| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - e36 wymiana osłony rozrządu w silniku M50
marcinek84 - 2010-05-03, 22:03 Temat postu: e36 wymiana osłony rozrządu w silniku M50 Witam
mam pewien problem, gdyż do wymiany jest osłona rozrządu, chodzi o ten aluminiowy element, w którym jest uchwyt na czujnik położenia wału na przodzie silnika. moje pytanie, gdyż mam te osłone luzem i widac ze ma od góry 3 otwory na szpilki i podejrzewam, żeby ją wymienic trzeba by sciągac głowicę czy nie jest to konieczne??
szwangru2 - 2010-05-03, 23:32
Nie jest to konieczne wykręcasz od góry śruby 9,10,11 http://www.realoem.com/bm...507&hg=11&fg=15 tylko musisz zestawic rozrząd bo jeśli dobrze pamiętam to śruba nr 11 trzyma prowadnicę łańcucha między wałkami rozrządu .
Stammek86 - 2010-05-04, 00:29
da radę bez ruszania glowicy i ruszania rozrzadu,musisz mieć tylko dobre klucze ktorymi dojdziesz do tych śrub i kołka na walkach muszą być w odpowiedniej pozycji zeby klucz sie zmiescił i zeby było dojscie do tych śrub.
marcinek84 - 2010-05-04, 09:37
dzięki chłopaki za podpowiedź, zmienam słupek, gdyż w starym leżała uszczelka pod głowicą i jeśli miałbym w nowym słupku zdejmowac czapkę, to mijałoby się to z celem... a pech chciał, że mam urwany ten uchwyt na czujnik wału i co gorsza jest dziura na wylot osłony.
[ Dodano: 2010-05-04, 09:41 ]
| szwangru2 napisa³/a: | | tylko musisz zestawic rozrzÄ…d bo jeÅ›li dobrze pamiÄ™tam to Å›ruba nr 11 trzyma prowadnicÄ™ Å‚aÅ„cucha miÄ™dzy waÅ‚kami rozrzÄ…du . |
Jakbyś mógł mi jeszcze jaśniej to przybliżyc, gdyż nie jestem mechanikiem z zawodu i niechciałbym coś nieumyślnie przestawic, popuszczając te śruby.
szwangru2 - 2010-05-04, 15:55
| marcinek84 napisa³/a: | | JakbyÅ› mógÅ‚ mi jeszcze jaÅ›niej to przybliżyc, gdyż nie jestem mechanikiem z zawodu i niechciaÅ‚bym coÅ› nieumyÅ›lnie przestawic, popuszczajÄ…c te Å›ruby. | jasne że tak choc też nie jestem mechanikiem wÅ‚aÅ›nie dlatego napisaÅ‚em o zestawieniu rozrzÄ…du bo w momencie kiedy coÅ› przestawisz Å‚atwiej Ci bÄ™dzie poprawic/skorygowac. Ustaw koÅ‚o pasowe to z którego czyta czujnik poÅ‚ożenia waÅ‚u na znak OT, waÅ‚ki natomiast na swoim drugim koÅ„cu majÄ… byc ustawione otworami do góry i pÅ‚aszczyzna na której owe otwory siÄ™ znajdujÄ… musi byc równolegÅ‚a do pÅ‚aszczyzny gÅ‚owicy .Prowadnica Å‚aÅ„cucha to nr.5 http://www.realoem.com/bm...286&hg=11&fg=25 wÅ‚aÅ›nie przej jej obudowÄ™ przechodzÄ… te Å›ruby.
marcinek84 - 2010-05-04, 23:02
chyba jednak odpuszczę sobie wymiane tej obudowy i pozostanie mi spawanie, dziś się temu dokładnie przyglądałem w silniku, który mi padł (uszczelka pod głowicą) , zdjąłem w nim pokrywę i za nic nie dostanę się do wszystkich 3-ech śrub.
ale dzięki wielkie za chęci i zainteresowanie tematem.
szwangru2 - 2010-05-04, 23:16
| marcinek84 napisa³/a: | | dziÅ› siÄ™ temu dokÅ‚adnie przyglÄ…daÅ‚em w silniku, który mi padÅ‚ (uszczelka pod gÅ‚owicÄ…) , zdjÄ…Å‚em w nim pokrywÄ™ i za nic nie dostanÄ™ siÄ™ do wszystkich 3-ech Å›rub. | daj życ chÅ‚opaku masz na czym potrenowac ,uda siÄ™
|
|