BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - szybkie scieranie sie jednego kranca opony

piotrbmw4 - 2010-05-15, 10:31
Temat postu: szybkie scieranie sie jednego kranca opony
witam mam problem zauważyłem ze na tylnych oponach od strony wewnętrznej nie ma juz prawie protektora chodź od strony zewnętrznej jest idealny w zeszłym roku wymieniłem tuleja wahacza wzdłużnego ( ta co siedzi w progu przed tylnym kolem)wiec to raczej nie jest przyczyna auto na suchej drodze sprawuje sie bez problemu lecz jak pada deszcz i droga jest mokra to po przejechaniu np po pasach dla pieszych czuc mocne szarpniecie tylu na samym mokrym asfalcie takiego problemu nie ma tylko na malowanych na powierzchniach drogi.Moze jest to wina zlej zbieżnosci lub zlego konta???prosze o pomoc
MAJSU - 2010-05-15, 10:48
Temat postu: Re: szybkie scieranie sie jednego kranca opony
piotrbmw4 napisa³/a:
witam mam problem zauważyłem ze na tylnych oponach od strony wewnętrznej nie ma juz prawie protektora chodź od strony zewnętrznej jest idealny w zeszłym roku wymieniłem tuleja wahacza wzdłużnego ( ta co siedzi w progu przed tylnym kolem)wiec to raczej nie jest przyczyna auto na suchej drodze sprawuje sie bez problemu lecz jak pada deszcz i droga jest mokra to po przejechaniu np po pasach dla pieszych czuc mocne szarpniecie tylu na samym mokrym asfalcie takiego problemu nie ma tylko na malowanych na powierzchniach drogi.Moze jest to wina zlej zbieżnosci lub zlego konta???prosze o pomoc

Skoro się pytasz czy to wina złej zbieżności to pewnie jest nie ustawiałeś od dawien dawna. Jedź niech ci sprawdzą luzy potem ustawią zbieżność i kąty nie KONTY.

piotrbmw4 - 2010-05-15, 14:28

a tu cie zadziwię kolego w zeszłym roku ustawiałem 3 razy zbierznosc 1 raz 2 osi oraz 2 razy osi tylnej zanim samemu sie kapitelem ze tuleja jest wywalona dzis także juz ustawiłem zbierznosc ale co jest najdziwniejsze facet mówił ze to co pokazywał komputer to opony powinny sie zdzierać na zewnątrz a nie wewnątrz! niw wiem co moze byc grane moze za szerokie opony??? 235 \ 40\ R17 bo na zimowkach 185/65/r 15 jest ok i zdzieraja sie rownomiernie
Piotrek325 - 2010-05-16, 13:15

a co za glebe masz ?? w sensie bardzo obnizona ?
piotrbmw4 - 2010-05-16, 17:29

gleba moze nie jest zabojcza cos ok 2-3cm nizej niz seria
--==maly==-- - 2010-05-16, 17:50

To jest standard masz zrobiony lekki negatyw pochylenie tylnych kół / \ i dlatego tak jest.
Niech ustawią Ci to na zero to będziesz miał spokój ale wygląda to słabo.

choody - 2010-05-16, 17:56

--==maly==-- napisa³/a:
To jest standard masz zrobiony lekki negatyw pochylenie tylnych kół / \ i dlatego tak jest.
Niech ustawią Ci to na zero to będziesz miał spokój ale wygląda to słabo.

No będzie ciężko im ustawić zero :) bez cięcia i spawania się nie obejdzie. Im szersza opona tym większy pozorny negatyw wychodzi stąd taka "akcja".

EDIT: UPS:) Nie zauważyłem że chodzi o e36 :) korekta śrubą pomoże :)

EDIT2: dziwne że dla nowych sprężyn nie ustawiono odpowiednio zawieszenia. Zazwyczaj producent podaje nowe ustawienie zawieszenia w praktycznie każdym samochodzie.

Wanat - 2010-05-16, 23:34

piotrbmw4 napisa³/a:
facet mówił ze to co pokazywał komputer to opony powinny sie zdzierać na zewnątrz a nie wewnątrz!

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ten diagnosta twierdzi, że na kompie wyszedł pozytyw? To by znaczyło, że koła są w ten sposób ustawione \ /, czyli źle. W e36 powinien być oczywiście negatyw, ale nie powinno zjadać tylko jednej opony od wewnątrz. Moja rada=zmień warsztat. Jedź porządnie ustaw geometrię całego auta. Nie wiem jakim sprzętem Ci to ustawiali, ale z własnego doświadczenia wiem, że u mnie trzeba było dodatkowo obciążyć auto, no i do wyboru było kilka ustawień nadwozia (m-technic, jakaś gleba etc.). Tak BTW to po obniżeniu zawiasu powinieneś ustawić geometrię bo automatycznie zwiększasz kąt pochylenia koła i po to właśnie jest ta śruba regulacyjna, przy max glebie może jej braknąć, wtedy powinno się stosować np. tuleje mimośrodową: http://www.turnermotorspo...ODUCT_ID=192426 albo regulowane wahacze: http://www.turnermotorspo...T_ID=TSU9940001 Pozdrawiam