|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Montaż klimy i wspomagania
adamm - 2010-06-13, 11:27 Temat postu: Montaż klimy i wspomagania Witam.
Mam E30 z silnikiem M40B16.
Czy da się do tego silnika dołożyć jednocześnie klimę i wspomaganie ? czy tylko jedno z nich ?
"Rudą" mam już 6 lat i pomimo że na codzień śmigam innym autkiem, to jednak szkoda mi się z nią rozstawać.
Przy obecnych upałach bez klimy ani rusz.
Dodatkowo na kapciach 215/40 R16 i bez wspomagania trochę ciężko się kręci.
Wiem że przy tym silniku po dołożeniu klimy i wspomagania nie będzie rewelacji, jednak na tym mi nie zależy.
Pytanie2: czy klima musi być konkretnie pod silnik M40B16 czy można zamontować np. od większego silnika, jeśli będzie wyjęta z E30 ??
Pozdrawiam
Adamm
SUCHARUS - 2010-06-13, 13:14
da sie napewno ale jesli chodzi o klime to napewno bedzie ingerencja w nagrzewnice bo trzeba dolozyc chlodniczke...nie wiem jak z chlodnica silnika ale pewni trzeba bedzie zmienic na ciensza i dolozyc chlodnice od klimy + wentylator przed chlodnica z mocowaniem sprezarki trzeba bedzie troche pomodzic ale do zrobienia.......a koszty zwiazane z calym zabiegiem jakies 800-1000zl jesli wsio bedziesz robil sam i czesci szukal ogolnie roboty hmm duzo:) a co do wspomagania to maglownica i pompa po m40 zbiorniczek wyrownawczy napewno latwiejsze do zdobycia jak klima od e30
adamm - 2010-06-13, 21:33
Dzięki za odpowiedź.
Montaż podzespołów nie jest problemem, tak samo jak zakup. Da się to wszystko kupić na allegro.
Tylko nie wiedziałem, czy jak zamontuję sprężarkę do klimy to czy mi zostanie jeszcze miejsce na silniku na montaż pompy wspomagania.
No i dalej nie wiem, czy jak się wyjmie z e30 325 to czy uschwyty na sprężarkę będą pasowały do silnika 1,6.
Szkoda mi się rozstawać z Rudą, więc wolę dołożyć pare złotych i pomontować sobie takie rzeczy.
Tym bardziej, że widzę na allegro, że E30 wcale nie idą w dół (te w dobrym stanie).
Teraz jest warta mniej więcej tyle samo co kilka lat temu jak ją kupiłem
W przyszłym tygodniu odbieram ją od lakiernika i będę modził z tą klimą.
Pozdrawiam
Adamm
kamilo01 - 2010-06-14, 15:16
wspomaganie zrobic to nie problem bo kupujesz od e36 kolumne kierownicza magiel i pompe i zbiorniczki i zamieniasz
|
|