BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E36] Wymiana uszczelki między kolektorem a wydechem

Tobi - 2010-04-30, 20:34
Temat postu: [E36] Wymiana uszczelki między kolektorem a wydechem
Muszę wymienić uszczelkę między kolektorem, a wydechem - nr 2 na obrazku: http://bmwfans.info/parts...t_lambda_probe/
Niestety jak wszedłem pod auto i zobaczyłem jaki tam jest "dostęp" do śrub, to jedyne na co wpadłem to odkręcenie kolektora na bloku silnika i mocowań wydechu, i wyjęcie całego wydechu z kolektorem od spodu auta. Nie mam innego pomysłu jak się do tego zabrać. Może macie jakiś patent? Dostęp zwłaszcza do tej śruby, gdzie idzie element nr 3 na obrazku wydaje się niemożliwy, a pewnie zapieczone śruby nie ułatwią mi zadania.

beryl - 2010-05-01, 00:00

Jak tłumikarz przerabiał mi wydech, to odkręcił to bez problemu, tylko, że w E30 może być lepszy dostęp.
Stammek86 - 2010-05-01, 01:57

dluga przedłużka,przegub,nasadka i nie powinno być problemow z dojsciem.

Ale czesto szpilki sie ukrecaja wiec najpierw dobrze oczysc z rdzy i popsikaj jakimś wd40 czy czymś podobnym.
Mozesz odkrecać też na rozgrzanym wydechu...mniejsze prawdpodobienstwo ze szpilki sie ukrecą.

IPLO - 2010-05-01, 02:00

noi JAK juz bedziesz składał to daj nakretki z mosiadzu a nie pozałeujes na przyszłosc
Jasiek1 - 2010-05-02, 00:05

U mnie również poszło bez problemu, długa przedłuzka, rurka i wszystko sie odkręcilo. Tylko dobra ciasna nasadka jest potrzebna, żeby nie omknąć śruby bo wtedy klops ;]