BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E34 elektryczne siedzenia problem

adrek88 - 2010-07-23, 21:10
Temat postu: E34 elektryczne siedzenia problem
Witam mam następujący problem ponieważ jak chcę podnieść siedzenie kierowcy do góry to tylko jedna strona się podnosi lewa natomiast druga nie rusza. Jest jeszcze problem z zagłówkami nie działa ani kierowcy ani pasażera pomimo że słychać silniki. Od czego zacząć sprawdzanie żeby nic nie uszkodzić a stwierdzić jaki jest problem. Pozdrawiam i proszę o pomoc adrek.
MARAS - 2010-07-26, 17:37

Musisz wymontować fotel w samochodzie niewiele zrobisz bo dostep do silnika i mechanizmu podnoszenia jest u dołu fotela. Mechanizmy sie lubią rozsypać albo zablokować czasem wystarczy jak w mechanizm wkręci się nitka czy jakies inne śmieci i juz nie działa. POdejrzewam że plastikowy elemnet przesuwający się po pręcie od silnika jest uszkodzony( zmielony) Poszczególne elementy napędu dostepne są w ASO używek nie polecam szybko moga paść jak np. Twoje.
Co do zagłówków... podobnie chyba że zagłówki są wsadzone na sztukę od zwykłej wersji.
Raczej nie ominie Cię ściągnięcie skórzanej tapicery z fotela będzie łątwiej dostać się do mechanizmów silników cięgien napędu poza tym od razu przejrzysz pozostałe.

adrek88 - 2010-07-26, 18:19

Ok ale czy masz może jakieś zdjęcia albo chociaż opis jak to wszystko rozebrać szkoda zniszczyć taką ładną skórzaną tapicerkę :) . Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź adrek.

[ Dodano: 2010-07-26, 20:58 ]
Witam siadłem dziś do tematu i udało się naprawić mechanizm podnoszenia siedzenia. Teraz powiem w czym tkwił problem a mianowicie wyjąłem siedzenie z auta nie mogłem odkręcić pasa więc musiałem robić przy aucie jednak problem okazał się banalny poprzedni właściciel woził dużo kasiory w monetach które wypadały mu z kieszeni i zablokowały się w prowadnicach a to że znalazłem tam kilka spinaczy dokumentów to drobiazg powyjmowałem te przedmioty wkładam fotel podłączam kostkę i działa każda regulacja jeszcze jutro przeczyszczę wszystko z kurzu który się tam osadził po latach i będzie już na gotowe. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że mój przypadek komuś pomoże w podobnym problemie.

PS: Dziękuję wszystkim, którzy brali udział w temacie. Adrek.

MARAS - 2010-07-27, 20:29

mówiłem albo się mechanizm rozsypał albo zablokował.

Ciesze się że się udało i jesteś bogatszy o dośwaidczenie w "sam naprawiam swoje bmw" i garść miedziaków przy okazji. :wink:

pozdro