| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś
Pawel735 - 2010-07-04, 16:45 Temat postu: Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś Problem jest zupełnie z czapy ale patrzę na klawiaturę od kompa i zastanawiam się czy ktokolwiek z was kiedykolwiek używał przycisków Sys Rq , Pause, Break, Scroll albo Prt Sc Do czego one w ogóle służą ?
metaldaw - 2010-07-04, 17:54 Temat postu: Re: Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś
| Pawel735 napisa/a: | Problem jest zupełnie z czapy ale patrzę na klawiaturę od kompa i zastanawiam się czy ktokolwiek z was kiedykolwiek używał przycisków Sys Rq , Pause, Break, Scroll albo Prt Sc Do czego one w ogóle służą ? |
Prt Sc - bardzo często używam, a do czego służy... wciśnij go i odpal np worda i zapodaj Ctrl + v to zobaczysz
Marcin - 2010-07-05, 13:38 Temat postu: Re: Klawisze klawiatury których nigdy nie używałeś
| metaldaw napisa/a: | | Pawel735 napisa/a: | Problem jest zupełnie z czapy ale patrzę na klawiaturę od kompa i zastanawiam się czy ktokolwiek z was kiedykolwiek używał przycisków Sys Rq , Pause, Break, Scroll albo Prt Sc Do czego one w ogóle służą ? |
Prt Sc - bardzo często używam, a do czego służy... wciśnij go i odpal np worda i zapodaj Ctrl + v to zobaczysz |
Jeden z najczesniej uzywanych klawiszy przeze mnie.
Pozostałych o ktorych napisałes nie uzywam.
metaldaw - 2010-07-05, 14:19
Scroll - przydaje się mi się e Excel-u a jak działa sam zobacz jak zachowują się strzałki po jego wciśnięciu:wink:
Pause/Break - wciśnij go kiedy uruchamiania się komputer, gdy są wyświetlane informacje o sprzęcie i też możesz sobaczyć efekty
sysrq - to akurat przycisk pod Linuxa działa z kombinacjami innych klawiszy pod Windą nie znam jego zastosowania
i to by było na tyle jeśli chodzi o tajemnice klawiury
Marcin - 2010-07-05, 17:00
| metaldaw napisa/a: | Scroll - przydaje się mi się e Excel-u a jak działa sam zobacz jak zachowują się strzałki po jego wciśnięciu:wink:
Pause/Break - wciśnij go kiedy uruchamiania się komputer, gdy są wyświetlane informacje o sprzęcie i też możesz sobaczyć efekty
sysrq - to akurat przycisk pod Linuxa działa z kombinacjami innych klawiszy pod Windą nie znam jego zastosowania
i to by było na tyle jeśli chodzi o tajemnice klawiury |
Scroll jest super, dzieki za info, bardzo sie przydaje.
kamil.k - 2010-07-05, 22:29
ja tylko przycisku sysrq nie używałem bo nie wiedziałem po co on jest o reszcie była mowa na lekcjach informatyki i już widac kto na nich spał
dobrym chwytem jest jeszcze lewy ctrl i kręcenie rolka na myszce jak ktoś sie nie zna lekko sie zdenerwuje jak mu to zrobimy gdy ma odpaloną przeglądarke można też komuś zmienic jezyk na klawiaturze (chyba ctrl+shift ) i nie które litery sa pozamieniane
Łukasz - 2010-07-06, 11:30
Cenne informacje Fajne info i fajny temat.
A, że tak się BTW pod temat podłączę - a propos klawisze - mam lapa Lenovo T61 i.... wyrwała mi moja Mała klawisz "8" łamiąc przy okazji drobniusieńkie elementy pod klawiszem (a nad gumką) - serwis do którego dzwoniłem powiedział, że nie ma czegoś takiego w sprzedaży....Wie ktoś coś na ten temat, czy można to gdzieś kupić?
metaldaw - 2010-07-06, 16:21
| Łukasz napisa/a: | Cenne informacje Fajne info i fajny temat.
A, że tak się BTW pod temat podłączę - a propos klawisze - mam lapa Lenovo T61 i.... wyrwała mi moja Mała klawisz "8" łamiąc przy okazji drobniusieńkie elementy pod klawiszem (a nad gumką) - serwis do którego dzwoniłem powiedział, że nie ma czegoś takiego w sprzedaży....Wie ktoś coś na ten temat, czy można to gdzieś kupić? |
szukaj całej klawiury na ebaju łatwo i szybko sam ją sobie wymienisz
kamil.k - 2010-07-06, 23:26
a i zapomniałem że kiedystam odkryłem po zakupie nowej myszki że klikając rolka na link otwiera namgo w nowym oknie co też ulatwia troche życie bo wcześniej klikałem prawym i ciężko mi było trafic itd.
marcin_b - 2010-07-07, 09:01
Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy
(wystarczy przytrzymać lewy ALT i z klawiatury numerycznej wpisać 0160)
Pawel735 - 2010-07-07, 12:03
| marcin_b napisa/a: | Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy
(wystarczy przytrzymać lewy ALT i z klawiatury numerycznej wpisać 0160) |
To cos w stylu tips&tricks ?
metaldaw - 2010-07-08, 16:02
| marcin_b napisa/a: | Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy
a tego to akurat nie wiedziałem... fajna ciekawostka... no ale po co komu folder bez nazwy
Pawel735 - 2010-07-08, 18:51
| metaldaw napisa/a: | | marcin_b napisa/a: | Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy
a tego to akurat nie wiedziałem... fajna ciekawostka... no ale po co komu folder bez nazwy |
A jak go teraz usunąć ? Bo próbuję normalnie i nie mogę
beryl - 2010-07-08, 22:49
Ja rozpoznaję mało używane po tym, że mają nalot kurzu (klawa czarna)
metaldaw - 2010-07-09, 11:37
| Pawel735 napisa/a: | | metaldaw napisa/a: | | marcin_b napisa/a: | Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy
a tego to akurat nie wiedziałem... fajna ciekawostka... no ale po co komu folder bez nazwy |
A jak go teraz usunąć ? Bo próbuję normalnie i nie mogę |
czasem musisz się wylogować i zalogować ponownie - pomaga, ew restart
sybir - 2010-07-09, 20:57
| kamil.k napisa/a: | | a i zapomniałem że kiedystam odkryłem po zakupie nowej myszki że klikając rolka na link otwiera namgo w nowym oknie |
Dzieki nie wiedziałem o tym.
Ja często używam np. "lewy alt + tab" do przechodzenia między uruchomionymi aplikacjami oraz klawiszy "okno windows + E" - odpala eksplorera.
sie ma
marcin_b - 2010-07-10, 00:13
| Pawel735 napisa/a: | | metaldaw napisa/a: | | marcin_b napisa/a: | Jak już bawimy się klawiatura, to spróbujcie stworzyć plik lub folder bez nazwy
A jak go teraz usunąć ? Bo próbuję normalnie i nie mogę |
Nie mialem nigdy takiego problemu, zawsze bez problemu usuwalem taki plik
|
|