BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - zdejmowanie szyb

Melis - 2005-02-14, 17:33
Temat postu: zdejmowanie szyb
Witam!!! Chce przyciemnic sobie szybki [(3 tylne) dodam ze mam 2 drzwiowe nadwozie]. Chciałbym sie najpierw dokładniej (trochę się oriętuje) dowiedziec jak się je zdejmuje. Nie chciałbym czegoś odj...ć bo wiadomo...będzie juz wtedy za pózno :? Czy w interku są jakieś strony opisujące ten proces? jesli nie prosił bym o porady. (najlepiej opis ,,krok po kroku"). Pozdro
center - 2005-02-14, 18:19

do tylnej szyby potrzebujesz srubokreta, albo kilku i najlepiej jakichs kumpli zeby to szybciej lecialo..
najpierw musisz wyjac klin z szyby (to srebrne ) pozniej uszczelka juz puszcza ladnie, najlepiej delikatnie wypychac od wewnatrz a ludzie trzymaja na zewnatrz, albo podwazasz uszczelke i powoli wyciagasz...
a z wlozeniem jest troche ciezej bo latwo polamac ten klin...
bardzo latwo...
ale jak chcesz to 1 bokiem wkladasz, a 2 podwazasz uszczelke i i przekladasz ja na gore, tak zeby zaszla na klin...
ciezko to slowami wytlumaczyc ale jak sie zlapiesz to bedziesz wiedzial o co chodzi..
ja robilem to po raz pierwszy, i musze powiedziec ze:
na dole zostaje powietrze bo szyba jest zaokraglona, ale nie wiem, moze jakbym to robil lepiej, staranniej to by wyszlo ladniej..
i 2, latwo polamac klin...
jak w coupetce wyjac boczne to nie wiem...
powodzonka...

Dominik - 2005-02-14, 21:13

Jeszcze jedna podpowiedź: przy zakładaniu klina dobrze jest posmarować uszczelkę czymś śliskim :lol: lepiej będzie szło - znam to z autopsji :lol:
ChriS - 2005-02-14, 22:39

Do smarowania uszczelek dobry jest płyn do mycia naczyń(koncentrat) i łatwo go póżniej spłukać i wytrzeć.
Melis - 2005-02-14, 23:02

a te dwie boczne???
Marcin e30 - 2005-02-15, 01:59

moge sie mylić bo już dawno tego nie robiłem 8) ale ramki od tylnych powinny być z przodu przykręcone do słupka a reszta jest "włożona" w uszczelke. boczne wyjmuje sie najlepiej z ramkami żeby ich nie pogiąć, musisz od wewnątrz "podważyć" uszczelke i wypchnąć delikatnie szybe i wyjdzie. zakładać najwygodniej jest razem z uszczelką "na przewód" tzn. w uszczelke dookoła wkładasz przewód i dopychając szybe do "ramy" wyciągać przewód i szybka powinna wskoczyć i najlepiej to robić na płyn do mycia szyb