wspawaną rurę a za nią tłumik środkowy i następnie tłumik końcowy firmy "ulter-sport" z dwoma rurami zakrzywionymi ku górze (podejrzewam ze to od 2/2.5l). Wydech strasznie głośno chodzi co już mnie zaczyna denerwować bo słychać go nawet w środku a w zakresie od 2 do 3tys obrotów nie da się wysiedzieć w samochodzie i również bardzo dymi przy niskich temperaturach . Czy to może być wina braku katalizatora (wiem ze tłumik robi swoje) ?? myślę o kupnie katalizatora i wsadzeniu go na swoje pierwotne miejsce. Pomogłoby to w zlikwidowaniu tego dźwięku czy wymienić tłumik na oryginalny a zostawić brak katalizatora [albo jedno albo drugie (koszty)]??

Luka - 2010-04-20, 09:13

katalizator droga sprawa nawet do malego silnika m40 , ja mialem tez ultera i kombinowalem z wyciszeniem go i nic to nie dalo caly czas ryczal i ryczec juz bedzie niestety , pewnego dnia sie wkurzylem kupilem orginalny tlumik koncowy i zrobilem tak odcialem od niego ta orginalana koncowke i wspawalem mu jedna z ultera by ladnie wygladalo . Nie mam tez katalizatora ale autko chodzi zwyczajnie cichutko . To jest dobre gdy przejezdzasz dwie ulice w tygodniu tym samochodem po pewnym czasie kilku trasach masz tego dosyc . Ja bym Ci radzil poprostu kupic tlumik orginalny koncowy i do tego jakas ladna koncoweczke i masz spokoj pozdrawiam .
crazye36 - 2010-04-20, 09:57

Tez tak własnie myślałem ale wolałem się dowiedzieć:) a po wymianie tłumika na oryginalny nie będzie już tak kopcił?? Bo kopcenie przy niskich temp. tez mnie denerwuje:P Patrząc w lusterko widzę tylko chmurę pary:P
Pablo325i - 2010-04-20, 12:05

mozesz kupic koncowy uzywany, mozna trafic w dobrym stanie, albo nowy Walker (popularna firma) przeznaczony do Twojego auta.
Tak jak kolega napisal z seryjnym koncowym bedzie cichutko...

crazye36 - 2010-04-26, 15:19

Jutro jadę założyć tłumik:) Nie pamiętam jakiej firmy ale podobno dobrej:P jakiś podwójnie pokryty aluminium w środku i na zewnątrz (czy coś takiego). Zastanawia mnie tylko to co mechanik powiedział że on zastępuje tłumik środkowy jak i końcowy. Zobaczę jutro jaki będzie końcowy efekt:) 260 zł a założenie w cenie. I jeszcze jedno pytanie... ile mógłbym dostać za tłumik "ulter sport" sprzedając go który miałem założony wcześniej ( dwie rury skierowane ku górze) nie mogę nigdzie znaleźć takiego.
Łukasz - 2010-04-26, 16:19

crazye36 napisa/a:
Jutro jadę założyć tłumik:) Nie pamiętam jakiej firmy ale podobno dobrej:P jakiś podwójnie pokryty aluminium w środku i na zewnątrz (czy coś takiego). Zastanawia mnie tylko to co mechanik powiedział że on zastępuje tłumik środkowy jak i końcowy. Zobaczę jutro jaki będzie końcowy efekt:) 260 zł a założenie w cenie. I jeszcze jedno pytanie... ile mógłbym dostać za tłumik "ulter sport" sprzedając go który miałem założony wcześniej ( dwie rury skierowane ku górze) nie mogę nigdzie znaleźć takiego.

Kopcenie to nie jest wina tłumika raczej :wink:

A za ten Twój stary to ja na przykład nie dałbym złamanego grosza, ale desperatów nie brakuje. Próbuj :)

crazye36 - 2010-04-26, 18:25

Ogólnie rzecz biorąc to ja nawet za darmo nie chciałbym go ale są osoby którym się to podoba. Może ktoś do calibry sobie będzie chciał dokupić :D

[ Dodano: 2010-04-27, 19:06 ]
.....CISZA..... :)

[ Dodano: 2010-04-28, 15:25 ]
Dodam jeszcze tylko ze znacznie poprawila mi sie praca silnika. Jesli ktos ma problem ze silnik przydusi ewentualnie jak sie dusi przy wysokich obrotach i znacznym oporze a posiada jakis sportowy tlumik to niech sobie zalozy orginalny :mg: :beer: