|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - E34 bicie kierownicy w czym problem?
adrek88 - 2010-08-25, 20:35 Temat postu: E34 bicie kierownicy w czym problem? Witam ostatnio podczas jazdy zauważyłem problem otóż jak jadę ok 70km/h i trochę skręcę kierownicą w prawo to zaczyna bić kierownica i trzęsie się cała buda, jak jadę prosto to jest ok dopiero jak skręcam najgorzej w prawo w lewo już znacznie mniej. Stąd moje pytanie czym to może być spowodowane. Dodam że zauważyłem to po tym jak wpadły mi pod koła 2 gołębie to wtedy zaczął występować problem. Pozdrawiam i proszę o pomoc adrek.
Dantte26 - 2010-08-25, 22:01
Witam...może jeden z tych gołębi przykleił ci się do felgi od wewnętrznej strony a tak na poważnie niezłego bigosu mogły narobić...opcji jest kilka:
- uszkodzenie felgi od wewnętrznej str.
- zerwanie odważnika koła
- z racji tago iż autko nie jest pierwszej nowości i zamontowane elementy zawieszenia już swoje przejechały mogło nastąpić uszkodzenie łącznika stabilizatora bądź sworznia wahacza lub tulei gum.-met.
- w najgorszym przypadku wylanie amortyzatora spowodowane nagłym skokiem amora w chwili działania siły zewnętrznej...
Zdejmij koło i oblukaj zawiechę i felgę od wewnętrznej...może to tylko wina zerwanego odważnika...czego życzę...pozdro...
MARAS - 2010-08-27, 15:39
jeżlei podczas jazdy na wprost jest mniejsze drganie a podczas skręcania w prawo trzęście stawiałbym na dolne swożnie wachaczy szczególnie prawa strona bo w momęcie skretu w prawo to koło jest odciążone i swożeń lata powodując wibracje i szarpanie. Może ale nie musi być wybity swożeń końcówki drążka kierowniczego podobne zachowania podczas skrętu. może być wybity którtyś ze swążni drążka środkowego ale moge sobie pogdybać. podnieś auto i poruszaj kołem na boki góra dół a jak nie potrafisz to uderz na szarpaki za 20pln każdy diagnosta powie ci co masz zużyte.
Nie koniecznie ale możę być luz przekąłdni kierowniczej choć w e34 i e32 są bardzo trwałe.
Za niski poziom płynu wspomagania też powoduje pienienie się płynu bo miesza go pompa z powietrzem i to też potrafi podczas skręcania doprowadzać do drgawki.
mariusz 330 - 2010-08-27, 17:30
wachacz z przodu tak zwany doly tylni.
adrek88 - 2010-08-27, 20:24
Witam otóż nadal nie wiem co było problemem ale dokonałem następujących czynności i problem zniknął. Zdjąłem wszystkie koła i poczyściłem je od wewnętrznej strony tu gdzie przylegają do tarczy po czym wszystkie skręciłem wsiadam jadę i jak ręką odjął wszystko zaczęło pracować idealnie bez żadnego bicia kierownicy. Może w którymś miejscu na jednej lub więcej felg było za dużo korozji i krzywo dolegało. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc adrek.
|
|