| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Motor Cleaner / Engine Cleaner przed wymiana oleju.....
SUCHARUS - 2010-06-13, 14:04 Temat postu: Motor Cleaner / Engine Cleaner przed wymiana oleju..... Jak w temacie czeka mnie wymiana oleju w M50B25 silnik z przebiegiem 245t. zalany nie wiem czym.....z racji tego planuje uzyc jakiegos srodka czyszczacego lub jak kto woli plukajacego przed wymiana...czy ktos stosowal owy srodek przed wymiana?? jak to sie zachowuje..... pytam z ciekawosci moj motorek juz nie jest pierwszej nowosci i swoje nagary juz posiada i nie chcem uszkodzic szklanek......dlatego potrzebuje info czy uzywac owego srodka czy po prostu spuscic i zalac go polsyntetykiem (planuje Valvoline 10w40)??
beryl - 2010-06-13, 23:02
Wiesz co, te środki to takie półśrodki. Wlejesz, żadnej różnicy po spuszczeniu oleju nie zauważysz. Lałem to do M40 ze względu na tą hydraulikę, ale chyba miałem czysty silnik, bo nie było efektów płukania. Myślisz, że taki środek wypłucze ci dokładnie motor w 10 min.? co najwyżej kieszeń o te parę złotych. Lepiej jest częściej wymieniać olej niż lać środki do płukania. Może jakieś profesjonalne za inne pieniądze by coś dały, ale te ogólnie dostępne raczej nie. Możesz wlać i mieć poczucie, że jest lepiej.
MAJSU - 2010-06-13, 23:13 Temat postu: Re: Motor Cleaner / Engine Cleaner przed wymiana oleju.....
| SUCHARUS napisa³/a: | | Jak w temacie czeka mnie wymiana oleju w M50B25 silnik z przebiegiem 245t. zalany nie wiem czym.....z racji tego planuje uzyc jakiegos srodka czyszczacego lub jak kto woli plukajacego przed wymiana...czy ktos stosowal owy srodek przed wymiana?? jak to sie zachowuje..... pytam z ciekawosci moj motorek juz nie jest pierwszej nowosci i swoje nagary juz posiada i nie chcem uszkodzic szklanek......dlatego potrzebuje info czy uzywac owego srodka czy po prostu spuscic i zalac go polsyntetykiem (planuje Valvoline 10w40)?? |
Polecam LiquiMoly ma dużo pozytywnych opinii
ninja-5 - 2010-07-02, 21:56
mnie zawsze przestrzegano przed płukaniem silnika, a konkretnie rozszczelnieniem po użyciu takiego specyfiku.
MAJSU - 2010-07-03, 00:07
| ninja-5 napisa³/a: | | mnie zawsze przestrzegano przed pÅ‚ukaniem silnika, a konkretnie rozszczelnieniem po użyciu takiego specyfiku. |
Tak , tak penewki się powycierają i w ogóle wybuchnie...
ninja-5 - 2010-07-03, 00:23
nie mowie tu o wycieraniu panewek bądź wybuchaniu silnika. ale przez lata używania w silniku gromadzi się nagar a jego wymycie może spowodować liczne wycieki oleju. sam chciałem swojego czasu coś takiego użyć do mojego m21 & m30 ale po przedyskutowaniu tego z ludźmi którzy maja więcej aut za sobą niż ja, zawsze słyszałem jedna odpowiedz "lej dobry olej i nic poza nim"
jackx - 2010-07-03, 09:27
1. mozna bez cisnienia uzyc takiego srodka , LiquiMoly jest dobrym srodkiem , zreszta kazda chemia tej firmy
2. mozesz włozyc miedzy bajki rozszczelnianie silnika , nowoczesne oleje w swoim składzie maja juz sunstancje które maja na celu "czyszczenie" silnika od srodka , wiec takie argumenty średnio do mnie trafiaja ze sie silnik rozszczelni po wlaniu clinera .
3. najprawdopodobniej wiekszosc przypadków z problemami wuycieku/ów oleju w silniku i tak by nastąpiła bez wzgledu na to czy by sie wlało ten srodek czy nie , silniki maja dosc duze przebiegi , zimeringi i oringi jak i powierzchnie metalowe wycieraja sie i nie ma takiej mozliwosci ze by cos nie zaczeło ciec.
4. co do olei, to Valvoline, LiquiMoly, Agip no i oczywiscie Motul , reszta to sa "pakowacze" nie maja własnych destylarni.
5. z własnego doswiadczenia ( mam M20B25) wiem ze np. 10w40 ( wlewałem LiquiMoly) w lato nie daje rady , robi sie baardzo żadki i chyba dosc szybko traci swoje własniwosci, po przejsciu na 10w60 ( tez LiquiMoly) problem "znikł" i jakos silnik mam suchy i nic nie cieknie,a na pewno ma przebieg powyzej 200000km
MAJSU - 2010-07-03, 10:04
| ninja-5 napisa³/a: | | nie mowie tu o wycieraniu panewek bÄ…dź wybuchaniu silnika. ale przez lata używania w silniku gromadzi siÄ™ nagar a jego wymycie może spowodować liczne wycieki oleju. sam chciaÅ‚em swojego czasu coÅ› takiego użyć do mojego m21 & m30 ale po przedyskutowaniu tego z ludźmi którzy maja wiÄ™cej aut za sobÄ… niż ja, zawsze sÅ‚yszaÅ‚em jedna odpowiedz "lej dobry olej i nic poza nim" |
Nazywajmy rzeczy po imieniu kolego od druciarzy słyszałeś te porady bo każdy porządny mechanik wie że silnik uszczelnia się na uszczelkach i simmeringach a nie na syfie z oleju. Porada w stylu jak pasek piszczy to popsikaj WD albo Plakiem.
maaaad - 2010-07-03, 12:56
Już 2 razy robiłem płukankę silnika przy wymianie oleju. Przy okazji przeszedłem z mineralnego 15W40 na półsyntetyk 10W40. Raz płukałem środkiem Valvoline, raz Liqui Moly. Czy silnik mi się rozszczelnił? Raczej nie, bo jedzie całkiem żwawo, nic nie puka, nic nie stuka. Jedyne co zauważyłem to większe zużycie oleju, gdy się go trochę wyżej pokręci, ale po prostu uszczelniacze zaworowe chyba mają już dość. Poza tym, ciężko stwierdzić jakąś poprawę/pogorszenie.
|
|