BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Moze ktos mnie uswiadomi

BADYL - 2005-02-16, 07:36
Temat postu: Moze ktos mnie uswiadomi
Zdjałem niedawno kanape i tam jak zwykle po prawej stronie jest wielka klapka ale po lewej tez znalazłem klapke dostepu do baku i tez jakies ustrojstwo podpiete jest,moze ktos mi powie co to jest??e30 4 furtałki.
Bruner - 2005-02-16, 10:38

plywak?
Marcin e30 - 2005-02-16, 10:42

http://www.realoem.com/bm...800&hg=16&fg=05

ale od czego to jest już nie wiem :(

cinek_sw - 2005-02-16, 10:50

Bruner pływak to jest chyba własnie po prawej, a po lewej hmmm może jakiś filterek???

a nawiasem mówiąc to powędruje do technicznego :wink: myśle że tam znadziesz wiecej odpowiedzi, a pozatym znacznie lepiej tam pasuj ten temat... 8)

nokerman - 2005-02-16, 11:44

ja podejrzewam że jest to pływk z czujnikiem od lampki rezerwy, a uzasadniam to tym, że jak odłączałem swoją pompe paliwa i odłączałęm ten pływak przy pompie to wskaźnik poziomu spadał do zera ale kontrolka rezerwy nie zapalała się :idea: :idea:

niestety wtedy nie wpadłem jeszcze na pomysła żeby odpiąć to po lewej stronie i zobaczyć co sie stanie :wink:

Anonymous - 2005-02-16, 12:01

A ja myslalem ze Kirek wie wszystko :twisted:
BADYL - 2005-02-16, 12:10

Marcelus napisa³/a:
A ja myslalem ze Kirek wie wszystko :twisted:

Akurat to mnie zaskoczyło w sobote.W poprzedniej nie mialem czegos takiego wiec dlatego sie zapytałem.

Anonymous - 2005-02-16, 12:16

To jest czujnik poziomu paliwa
duchPW - 2005-02-16, 13:09

w mojej 316 czujnik poziomu i pływak były pod tą samą klapką co pompa paliwa
Anonymous - 2005-02-16, 13:27

Pioter_W napisa³/a:

U mnie tez, a za zapalanie sie rezerwy odpowiadaja styki na dolnym polozeniu plywaka.

nokerman - 2005-02-16, 13:36

dUSk napisa³/a:
Pioter_W napisa³/a:

U mnie tez, a za zapalanie sie rezerwy odpowiadaja styki na dolnym polozeniu plywaka.

trzystaszestnastki maja innÄ… pompÄ™ paliwa :idea:

Pawel-e30 - 2005-02-16, 18:05

nokerman napisa³/a:
dUSk napisa³/a:
Pioter_W napisa³/a:

trzystaszestnastki maja innÄ… pompÄ™ paliwa :idea:

Co rozumiesz przez inna pompe paliwa??????????????????????? nie rozumiem tego. :?
moim zdaniem ruzni się co najwyzej tylko cisnienie które daje pompa.

duchPW - 2005-02-17, 00:03

a nawet tego nie był bym pewien.... u mnie w 316 chodziła pompa dostosowana do silnika w 316-328 (dla E36)
nokerman - 2005-02-17, 07:16

inną tzn że jest montowana w "progu" a nie w zbiorniku i w związku z tym "możliwe" jest że wzkazania poziomu i kontrolka rezerwy wychodzą spod jednej pokrywy.
W przypadku pompu zanurzonej w baku (a taką posiadam) pod klapką razem z pompę jest pomiar poziomu paliwa (wychodzą z niego 2 (słownie dwa) kable a więc NIEMOZLIWOŚCIĄ jest żeby oprócz pomiaru poziomu w zbiorniku na tych kablach wisiała jeszcze kontrolka rezerwy.
Więc dochodzimy do wniosku że w tym przypadku pływak kontrolki rezerwy znajduje się pod klapką po lewej stronie

Marcin e30 - 2005-02-17, 11:44

oj chłopaki chyba cos krecicie

H.R.Etzold napisa³/a:
W miarę obniżania sie poziomu paliwa opada również pływak w czujniku poziomu. Styk ślizgowy umieszczony na pływaku przesuwając sie powoduje zwiększenie rezystancji czujnika i spadek napięcia prądu płynącego do wskaźnika poziomu paliwa, który przesuwa się w kierunku "0".
Jeśli pływak opadnie niżej, od określonego położenia jest zwierany s tyk sygnalizacujny i na tablicy rozdzielczej zaświeca się lampka kontrolna sygnalizująca rozpoczęcie zużywania rezerwy paliwa.

więc poziom paliwa i rezerwa są "na jednym przewodzie"

nokerman - 2005-02-17, 12:18

Marcin e30 napisa³/a:
oj chłopaki chyba cos krecicie

H.R.Etzold napisa³/a:
W miarę obniżania sie poziomu paliwa opada również pływak w czujniku poziomu. Styk ślizgowy umieszczony na pływaku przesuwając sie powoduje zwiększenie rezystancji czujnika i spadek napięcia prądu płynącego do wskaźnika poziomu paliwa, który przesuwa się w kierunku "0".
Jeśli pływak opadnie niżej, od określonego położenia jest zwierany s tyk sygnalizacujny i na tablicy rozdzielczej zaświeca się lampka kontrolna sygnalizująca rozpoczęcie zużywania rezerwy paliwa.

więc poziom paliwa i rezerwa są "na jednym przewodzie"

H.R.Etzold a coto za klient?? pierwszy raz go widze na forum :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nawet sie nie zalogował i nie przedstawił :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:

henry - 2005-02-17, 16:52
Temat postu: Przewód
Witam! Marcin e 30 ! - na jednym przewodzie - NIEMOZLIWE - popatrz na schemat u Etzolda ( poziom paliwa na jednym "drucie" , kontrolka rezerwy na drugim).
Marcin e30 - 2005-02-17, 17:45

sorry chłopaki ale sie pomyliłem :? , chodziło mi oto że wskaźnik paliwa i rezerwy są w jednej obudowie a nie "na jednym przwodzie"
nokerman - 2005-02-18, 09:33

Marcin e30 napisa³/a:
...chodziło mi oto że wskaźnik paliwa i rezerwy są w jednej obudowie a nie "na jednym przwodzie...

z tym sie też nie zgodze bo

nokerman napisa³/a:
W przypadku pompy zanurzonej w baku (a taką posiadam) pod klapką razem z pompą jest pomiar poziomu paliwa (wychodzą z niego 2 (słownie dwa) kable a więc NIEMOZLIWOŚCIĄ jest żeby oprócz pomiaru poziomu w zbiorniku na tych kablach wisiała jeszcze kontrolka rezerwy.

upieram sie przy swoim a w sobote pojade na garaż i sprawdze jak jest naprawde :twisted:

POZDRO

Marcin e30 - 2005-02-18, 22:02

To Wy chyba macie całkowicie inne e30-tki niż ja 8) :wink:
Artur C. - 2005-03-01, 22:34

Tam jest druga pompa paliwa która przelewa paliwo do drugiej komory bo dołem nie są połączone i nie ma jak przelecieć samo.
Rafał - 2005-03-01, 23:17

ocho zaczyna sie widze !! !!!!!!!!!!!

po pierwsze kirka e30 to nie jest zwykle e30 !! !!!
tylko takie e30 co pali duzo duzoo paliwa (oczywiscie jak jezdzi !)
i zadne z podtykwanych tu schematow moga nie miec tu zastosowani

-czemu niby zbiorniki u kirka nie mialy by byc polaczone???????????
jak niby miala bu dziala ta 2 pompka

wg etka w jednej i w 2 otworow oprucz popy paliwa moze znajdowac sie cudo co sie zowie "SENDING UNIT ASSY METAL TANK"

STAWIAM NA TO-ZE TO CZUJNIK REZERWY !

BADYL - 2005-03-02, 00:26

Oki jak bede w garazu poswiece sie i odkrece to cos co tam jest i zrobie fotke :P
MARAS - 2005-03-02, 08:23

Spójrzcie na wskaźniki paliwa na tablicy zegarów jedne są wyskalowane do 55l drugie do 60l
wiąże sią to z inna budową zbiornika paliwa i w tej drugiej części pod drugą klapką mieści się drugi pływak rozbierałem takową e-30 która właśnie miała tam gdzie zazwyczaj jest pompa i pływak był tylko pływak, w drugiej powinien być sam pływak sądząc po obecności dekielka po cio nie kumam bo się w to nie zagłeębiałem (jest zimno i nie chce mi się zaglądać do graciarni może w sobotę zajrzę do tego zbiornika) sądziłem że poziom w obu komorach musi być równy ale mogę się mylića pompa paliwa była z lewej strony przy progu i podejrzewam że u KIrasa jest podobnie z tym że on ma pompę chyba razem z pływakiem pod klapką z prawej strony... wsio na teamat

Artur C. - 2005-03-02, 17:17

No i wtopa sorki za wprowadzenie w błąd -to coś niejest pompką paliwa tylko urządzeniem które współpracuje z zasadniczą pompą paliwa w drugiej części zbiornika (tak niejasno wytłumaczono to zagadnienie w aso BMW).A jak się przelewa paliwo przez górkę między częściami zbiornika to jeszcze nie znalazłem a serwis nie umiał tego wyjaśnić pozatym jakoś przecież musi w mojej jest rurka łącząca obie komory pod wałem napędowym a u ojca nie ma nic , zbiornik jest większy a dna w obu częściach są na jednakowym poziomie.
loko - 2005-03-02, 18:07

a poza tym wskaźnik paliwa u kirka jest wyskalowany do 100l :-)
MARAS - 2005-03-03, 08:21

STAWIAM NA TO-ZE TO CZUJNIK REZERWY ![/quote]

Jeżeli ma zbiornik wyskalowany do 100l to Q...a ile rezerwy 20l :)
dobra temat mnie zaciekawił i sprawdze dzisiaj zbiornik który ja posiadam i co jest pod drugim deklem pod pierwszym jak już pisałem był tylko czujnik.

100 litrowy zbiornik przy tankowaniu raz w tygodniu pod korek i delikatnej jeździe ... 3,55 za litr to bym Q...a pół miesiąca pracował na paliwo to zdecydowanie nie jest auto do pracy. :)

loko - 2005-03-03, 10:50

nie wiem co ma pojemność baku do wielkości rezerwy...

poza tym alpiny nie kupuje sie po to zeby jezdzic nia do pracy i nie placze sie ze sie nie ma na wache bo nawet raz na tydzien sobie pojezdzic po calym tygodniu tloczenia sie w busach to największa frajda w życiu 8)

MARAS - 2005-03-03, 11:43

Oj Loko ty mnie zaraz musisz uziemić ... :( :(
tylko sobie pogdybałem nie stac mnie na take Cudo, a jazda bus'em w moim przypadku nie wchodzi w rachubę bo jak ja wyjeżdzam do pracy to kierowcy dopiero wyjeżdżają z zajezdni lub jak kończę pracę to oni juz są w domu....
nawet nie podejrzewałem, że tam pół beczki wachy wchodzi... stąd te pytanka... ze zdjęć Kirka Cuda pamiętam jak wyjmował on pompę paliwa razem z czujnikiem poziomu paliwa i było to z prawej strony pod kanapą. dlatego wygladało to na standardowy zbiornik a ty sie złościsz... za moja nie wiedzę zawsze można się czegoś dowiedzieć ale tylko zadając pytania. Nawet gdy one są głupie dla Ciebie.

Pozdro Maras

sarna1 - 2005-03-03, 15:15

loko napisa³/a:

poza tym alpiny nie kupuje sie po to zeby jezdzic nia do pracy i nie placze sie ze sie nie ma na wache bo nawet raz na tydzien sobie pojezdzic po calym tygodniu tloczenia sie w busach to największa frajda w życiu 8)

no przestan :shock: rozumiem miec drugie auto do jazdy na codzien, ale miec jedno i jezdzic busem :) heh to juz troche pozerstwem zalatuje :)

BADYL - 2005-03-06, 16:39

Oki juz wiem jest to czujnik rezerwy zdjecia podesle pozniej.Zbirnik skałda sie z dwóch komór (umnie z 3 poniewaz dodatkowy zbironik jest w bagazniku),paliwo jest normalnie przelewane ze zbiornika do zbiornika.

Główny zbiornik jest podzieliony na dwa jedna połowka ma mniejsza wysokosc poniewaz tamtedy ida rury wydechowe a drugi jest wyzszy i tam własnie jest ten czujnik.

Jedynie mnie zastanawia to czemu pompa paliwa znajduje sie w tym nizszym zbiorniku czyli tym po lewej stronie patrzac od przodu samochodu.

nokerman - 2005-03-07, 08:50

kirek napisa³/a:
Oki juz wiem jest to czujnik rezerwy

A nie mówiłem :lol: :lol:

kirek napisa³/a:
Jedynie mnie zastanawia to czemu pompa paliwa znajduje sie w tym nizszym zbiorniku czyli tym po lewej stronie patrzac od przodu samochodu.

pewnie dlatego że wtedy smoczek z filtrem od pompy jest w najniższym miejscu zbiornika paliwa i może wyssać "prawie wszystko"

to chyba logiczne

jakbyś miał pompkę w innej części to zawsze zostawałoby ci paliwo :idea: :idea:

BADYL - 2005-03-07, 09:25

nokerman napisa³/a:
kirek napisa³/a:
Oki juz wiem jest to czujnik rezerwy

A nie mówiłem :lol: :lol:

kirek napisa³/a:

pewnie dlatego że wtedy smoczek z filtrem od pompy jest w najniższym miejscu zbiornika paliwa i może wyssać "prawie wszystko"

to chyba logiczne

jakbyś miał pompkę w innej części to zawsze zostawałoby ci paliwo :idea: :idea:

Własnie o to chodzi ze to nie logiczne :P

w tym jest pompa _________________________ a tu czujnik rezerwy

Widok jakbysmy patrzyli od przodu samochodu.

Niedawno jak spuszczałem paliwko (a miało byc go tam około 30 litrów) okazało sie ze było moze z 10 w tej czesci gdzie jest pompa - wczoraj po odkrecenieu rezerwy znalazlem kolejne jakies 10 litrów wahy.

rogaś318 - 2005-03-07, 09:28

Ej to Ty się kurde ciesz!!! Samochód produkuje Ci benzynę!!!!!!! 8) :lol: :wink:
nokerman - 2005-03-08, 06:46

Kirek zauważyłem jakieś podtexty w twojej wypowiedzi których wczoraj nie widziałem :idea: :idea:

niższy dla ciebie oznacza ten który ma mniejszą wysokość (jak rozumie prawy) czy ten który ma niżej dno (jak rozumie lewy) :?: :?: wszystko "patrząć od przodu samochodu"

bo dla mnie to raczej normalka że jak masz zbiornik jakiś i wypompowujesz z niego jakiś płyn to starasz się zaczerpywać go do pompki z jak najniżej umieszczonego miejsca tego zbiornika

a co do drugiej części zbiornika to jak w nim niema jusz paliwa to zapala ci sie kontrolka rezerwy i jedziesz tylko na tym co zostało w tej części z pompką (jak piszesz jakieś 10 ltr)

pozdro