BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - E30 vs E36

m4rud3r - 2010-04-27, 15:09
Temat postu: E30 vs E36
Witam Wszystkich.
Jezeli takowy temat byl , to prosze o skasowanie mojego , i przekierowanie mnie do odpowiedniego.
Jestem na etapie poszukiwania auta. Ogolnie podobaja mi sie beemki, ale ze wzgledu na ograniczone mozliwosci finansowe rozwazam zakup E30 lub E36. Interesuja mnie wersje nie tuningowane, bez zadnych przerobek i tak dalej. Ewentualnie drobne zmiany wizualne ( obnizone zawieszenie , ladne felgi itp ).
Chcialbym zapytac sie Was drodzy forumowicze na temat Waszych doswiadczen z tymi dwoma autami ?

1.Ktore z nich jest bardziej nie zawodne, ktore ewentualnie jest latwiej naprawic ?? ( wiem ze wszystko zalezy od tego jak szanowal je poprzedni wlasciciel i tak dalej, interesuje mnie taki hmm "ogol" ze tak to okresle ;-) )
2.Ktore z nich jest tansze w eksploatacji pod wzgledem ceny czesci ??
3.Do ktorej wersji czesci sa latwiej dostepne ??

Ogladam sie glownie za wersjami 1.8 i 2.0 (benzynowe, ewentualnie benzyna + lpg). Czy ktos moze sie wypowiedziec jak te silniki znosza gaz ?

RySiOtm - 2010-04-27, 16:24

co do 2.0... jesli rozwazasz kupno z silnikiem 2.0 to pomysl lepiej o 2.5, bo pala praktycznie tyle samo, a roznica w osiagach jest...

niestety na temat czesci sie nie wypowiem, bo sam jezdzilem E34.

a co do gazu to kumpel w m20b25 mial gazik zwykly i jakos to chodzilo. problemow z silnikiem nie mial... oczywiscie trzeba brac pod uwage fakt, ze przy zwyklej instalacji trzeba uwazac, zeby nie strzelilo w przeplywke bo ta tania nie jest.

W E36 masz nowsze silniki, tj m50 (2.0; 2.5). lzejsze, mniejsze spalanie, lepsze ;)

M-4 - 2010-04-27, 22:18

Najważniejsze, żebyś znalazł zdrowy samochód. Jeśli kupisz tańszy w którym cośtam jest tak nie do końca sprawne, a coś innego jeszcze działa ale warto wymienić itd.. to będzie Cię sporo kosztować czasu i pieniędzy. I to nie są żarty :wink: E36 są stosunkowo młodsze, więc łatwiej będzie znaleźć dobry samochód. Z drugiej strony jeżeli lubisz "dłubać" to E30 z np. wspomnianym przez kolegę silnikiem m20 jak najbardziej. Bardzo dobry dla początkujących z bawarkami. Z resztą nie tylko ten silnik.

Kiedyś przeczytałem, że z niezawodnością jest tak, że to podobno nie zaleta a wada BMW. :) Bo ludzie nie wymieniają oleju, katują do oporu, nic nie regulują ani naprawiają. ;) Sporo jest takich beemek

kubawojcik - 2010-04-28, 06:50

E30 będzie Ci bardzo trudno kupić bo jest już mało egzemplarzy godnych uwagi, a jeśli już znajdziesz to będzie droższa od E36. Jeśli chodzi o "awaryjność" to mniej roboty mam z E36 niż z E30 które wcześniej miałem. Ale pamiętaj, że Beemki się same nie psują ;)
Najlepszym wyborem jest E36 328i a jak chcesz coś koniecznie z silników które wymieniłeś to 1,8IS bo jeździ tak jak 2,0 a mniej pali... natomiast 2,5 pali tyle co 2,0 a jedzie dużo lepiej... 2,8 pali mniej lub tyle samo co 2,5 a jedzie duzo lepiej... Wszystko zalezy od tego ile konkretnie masz kasy...

Ahmed - 2010-04-30, 09:03

Ja może z innej beczki dorzucę, jeśli chcesz auto "na laski" to wybór oczywisty - e36, jeśli chcesz auto za którym się oglądają to e30 - stary trup ale rzadkość już powoli na Polskich drogach, a co do zakupu dobrego egzemplarza, że drogo nie zgodzę się, grunt to w miarę bez rdzy (progi nadkola kielichy podszybie) i zadbane w środku. Cenowo wyjdzie tak samo jak e36 może taniej. Jednak e30 jest bardziej oryginalne, lżejsze i części tańsze (jeszcze). Też szukałem e36 na początku;) Stanęło na e30 325i ;) aaaa i jak chcesz kiedyś auto do driftu zbudować to e30 > e36 :P
Pablo325i - 2010-04-30, 20:20

m4rud3r, jako wlasciciel kilku E30 bede Ci doradzal E30. E36 tez jezdzilem i swietnie sie tym jezdzi, bo to tez BMW :) .
Gdybys napisal ile chcesz przeznaczyc zł to bym doradzil konkretnie.
Jesli chodzi o seryjne E30 to polecam:
-ocynkowana (po wrzesniu 1987r) 318is 136KM, z gazem lub bez
-nieocynkowana (przed wrzesniem 1987) 318i 105KM, z gazem lub bez, to mozesz kupic bardzo tanio.
Oba silniki sa baaaardz trwale, ten pierwszy duuuuzo nowoczesniejszy.

Jesli mialbys wiecej kasy to polecalbym Ci kupic zrobione E30 z silnikiem 2.8 z E36.

Z tego co wiem do E30 sa tansze czesci i jest ich mniej, bo jest prostsze w budowie. Naprawy tez sa tansze i prostsze.

Jezdzilem rok 318i nieocynkowanym w gazie i bardzo sobie chwale- kupilem za 3000zl, ladna czerwona 2drzwiowa.
Jezdzilem tez rok 325i M20B25 bez gazu i bajka!!! Mialem farta bo nic mi nie padlo oprocz przeplywki ktora dopiero niedomagala powyzej 5000rpm, kupilem sprawna za 180zl.
E30 jest duzo lzejsze wiec powinno mniej palic, a juz na pewno pali mniej z nowoczesniejszymi motorami z E36...
Dostepnosc czesci jest chyba taka sama, tyle ze gadzetow sportowych (np szpera) do E30 jest wiecej.
Pozdro