|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - demontaz nagrzewnicy E30
El Camino - 2010-08-03, 18:33 Temat postu: demontaz nagrzewnicy E30 Panowie ratujcie,
Muszę zdemontować nagrzewnicę w swojej '84 320i. Zdemontowałem konsolę środkową (to przy lewarku i ręcznym), spuściłem płyn i nie wiem co dalej. Co i w jakiej kolejności? Pomóżcie! Ew. zdjęcia lub schematy b. mile widziane.
Dantte26 - 2010-08-05, 13:10
musisz zdemontować deskę rozdzielczą....temacik z bmw-e30.pl
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=12994
bąku - 2010-08-06, 08:06
Demontowałem nagrzewnicę w poprzedniej E30, ale już pamięć nie ta i niepamietam jak to szło, ale na 500% nie demontowałem deski rozdzielczej
Z tego co kojarzę to wyjmowałem ją z boku od strony pedałów.
Kosa - 2010-08-07, 09:10
trzeba zdjąć tunel i jak odkręcisz śruby przy zaworze nagrzewnicy powinna wyjść w bok
jackx - 2010-08-07, 10:17
koledzy , są dwie rózne nagrzewnice do E30 . róznią sie wymiarami , jesli ma sie pecha i trafi na dłuższą to nie stety trzeba demontowac kolumne kierownicy i byc moze pedały , przy krótszej wystarczy odkrecic przewody i wyjdzie ładnie o nic sie niepoierając.
jak je rozpoznać , dłuzsza nagrzewnica ma wlot i wylot osobno, tzn. wlot jest na dole nagrzewnocy ,wylot na górze.
krótka nagrzewnica ma oba wejscia( zespolone) obok siebie na górze nagrzewnicy
Dantte26 - 2010-08-07, 11:11
ok...sorki za wprowadzenie w błąd...a jak się sprawy mają odnośnie wymiany zwykłej nagrzewnicy na nagrzewnicę z klimatyzacją, oczywiście bez demontaży dechy będzie jakaś trudość z montażem czy wejdzie bez problema zaznaczam że najprawdopodobniej jest to ta krótsza nagrzewnica, choć nie mam porównania gdyż nie widziałem jak wygląda ta dłuższa...ma może ktoś jakieś foto??
jackx - 2010-08-07, 13:36
Dantte26 napisał/a: | jak się sprawy mają odnośnie wymiany zwykłej nagrzewnicy na nagrzewnicę z klimatyzacją, oczywiście bez demontaży dechy |
nie ma takiej mozliwosci , musisz zdjąć deske ze by załozyc klimatyzacje
Dantte26 - 2010-08-07, 17:16
kurde...a już się cieszyłem że będe miał mniej roboty...
El Camino - 2010-08-08, 11:08
jackx napisał/a: | koledzy , są dwie rózne nagrzewnice do E30 . róznią sie wymiarami , jesli ma sie pecha i trafi na dłuższą to nie stety trzeba demontowac kolumne kierownicy i byc moze pedały , przy krótszej wystarczy odkrecic przewody i wyjdzie ładnie o nic sie niepoierając.
jak je rozpoznać , dłuzsza nagrzewnica ma wlot i wylot osobno, tzn. wlot jest na dole nagrzewnocy ,wylot na górze.
krótka nagrzewnica ma oba wejscia( zespolone) obok siebie na górze nagrzewnicy |
Wygląda na to że mam tę dłuższą;(
Deska zdjęta, ale mam wrażenie że coś "trzyma" nagrzewnicę od strony komory silnika.Czy to możliwe? Jak zdemonotwać kolumnę kierownicy?
Marcin e30 - 2010-08-08, 11:41
a odkręciłeś te 4 nakrętki jak na fotce ?
jackx - 2010-08-08, 12:58
El Camino kurde , troche sie do konca niezrozumielismy , bo niby mowilismy o tym samym a jednak nie,
myslać nagrzewnica miałes zapewne na mysli cały ten platikowy pierdolnik co jest zamontowany pod deską rozdzielczą i jesli tak , to jest róznica w budowie obudowy miedzy nagrzewnicą z klima i bez , co do wymiarów to nie wiem czy sa różne.
ja pisząc "nagrzewnica" miałem na mysli wymiennik ciepła , czyli ta małą chłodniczke co jest zamontowana w tym "pierdolniku" i własnie w tej chłodnicy sa rózne wymiary , z zasadzie jest tak ze jak jest nagrzewnica bez klimy to ta chłodnica jest wieksza ( sa wyjątki , były wypuszczane e30 bez klimy ale z nagrzewnicą przystosowaną do klimy , w tedy był zakładany filtr kabinowy)
duze soorki za wprowadzenie w błąd
El Camino - 2010-08-08, 13:17
Wlasnie nie. Tylko jak sie do nich dostac? Z tym mam problem.
jackx - 2010-08-08, 15:50
w przedziale silnikowym , na środku grodzi ogniowej, zaraz pod podszybiem , jest przykrecona blacha osłaniająca dostep do silnika/wiatraka nagrzewnicy
bono20002 - 2010-08-12, 10:20
wąskie przedliftowe miały nagrzewnicę tą łatwiejszą do wyjęcia, zdejmujesz tunel odkręcasz chyba 4 śrubki odłączasz elektrozawór i rurki i wychodzi cała w bok, po lifcie i szerokie wymagają już zdjęcia deski.
Kosa - 2010-08-12, 12:02
tak jk bono20002 pisze moja e30 08.1984 miala taka:
|
|