BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jak "naprawić" wysprzęglik M20 ?

MAJSU - 2010-06-21, 19:36
Temat postu: Jak "naprawić" wysprzęglik M20 ?
Sprawa wygląda następująco: odkręciłem wysprzęglik od skrzyni po czym zapomniałem o tym i nacisnąłem pedał sprzęgła :oops: Ta gumka na wysprzęgliku nadęła się jak balonik i trzpień wylazł z niego :roll: Jak to teraz ogarnąć ? Chyba się nic nie zepsuło ? Po prostu wcisnąć trzpień do środka z powrotem i przykręcić wysprzęglik czy coś z tym trzeba zrobić ?

Cypisek - 2010-06-21, 19:40

Tłoczek wypadł pewnie. Tą gumkę przytrzymuje takie jakby słoneczko, podważ je śrubokrętem,wyciągniesz trzpień razem z gumką w środku powinien być tłoczek. Wepchnij tłoczek z powrotem do cylindra zakładasz na to trzpień z gumką zabezpieczasz słoneczkiem zabijasz jakąś nasadką i młotkiem i ma działać. A jeżeli masz wszystko na wierzchu to możesz założyć nową reperaturkę.

Powodzenia z odpowietrzaniem.

[ Dodano: 2010-06-21, 19:43 ]
AAA,ta gumka ma być skierowana do środka wysprzęglika. Płyn wysadził ją na "lewą" stronę

MAJSU - 2010-06-21, 19:54

Cypisek napisa³/a:
Tłoczek wypadł pewnie. Tą gumkę przytrzymuje takie jakby słoneczko, podważ je śrubokrętem,wyciągniesz trzpień razem z gumką w środku powinien być tłoczek. Wepchnij tłoczek z powrotem do cylindra zakładasz na to trzpień z gumką zabezpieczasz słoneczkiem zabijasz jakąś nasadką i młotkiem i ma działać. A jeżeli masz wszystko na wierzchu to możesz założyć nową reperaturkę.

Powodzenia z odpowietrzaniem.

[ Dodano: 2010-06-21, 19:43 ]
AAA,ta gumka ma być skierowana do środka wysprzęglika. Płyn wysadził ją na "lewą" stronę

Faaak ;/ No to chyba rzeczywiście kupię od razu reperaturkę jeżeli będę to musiał rozbierać w morde :evil:

Cypisek - 2010-06-21, 20:00

Jak będziesz kupował reperaturkę to sprawdź suwmiarką średnicę tłoczka. Były 2 wymiary od któregoś tam roku.

[ Dodano: 2010-06-21, 20:02 ]
I uważaj żebyś dobrze założył oring na tłoczku bo jest kierunkowy. W sumie założenie oringu to najtrudniejsza sprawa bo trzeba go mocno rozciągnąć żeby go nałożyć.

MAJSU - 2010-06-21, 20:06

Cypisek napisa³/a:
Jak będziesz kupował reperaturkę to sprawdź suwmiarką średnicę tłoczka. Były 2 wymiary od któregoś tam roku.

[ Dodano: 2010-06-21, 20:02 ]
I uważaj żebyś dobrze założył oring na tłoczku bo jest kierunkowy. W sumie założenie oringu to najtrudniejsza sprawa bo trzeba go mocno rozciągnąć żeby go nałożyć.

Dlatego nie wiem czy chce mi się z tym wszystkim grzebać :| Nowy wysprzęglik Delphi to koszt 40zł a reperaturka około 15. Coś mi się obiło o uszy że wysprzęglik się ciężko odpowietrza ?

Cypisek - 2010-06-21, 20:11

Ciężko, ale sposoby są na forum : ] A co do wysprzęglika..... wolał bym regenerowany oryginał niż Delphi, ale to twój wybór : ]
Dixi - 2010-06-21, 22:05

MAJSU, a oryginał ile kosztuje? Ja rok temu chyba za 90zł gdzieś kupiłem ori BMW.
MAJSU - 2010-06-21, 22:36

Dixi napisa³/a:
MAJSU, a oryginał ile kosztuje? Ja rok temu chyba za 90zł gdzieś kupiłem ori BMW.

Nie mam pojęcia.

pawelus - 2010-06-21, 22:38

ja za reperaturke do E32 zapłacilem 15zł,.wysprzęglik ATE robota na 40min z odpowietrzeniem
MAJSU - 2010-06-21, 22:44

pawelus napisa³/a:
ja za reperaturke do E32 zapłacilem 15zł,.wysprzęglik ATE robota na 40min z odpowietrzeniem

Jak odpowietrzałeś ?

pawelus - 2010-06-22, 07:18

wszystko robilem na aucie, gdy miałem wyciągnięty tłoczek kapał płyn,więc gdy już go wsadzałem wysprzęglik był pełen :) odpowietrzenie trwało 5min : pompuj-trzymaj i gra :)
Cypisek - 2010-06-22, 08:27

MAJSU, Problem nie leży w odpowietrzeniu wysprzęglika tylko pompy sprzęgła. Jak ona się zapowietrzy to jest ciężko. Jeżeli nic się nie pedałuje podczas demontażu wysprzęglika a najlepiej jak się zaciśnie szczypce na przewodze elastycznym to nie będzie problemu. Jeżeli pompa zaciągnęła powietrza ze zborniczka, albo zbyt wiele wykapało to może być problem. Różnie z tym bywa.