|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Uszkodzenie świecy
Piotrek325 - 2010-08-27, 00:13 Temat postu: Uszkodzenie świecy Spotkał się ktoś z czymś takim?
Świeca w silniku m20 marki bosch WRDC8+, byla uszkodzona w następujący sposób:
- ceramiczny izolator odlaczyl się od metalowej obudowy-nakrętki, i dało się nim swobodnie obracać. izolator polaczony jest z elektroda.
Ewidentnie swieca nie trzymała cisnienia. Byla do tego stopnia uszkodzona ze fajka kabla zaplonowego jest stopiona i postrzepiona, a sama swieca cala osmolona., Dziala daje iskrę.
Swiece oczywiscie wymienilem. Ale co moglo spowodowac takie uszkodzenie ? Dodam ze swiece mialy nie wiecej niz rok.
MAJSU - 2010-08-27, 06:28 Temat postu: Re: Uszkodzenie świecy
Piotrek325 napisał/a: | Spotkał się ktoś z czymś takim?
Świeca w silniku m20 marki bosch WRDC8+, byla uszkodzona w następujący sposób:
- ceramiczny izolator odlaczyl się od metalowej obudowy-nakrętki, i dało się nim swobodnie obracać. izolator polaczony jest z elektroda.
Ewidentnie swieca nie trzymała cisnienia. Byla do tego stopnia uszkodzona ze fajka kabla zaplonowego jest stopiona i postrzepiona, a sama swieca cala osmolona., Dziala daje iskrę.
Swiece oczywiscie wymienilem. Ale co moglo spowodowac takie uszkodzenie ? Dodam ze swiece mialy nie wiecej niz rok. |
Błąd w produkcji.
Piotrek325 - 2010-08-27, 10:20
mialem dwie tak uszkodzone.
Szajbaa - 2010-08-27, 10:29
Może jakies udzkodzenie mechaniczne w transporcie czy cos? była lekko peknieta i w trakcie urzytkowania pekła całkiem?
Piotrek325 - 2010-08-27, 10:31
ona nie pekla i nadal jest sprawna.
tylko tak jakby nakretka odlaczyla sie od tego ceraminczego izolatora. i obraca sie swobodnie to.
czyli w sensie ze to biale mozesz obrocic wzdłuż osi swiecy, i ma luz góra dół około 0,5 mm
Szajbaa - 2010-08-27, 10:36
no to jak dla mnie jest tam cos pekniete? odklejone?
MARAS - 2010-08-27, 15:30
mówisz o tej nakrętce nad izolatorem na który zakłada się fajkę przewodu zapłonowego jeżeli tak to normalne w zalezności od typu fajki przewodu zakłądasz nakrętkę lub nie.
Czy cały ceramiczny izolator się obraca jeżeli tak to wada fabryczna źle zaciśniety kołnierz i izolator się obluzował.
Jeżli żadne z powyższych to zaznacz na fotce co się polusowało bo z Twoich strzałek nic nie wynika.
Piotrek325 - 2010-08-28, 00:05
Cytat: | Czy cały ceramiczny izolator się obraca jeżeli tak to wada fabryczna źle zaciśniety kołnierz i izolator się obluzował. |
tak jak mowisz.
Gr390R - 2010-08-28, 09:12
kumpel miał tak że końcówka świecy "pękła" i wpadła do cylindra ..... co było potem chyba wiadomo
SUCHARUS - 2010-08-28, 09:38
mialem to samo przy swiecach championa elektroda swobodnie sie obracala w porcelanowym izolatorze i to nie w jednej......
kamil.k - 2010-08-29, 21:32
też miałem trzy swiece że mi sie wykreciły same izolatory a gwint został w srodku.ja podejrzewam że albo ktos na chama dokrecil i juz wtedy popsul swiece albo ze to jakies podróbki
Artur C. - 2010-09-01, 08:15
Świeca poprostu złamana kluczem - wcale oto nie tak trudno - wystarczy robić to sztywnym kluczem z przedłużką i się na nim oprzeć , murowane że izolator złamie się przy gwincie.
|
|