BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wskaznik temp e30

SUCHARUS - 2010-08-10, 18:37
Temat postu: wskaznik temp e30
witam wskaznik zaczal mi szalec....i trzeba bedzie go zmienic pytanie :
Z jakiego innego modelu bmw moge jeszcze poszukiwac zeby podmienic swoj mam zegarki z e34 ale niestety inne sa .....

Cypisek - 2010-08-10, 19:39

Nie widziałem nigdy zepsutego wskaźnika. Najczęściej przyczyną skaczącej wskazówki jest poluzowana śrubka wskaźnika (ta co się wskaźnik nią przykręca) lub uszkodzony czujnik temperatury (1 pinowy nie pamiętam koloru chyba brązowy)
SUCHARUS - 2010-08-10, 20:16

Cypisek napisał/a:
Nie widziałem nigdy zepsutego wskaźnika. Najczęściej przyczyną skaczącej wskazówki jest poluzowana śrubka wskaźnika (ta co się wskaźnik nią przykręca) lub uszkodzony czujnik temperatury (1 pinowy nie pamiętam koloru chyba brązowy)

w moim przypadku napewno wskaznik niestety nie tyle ze skacze chociaz tez sie zdarza ..... objaw jest taki ze wskazowka wedruje w okolice czerwonego pola po stuknieciu w szybke wraca do prawidlowego wskazania ale za jaks kilka minut znowu zaczyna wzrastac....czujnik zmieniany dwa razy i podmieniany z innej e30......denerwuje mnie to bo od zakonczenia swapu z m20 na m50 nie moge okreslic z jaka temp. pracuje silnik......hmmm jeszcze co do zachowania wskaznika zegary od m20 czujnik temp. tez od m20 .... temp otwarcia termostatu w m20 to 80 stopni C w moim m50b25 po wyciagnieciu termostatu pisze ze temp. otwarcia 93 stopnie C co za tym idzie wedlug mojego rozumowania prawidlowe wychylenie wskazowki na wskazniku to nie idealny pion tylko okolice trzeciej kreski wskaznika......jezeli cos zle rozumuje poprawcie mnie.......dlatego zapytanie o wskaznik.......chce osiagnac prawidlowe wskazanie temp. przez wskaznik ........ myslalem o ewentualnej podmianie wskaznika badz druga opcja wymienic wskaznik na drugi sprawny z m20 i wstawic termostat od TDS'a bo on ma temp otwarcia podobna do m20 ( cos 80 stopni) ale wtedy silnik bedzie niedogrzany o te 13 stopni.....radzcie co zrobic

weider - 2010-08-13, 10:05

ja mam orginalne zegary e30 i tez czasem mi skacze wskaznik temperatury. Czy to wina srubki? jak to naprawic??
Cypisek - 2010-08-13, 10:32

weider napisał/a:
jak to naprawic??

dokręcić : ]

Pietrek - 2010-08-13, 14:13

Cypisek napisał/a:
czujnik temperatury (1 pinowy nie pamiętam koloru chyba brązowy)

Chyba dwupinowy brązowy :)