BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - gotowanie wody e30 2.0

Anonymous - 2005-02-22, 22:45
Temat postu: gotowanie wody e30 2.0
witam,mam problem z moją 320 e30,kiedy wjade na jakiś plac ,wykrece ze 4 bączki i wskazówka temp. wskoczy na 3/4 w skali gasze go i zawsze wycieka woda,oczywiscie nie wszystko ale trzeba uzupełnic .Uszczelka i głowica są dobre,czy to juz problem czy norma pozdro :?:
SmasherE30 - 2005-02-22, 23:43

to jest norma
zabijasz silnik w ten sposób
kategorycznie nie wolno gasić goracego silnika bo nie ma obiegu chłodziwa i własnie jest to co jest ... gotuje się

Zawsze po katowanku przejedź po jakiejś cprostejna wysokim biegu i delikatnym gazie, dość szybko, żeby się łądnie schłodził i daj mu goracy nawiew na kabinę.

Woda zawsze się zagotuje jak jej temperatura to blisko 100 a ty zatrzyamsz jej obieg i nie będzie się chłodzić. Zabierze ciepło i się zagotuje.

P.S. ale woda skąd Ci właściwie wycieka?

sarna1 - 2005-02-23, 12:18

NIE TO NIE JEST NORMALNE - Maciek co ty piszesz --- ty np wiesz ze nie wolno gasic nagrzanego motoru ale uklad chlodzenia jest tak skonstruowany ze nic nie powinno ciec nawet jak zgasisz na czerwonym polu a nie na 3/4 :) ,

kaczyvr6 - o ile wszystkie weze i opaski sa dobre (nie puszczaja wraz ze wzrostem cisnienia) to zmienilbym korek od zbiorniczka plynu chlodzacego - to on decyduje o cisnieniu w ukladzie i jak za bardzo rosnie to je po prostu upuszcza. korek nie kosztuje duzo i zacznij wlasnie od niego.

Anonymous - 2005-02-23, 14:48

woda leci wezykiem gumowym wychodzacym ze zbiorniczka wyrownujacego
sarna1 - 2005-02-23, 14:51

wezyk ten sluzy do jakby autoodpowietrzania ukladu chlodzenie - sprawdz wiec czy uklad masz na pewno dobrze odpowietrzony (beemki to twarde sztuki jesli o to chodzi - czasami trzeba zrobic to kilka razu aby bylo ok - z racji tego ze do takiej 320 wchodzi prawie 11 litrow plynu ;) ), jak odpowietrzyc ukald pewnie wiesz - jesli nie to poszukaj bo masz to dokladnie opisane na forum.

Pozdro

SmasherE30 - 2005-02-23, 23:02

generalnie to do tej pory z takimi przypadkami się spotykałem, że koles katował katował i albo się zatrzymał albo jeszcze gorzej wyłączył, wtedy para buch.

Czyli rozumiem że chodzi tu o to że tworzy się ciśnienie, węże twardnieją i ma to ujść korkiem, ale nie uchodzi i wtedy uchodzi najsłabszym punktem, czyli z reguły przy wężach?

sebo - 2005-02-23, 23:05

u mojego znajomka coprawda nie w beemce tylko w opelu objaw byl identyczny nawet nie musial bardzo krecic silnikiem zeby plyn zaczal wylatywac po zgaszeniu przyczyn zesmy nawymyslali tysiac az okazalo sie ze to wlasnie ...korek