BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wymiana uszczelek w m42 1.8is

raven - 2010-08-21, 17:46
Temat postu: wymiana uszczelek w m42 1.8is
Przy okazji planowanej wymiany oleju dopatrzyłem się że okrutnie wycieka mi olej spod obudowy łańcucha rozrządu. Zakupiłem uczczeleczki, olej i filtr no i zabrałem się do roboty. Niestety poległem przy próbie zdjęcia kół pasowych. PYTANIE - jak to cholerstwo się zdejmuje (wisko i koło na wale) :x , szlak mnie już trafia bo z planowanego małego dłubanka zrobiła się poważna sprawa.
Cypisek - 2010-08-21, 18:53

wisko klucz chyba 32 i walisz młotkiem tylko tam jest lewy gwint.

koło pasowe odkręcasz śrubę w wale korbowym nasadka 24 chyba i raz z jednej raz z drugiej i zejdzie.

Jakbyś miał problemy to mogę ci pomóc. Dojadę rowerkiem do tego kowala ; ]?

3 sprawa. m42 cieknie z pomiędzy obudowy rozrządu a bloku silnika. tę uszczelkę też kupiłeś? czy tylko te małe z obudowy rozrządu? w aso chyba 60 zł płaciłem za nią.

Grzesiek - 2010-08-21, 18:55

wisko klucz 36 o ile sie nie myle i mlotek nie zapominajac ze jest tam lewy gwint, a na wale 13 i szczesc srob do okola i powinno wystarczyc
G-R-Z-E-Ś - 2010-08-21, 19:23

Cypisek dobrze napisał klucz 32
raven - 2010-08-21, 19:40

dobra chłopaki, klucz 32 jest, inne z resztą też, ale jak to zablokować żeby się nie obracało ? :? próbowałem na naciągniętym pasku ale się ślizga i nie daje rady (mowa o wisko) . To na wale to odkręciłem 6 śrub zeszła część z bieżnią do wspomagania a reszta została ( bieżnia alternatora i ząbki do czujnika) .
Uszczelki kupiłem kompletne, także przynajmniej będzie wsio nowe.
Cypisek to dawaj na ten rower, do Kowali masz jakieś 40 klilosków :D , grill się pali także można przy okazji pobalować :beer:

Cypisek - 2010-08-21, 21:27

Panie teraz nie ma mnie w Lublinie. Może w niedzielę wieczorem albo na tygodniu podjadę to coś wymyślimy. Napisz mi jakiegoś smsa dziś czy jutro. Numer do mnie jest w sos na drogach.