Luca - 2010-09-06, 13:34 Temat postu: [e30]83r Wąska - LucaWitam
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E 30.
Zarażony przez młodszego Brata - Tymon, nie wytrzymałem i dałem upust swojemu dawnemu hobby.
Asia, Tymek, Adam - słowa nie wyrażą tego co czuję ale Wielkie Dzięki
Pełna radość i uśmiech na twarzy.
Na chwilę obecną samochód pozostanie w takim stanie jak poniższe zdjęcia, ale za jakiś czas..........:)
Pozdrawiamoki.tychy - 2010-09-06, 14:26 witam
jednak ktos sie skusil na ta igiełkę ( z mikołowa)
było tak jak pisał własciciel?
autko ładne!
pozdr.f33ldy - 2010-09-06, 14:48 fajna waska nie zabije oryginalnocia ale ja bym já troche posadzil deusss - 2010-09-06, 15:09 W niezłym stanie ; ) jakies plany zwiazane z przerobkami ? ; PLuca - 2010-09-06, 16:57 Hej.
Jej były właściciel, to mój przyjaciel pasjonat tego modelu. Było i jest dokładnie jak zostało opisane:)
Na chwilę obecną zostaje seria.
Plany???, myślę, że coś w przyszłym sezonie wspólnie z Tymonem i Adamem wymyślimy, powolutku i do celu.Tymon - 2010-09-06, 17:37 Powiem tak.... Ten samochód jest Boski
Wewnątrz jest jakby wczoraj wyjechał z fabryki, tak samo zewnątrz.
Tak jak Brat wspomniał, auto jest od naszego przyjaciela pasjonata - mechanika.
Brat... Nie Ci się kółeczka kręcą i Betka niech sprawia Ci wieczną radość z jazdy deusss - 2010-09-06, 21:26 Własnie widze stan ideolo ; D Panowie z miasta niedaleko Pszczyny pozdro ; PLuca - 2010-11-16, 20:36 Witam Wszystkich
Bardzo powolutku zaczynamy wykańczać „Wąską” , plany powolutku zamieniają się w rzeczywistość.
Poniżej kilka zmian i opisów prac, które cały czas bez pośpiechu sobie trwają i dają radość na twarzy
Na początek budowa wiatki pod samochód – w trakcie
I prawie na finiszu – docelowo zostanie wszystko zabudowane drewnem kominkowym z zewnątrz
pomiędzy belkami oczywiście są już łaty wsporcze by drzewo nie poleciało na samochód
Kolejny etap, czyszczenie tapicerki samochodowej
Montaż anteny elektrycznej wraz z podłączeniem – działa
Montaż zmieniarki CD/MP3 wraz z fajnym głośniczkiem basowym – dzięki Tymon a przy okazji montaż tylnej i przedniej rozpórki
Montaż wygłuszenia maski przedniej – oryginał przed
I po
Montaż kierownicy z E30,
Kierownica M technic i gałka zmiany biegów czeka na obszycie, wkrótce
I na koniec ocynk narzędzi z kompletu
Niektóre zdjęcia robione są telefonem więc przepraszam za jakość.
Wkrótce będzie tłumik końcowy by MG Motorsport.
Zawieszenie i felgi planowane są na nowy rok, choć może jeszcze coś wyskoczy
Będziemy informować, wszystko ma być zachowane tak by nie zepsuć jej oryginalności.
Delikatnie wprowadzane zmiany mają tylko nieznacznie ją polepszyć.
Pozdrawiam
LucaMarcin - 2010-11-16, 22:01 Bajka to auto, gratuluję.
MPoki.tychy - 2010-11-16, 22:38 witam
czy aby czasami nie cynkowałeś kluczy w mikołowskiej firmie na kolejowej.
czy aby czasami nie cynkowałeś kluczy w mikołowskiej firmie na kolejowej.
Autko piękne.
Hej
Dokładnie tam
THXMentoss - 2010-11-17, 05:13 AUTO LIGA NORMALNE! to jest sztuka dorwac taki kasek...zazdroszcze ci;p pozdrawiam.Tymon - 2010-11-17, 09:08
Cytat:
Bajka to auto, gratuluję.
MP
Marcin, ten samochód w przyszłym roku też zawita w Zielonym Piekle
Mam nadzieję, że teraz uda nam się wszystkim pojechać razem + do tego M3 Rozena
Co do wąskiej... Brak słów
Jest piękna deusss - 2010-11-17, 14:16 Dobry pomysl na zamontowanie CB ; D A co do Betiny to coraz ladniejsza ! ; DLuca - 2010-11-17, 17:14 Thx Wam
Prace trwają co by w nowym roku zaliczyć popularny tor w Niemczech
Dzięki za pozytywne opinie
Pozdrawiampaluh - 2010-11-18, 11:48 chromowana lalka..
Ps
ty dorabiales to wygluszenie czy kupiles jesli tak to prosze o namiary bo moje wygluszenie doslownie sie rozsypalo..:) zytko - 2010-11-19, 02:46 bardzo ładna wąska młodszy brat wie co jest dobre Luca - 2010-11-19, 13:12
paluh napisał/a:
chromowana lalka..
Ps
ty dorabiales to wygluszenie czy kupiles jesli tak to prosze o namiary bo moje wygluszenie doslownie sie rozsypalo..:)
Kupiłem W ASO BMW Bawaria Motors - Katowice.
Pozdrawiampuchatek27 - 2010-11-19, 17:32 Coś pięknego Nic więcej nie napiszę,bo....... nie wiem jak określić to cudo Ja bym tylko lekko zglebił ,nie dużo - 60/40 i będzie bajka .Marcin - 2010-11-20, 00:30
Tymon napisał/a:
Cytat:
Bajka to auto, gratuluję.
MP
Marcin, ten samochód w przyszłym roku też zawita w Zielonym Piekle
Mam nadzieję, że teraz uda nam się wszystkim pojechać razem + do tego M3 Rozena
Co do wąskiej... Brak słów
Jest piękna
Czekam z niecierpliwościąLuca - 2010-11-20, 06:46
puchatek27 napisał/a:
Coś pięknego Nic więcej nie napiszę,bo....... nie wiem jak określić to cudo Ja bym tylko lekko zglebił ,nie dużo - 60/40 i będzie bajka .
I tak będzie
Poniżej kilka fotek historii i dokumentacji
Chyba nic dodać do całości,
Prace trwają
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-12-05, 21:32 ]
Witam Ponownie
Ostatnie dni Listopada oraz początek Grudnia zaowocowały w kolejne prace i dodatki dla „Wąskiej”
Poniżej mały opis.
Kompletacja dodatków do bagażnika :
Na początek trójkącik by BMW.
Kolejna nowinka w bagażniku :
Apteczka :
Wkrótce wkleję foto relacje z zimowych akcji braci „Pe”, tzn montażu oponek zimowych i w końcu najbardziej oczekiwanego dźwięku by MG Motorsport .
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz
[ Dodano: 2010-12-06, 21:05 ]
Witam Ponownie
Zgodnie z obietnicą poniżej wklejam mały opis prac nad „Wąską”.
Chcąc dostać się do firmy, w której planowany był montaż tylnego tłumika konieczne było zamontowanie zimowego obuwia o rozmiarze 185/60/14 - felgi oryginalne BMW.
Więc wzięliśmy się z Bratem Tymonem do pracy.
Warunki zimowe pozwoliły nam jednak dotrzeć do firmy jak poniżej :
Wjazd na kanał i foto jak wyglądało przed :
A tak wyglądało po montażu:
Dźwięk koniecznie trzeba odsłuchać na żywo, postaram się wkrótce coś wrzucić, ale to i tak nie to samo.
Słuchając jak tylny tłumik i rzędowa 6-ka ładnie śpiewa, troszkę krążyliśmy wieczorem po mieście.
niestety krótko, wkrótce szersza relacja video
Tymon następny cały dzień sprawdzał czy spawy na tłumiku nie popękały
Owocem tych prób była wizyta w myjni samochodowej co by oczyścić betki z solanki drogowej.
Do tego taka mała mini sesyjka zdjęciowa.
Teraz wycieramy na sucho :
Po małej sesyjce samochód wjechał pod swoją wiatkę i założyliśmy na niego ochronny pokrowiec.
Cyrkulacja powietrza jest dzięki otworom wentylacyjnym – pokrowiec jest w fazie testów
Śpi sobie spokojnie i czeka kolejny dzień do zimowych szaleństw , dzieciaki je uwielbiają
Tak sobie to wygląda na dzień dzisiejszy.
Na ten rok, zostało z planów jeszcze obszycie kierownicy z M-technika i gałki zmiany biegów.
Będę informował.
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki za pomoc Braciszku.
Czekamy na nowy rok Tymon - 2010-12-07, 20:45 No no Luca, wszystko jak zawsze na najwyższym poziomie
Gratki wspaniałej wąskiej golum22 - 2010-12-08, 20:50 mam takie małe pytanko jaki koszt takiego tłumika ? jeżeli mogę wiedzieć Luca - 2010-12-09, 13:39 Temat postu: MGKoszt ok 700 pln.
Pozdrawiam
Łukaszkudlatye32 - 2010-12-09, 14:44 ładna , klasyczna wąska lampa golum22 - 2010-12-09, 18:29 dzięki
piękna i zadbana ta Twoja beemka Luca - 2010-12-29, 20:04 Witam serdecznie
Poniżej małe uaktualnienie ostatnich dodatków na rok 2010.
Kierownica M technik I, po dostawie do domu:
Znalazła się również gałka zmiany biegów.
Drobiazg z serwisu BMW, co by jakoś to wyglądało:
Transport do Kamiennej Góry w celu obszycia kierownicy i gałki skórą.
Po odbiorze zestaw prezentuje się jak poniżej:
A tak wygląda na szybko na pokładzie Wąskiej
Zrobiłem jeszcze drobne regulacje i uważam, że plan na rok 2010 został w pełni zrealizowany.
Teraz jak to mówią z Nowym rokiem, nowym krokiem , pewne plany są i czekają na realizację.
Pożyjemy zobaczymy. Będziemy informować.
Pozdrawiam i Najlepszego w Nowym Roku Wszystkim serdecznie życzę.
ŁukaszTymon - 2011-04-09, 21:56 No to przedstaw Brat na forum zmiany jakie zaszły w 2011 roku Luca - 2011-04-09, 21:57 Elo Brat i reszta forumowiczów.
Rok 2010 skończył się dla nas na drobnych zmianach wewnętrznych naszej „ Wąskiej”, spała sobie przez zimę (z delikatnymi szaleństwami ) i na nowy 2011 zgodnie z założonym planem idziemy krok po kroczku do przodu.
Zamówiliśmy więc zawieszenie 60/40 jak u mojego brata Tymona
Ze względu na rozmiar amortyzatora 45 mm, padło na firmę KW.
By tymeke30 at 2011-04-09
Nie ukrywam, że jest naprawdę super
Tak więc zbierając wszystko razem, przystąpiliśmy do montażu jak poniżej, a rozpoczynamy od tylniego zawieszenia
Kończąc jedną stronę wyglądało to jak poniżej
Reasumując było naprawdę niesamowicie zmieniając zawieszenie z fanatykami E30
Efekt i porównanie przedstawiamy poniżej
2010 było tak, wersja vel „koza” – opinia Tymona
Po testach stwierdzamy jednoznacznie z bratem – jest ok, nic dodać, jak to Tymon mówi miażdży cyce
Moje odczucie – Brat ma rację – ja osobiście jestem mega zadowolony
Kolejne zmiany – zgodnie z programem – będziemy przedstawiać
Pozdrawiamy Bracia Pe
Serdeczne podziękowania dla mojej Asi, dzieciaków, Adama – vel masta blasta BMW i mojego braciszka Tymona
Wkrótce regulacja świateł i geometria zawieszenia
Nie chce mi się z niej wysiadać
Pozdrawiam
Łukasz
[ Dodano: 2011-04-22, 09:46 ]
Elo Wszystkim
Ostatnio zrobiłem geometrię zawieszenia, regulację świateł i dodałem nowa antenę CB - wysokość 1 metr. By lukasze30 at 2011-04-20 By lukasze30 at 2011-04-20
Troszkę zakurzona, ale się umyje dzisiaj Jednym zdaniem "Wąska gotowa do sezonu 2011"
Pozdrawiam Łukasz
Kliknij aby dodać zdjęcie do postuaugust - 2011-05-07, 21:35 widzialem , podziwialem . Jest boska gdybym nie mial e30 w takim stanie szczerze bym zazdrościł. Najbardziej podobało mnie sie jak zaczął padac deszcze. ( widac jak dbasz o auto)
luca nie przejmuj sie ze brat objechal Cie twoim własnym autem on jezdzi na codzień E30
widzimy sie na YTP>!!!!!!!Luca - 2011-06-18, 20:41
august napisał/a:
widzialem , podziwialem . Jest boska gdybym nie mial e30 w takim stanie szczerze bym zazdrościł. Najbardziej podobało mnie sie jak zaczął padac deszcze. ( widac jak dbasz o auto)
luca nie przejmuj sie ze brat objechal Cie twoim własnym autem on jezdzi na codzień E30
widzimy sie na YTP>!!!!!!!
Dziękuje i wzajemnie. Twoja również powala
YTP - koniecznie
PozdrawiamMarcin - 2011-06-22, 23:31 Dobrze zrozumiałem, ze spotkamy sie na II rundzie youngtimer Party? Tymon - 2011-06-23, 12:44
august napisał/a:
widzimy sie na YTP>!!!!!!!
Marcin, no my będziemy Luca - 2011-06-23, 19:40
Marcin napisał/a:
Dobrze zrozumiałem, ze spotkamy sie na II rundzie youngtimer Party?
I nawet mamy już numery startowe
Więc do zobaczenia
Bracia "Pe" Marcin - 2011-06-23, 22:37 Jedziecie na dwie E30 stki?Luca - 2011-06-24, 11:50 Hej
Dokładnie Bracia "PE" i E30 dwie
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-08-09, 22:16 ]
Elo Elo Wszystkim
Nawiązując do wcześniejszych postów, poniżej załączam progres jaki wolnym kroczkiem idzie w naszej Wąskiej – powolutku…………….ale do przodu
Po ostatniej zmianie zawieszenia stwierdziliśmy, że do całości w dobrym tonie będą pasowały inne stabilizatorki. Więc niniejszym poszedł do montażu zestaw jak poniżej:
Zaczynamy od przednich:
Siedzenia czekają, i rozmyślam nad ich zrobieniem z zachowaniem tapicerki jaka jest – jest to mały problem więc się zobaczy co wyjdzie…………..
Na ten sezon wstępnie zakańczamy zakupy i modyfikacje, choć może coś wyskoczy.
Jak pisałem wcześniej – powolutku ale do przodu.
Plany: hmmmmmm – damy znać
Pozdrawiamy
E30 Dream Team Mikołów
P.S Dziękuję mojej rodzince za wyrozumiałość w tej pasji……...:)
I love this car
Tymon - Szacunek i wieeeeelkkieeeee dziękuję Tymon - 2012-01-16, 09:41 Poka Poka brat nowe foteliki
IMO są boskie Luca - 2012-01-16, 10:33
Tymon napisał/a:
Poka Poka brat nowe foteliki
IMO są boskie
Thx Brat -
Najlepszego dla Wszystkich w Nowym Roku
Jak powiedziałem tak zrobiłem i po dłuuuugich namysłach stwierdziliśmy że zmieniamy fotele więc idziemy powolutku do przodu z naszą Wąską
Udało nam się znaleźć firmę, która podjęła się wyzwania i poniżej przedstawiam jak wyszło :
Wąska sobie zimuje :
Tapicerka – materiałowa jest z moich starych przednich foteli, chciałem mieć taki zestaw jak z tyłu.
Nie było zbytnio niestety możliwości by takie coś dostać , więc zdecydowałem się na
demontaż ze starych foteli i połączenie skóry.
Fotki nie oddają jednak klimatu – kolor niebieski jak wnętrze.
Kilka fotek bez lampy – sorki za jaość.
Zachowany klimat, kolor a oto mi chodziło.
Na tym zmiany wnętrza zakończono
Szacunek dla tapicera
Pozdrawiam
LucaLUKAS - 2012-01-16, 11:58 Aż dziw bierze że to autko ma już 29 lat
Kondycja jest perfekcyjna a przy takim stanie rzeczy to za kolejne 20 lat jak bedzie mialo pol wieku, mysle ze kondycja wcale nie bedzie gorsza niz teraz
Kondycja jest perfekcyjna a przy takim stanie rzeczy to za kolejne 20 lat jak bedzie mialo pol wieku, mysle ze kondycja wcale nie bedzie gorsza niz teraz
Do zobaczenia na torze
PZDR!!
LUKAS
A dziękuję
Oby tak było, bynajmniej ja mam cel by do tego dążyć - gdyż Wąska zostaje z nami do końca, więc troszkę jeszcze powinna z nami być
Do zobaczenia już odliczamy dni do BTD Sosen - 2012-01-17, 15:34 Piękna wąska, to co tygryski lubią najbardziej Wanat - 2012-01-23, 20:01
Gratuluje! Luca - 2012-01-24, 09:13 A dziękuję dziękuję
Fotele zamontowane - malinka, fotki wkrótce
PozdrawiamTymon - 2012-02-01, 22:26 Dawaj foty Brat Luca - 2012-02-01, 22:34 Witam ponownie Wszystkich
Jako, że w weekend była fajna aura w naszym regionie pozwoliłem sobie na montaż foteli i odpalenie naszej Wąskiej oraz delikatny przejazd co by rozruszać koniki .
Poniżej opis:
Detaling w domu przed montażem
Fotele = rewelka – osobiście jestem bardzo zadowolony – a o to mi chodziło
Dobranoc i do zobaczenia wkrótce.
Pozdrawiamy
E30 Dream Team Mikołów golum22 - 2012-02-01, 23:24 pięknie się prezentują te stołki
zresztą jak cała e30 august - 2012-02-01, 23:36 dzieciaki zbyt bliska oglądają TV
a tak na poważnie to nie bede się powtarzać jest GIT LUKAS - 2012-02-02, 04:55 Super stołki
Wyszły genialnie Luca - 2012-02-02, 11:36
august napisał/a:
dzieciaki zbyt bliska oglądają TV
a tak na poważnie to nie bede się powtarzać jest GIT
Dzięki Adam - zgadzam się za blisko oglądają - zmodyfikuję to
golum22 napisał/a:
pięknie się prezentują te stołki
zresztą jak cała e30
Dzięki
LUKAS napisał/a:
Super stołki
Wyszły genialnie
Łukasz, thx, o której Ty wstajesz
PozdrawiamyLUKAS - 2012-02-02, 12:01
Luca napisał/a:
Łukasz, thx, o której Ty wstajesz
Raczej się kłade knap - 2012-02-02, 18:55 świetna wąska lampa
chciał bym też kiedyś swoją doprowadzić do takiego stanu
wytrawny beemkowicz, stawiasz na detale bąku - 2012-02-03, 09:39 Przepiękna wąska
Trzymaj tak dalej tomcat944 - 2012-02-03, 12:45 hej,
siedzenia wyszly bardzo fajnie ewent mozna bylo sie pokusic o ciut ciemniejsza skore...marcinek_89 - 2012-02-05, 22:36 Fotele wyglądają ciekawie, choć tak jak poprzednik napisał, wg mnie skóra powinna być troszkę ciemniejsza
A tak poza tym to na śląsku coś mało śniegu macie? Luca - 2012-02-07, 14:57
marcinek_89 napisał/a:
Fotele wyglądają ciekawie, choć tak jak poprzednik napisał, wg mnie skóra powinna być troszkę ciemniejsza
A tak poza tym to na śląsku coś mało śniegu macie?
Hej Wam
Nie będę zaprzeczał - mogły by być o ton ciemniejsze ale mi i tak się baaaaardzo podobają z czasem na pewno troszkę będą ciemniejsze - hehehhehehe
Śnieg natomiast znów się pojawił ale tak poniżej troszkę z innej bajki........
W między czasie idąc wolnymi krokami do przodu zjawiło się inne serce do naszej Wąskiej.
Ze względu na to, iż chcemy zachować klimat samochodu i staramy się iść śladem oryginalności tej jednostki więc wybór był prosty i z góry ukierunkowany.
Dzięki uprzejmości jednego z naszych forumowych kolegów z rodu Kraka - Wiechu - wielkie dzięki!!!!! wpadła w nasze ręce jednostka z osprzętem o symbolu M20B25 jak poniżej:
Silnik zostanie w odpowiedni sposób przygotowany przed montażem czyli: uszczelnienia, paski, rozrząd, olej, filtry i inne potrzebne pierdołki i by działało w taki sposób, który będzie dla nas satysfakcjonujący.
Będziemy informować o postępach prac.
Nie śpieszymy się z tym bo uważamy, że ma być tak jak powinno = profi.
Tymon, Wiechu - dzięki za akcję M20B25
Pozdrawiamy
E30 Dream Team Mikołów august - 2012-02-07, 23:25 Wariaty z was Braciaki Adam86 - 2012-02-08, 13:31 Luca, Nooo jak zamontujesz ten piec to bedziesz mógł z braciszkiem powalczyć na Nürburgring'u piekna sztuka Luca - 2012-02-10, 15:58 Hej Wszystkim
dziś zapadła męska decyzja - demontaż całkowity silnika M20B25 i jego odrestaurowanie zgodnie z Bawarską myślą techniczną.
Stwierdziliśmy, że jak robimy to robimy DOBRZE!
Więc działamy - na razie Wąska śmiga na swojej obecnej baaardzo zdrowej jednostce napędowej M20B20 a M20B25 będzie się powolutku i dokładnie odnawiała.
Poniżej kilka fotek z dzisiejszej weryfikacji technicznej.
Adam - wielkie dzięki za wsparcie!
Będziemy informować o postępach prac i pewnych nowych okolicznościach związanych z naszą "Wąską"
Trzymajcie kciuki!
Pozdrawiam
Luca
Witam Fanów BMW
Jak napisałem powyżej o pewnych okolicznościach naszej „Wąskiej” tak poniżej mamy przyjemność przedstawić Wam kilka zdjęć z małym opisem tego co działo się na specjalnej wczorajszej przed premierze BMW model F30 w salonie Bawaria Motors Katowice.
Jakoś tak wyszło ku naszemu zaskoczeniu, że po pewnych ustaleniach otrzymaliśmy takie o to zaproszenie:
Nie powiem, że przyjemnie było zobaczyć naszą Wąską w takim towarzystwie oraz takim miejscu.
Jesteśmy z niej naprawdę dumni .
Serdecznie podziękowania dla Marcina - kierownika salonu za zaufanie jakim nas obdarzył i za miłą imprezę.
Pozdrawiamy serdecznie
E30 Dream Team MikołówMarcin - 2012-02-12, 11:57 Dzięki Łukasz za pomoc.
Pozdrawiam
MPTymon - 2012-02-13, 20:24 Powiem tak... Wąska i Rekin Marcina prezentowały się najlepiej
Piękny widok jak na wejściu spotyka się klasykę motoryzacji a w tle nowa 3er i np M3
Szał
Brat wąska jest BOSKA august - 2012-02-16, 20:07
Tymon napisał/a:
Powiem tak... Wąska i Rekin Marcina prezentowały się najlepiej
Piękny widok jak na wejściu spotyka się klasykę motoryzacji a w tle nowa 3er i np M3
Szał
Brat wąska jest BOSKA
to fakt. waska jest super . rekin rowniez .
reszta bmw czarna... na wymioty mnie sie zbiera jak widze kolejne nowe czarne bmw. szkoda luka ze zdjecia sa bardzo słabej jakosci bo w połaczeniu z tym "pieknym" czarnym kolorem nic nie widze tej nowej 3 na tych zdjeciach.
a tak w ogole to REWELACYJNY pomysł na prezentacje nowej 3. zeby zebrac w salonie wszystkie poprzednie modele.!Luca - 2012-02-27, 10:08 Witam ponownie BMW Fans
Wąska sobie jeszcze śpi po sesyjce zdjęciowej a tym czasem prace nad reanimacją M20B25 trwają......... powoli ale do przodu .......
Głowica wróciła z weryfikacji i reanimacji, na szczęście nie była ona pęknięta więc logiczne było, iż wymieniamy w niej zestaw części który się należał i czekamy spokojnie na "dół" silnika.
Tymon - braciszku dzięki za pomoc w sprawie głowicy -
Ze względu na to, że nie posiadamy specjalistycznego sprzętu, blok silnika powędrował do firmy, która potwierdziła nasze pomiary. Firma wykona odpowiednią obróbkę materiałową by silnik pracował jak pszczółka.
Powoli kompletuję listę części, które będę musiał zakupić.
Będę Was informował.
Pozdrawiamurbi - 2012-02-27, 19:26 fajnie ze robicie m20 kiedy inni pchaja pod maske plastik fajny projekt i trzymam kciuki bo wiem ile potrzeba samozaparcia i pieniedzy pozdrawiam !Luca - 2012-03-18, 19:40 Witam BMW Fans
M20B25 - ma tę duszę, o którą mi chodzi - pracuje oraz ma dźwięk nie do porobienia.
Koszty i praca - hmmmm, lepiej nie pisać - ale jedno wiem WARTO!!!
Jeżeli prace , które trwają dadzą efekt jak u mojego Brata Tymona - to nic mi więcej do szczęścia nie trzeba w tym segmencie
Sezon wiosenny się powoli zbliża, więc jak to zwyczajowo bywa, trzeba przedmuchać układ wydechowy, koniki mechaniczne trochę pogonić i np. umyć nasze E30-tki.
Czarna – naprawdę wymiata – nie ma co, Tymon zdążył już puścić konie na wypas czego byłem świadkiem osobiście i od razu naszła mnie chęć pakowania do środka B25
By lukasze30 at 2012-03-18
Daleka droga jeszcze przed nami ,ale jak to mówię “powoli ale do przodu ”
By lukasze30 at 2012-03-18
No i oczywiście nad całością spraw zawsze czuwa nadworny mechanik:
Kolejne nowości z postępu prac nad Wąską – wkrótce – prace trwają….M20B25
Pozdrawiamy
E30 Dream Team Mikołów LUKAS - 2012-03-18, 21:03 No No no Łukasz, to co zmienić Ci klasa na BTD Miro - 2012-03-18, 21:08 Luca, Przede wszystkim graty za piękne auto. Widziałem osobiście i jest naprawdę piękna. Nie wiele e30 ma godność stanąć w salonie bmw w tych czasach.
PozdroLuca - 2012-03-19, 14:12
LUKAS napisał/a:
No No no Łukasz, to co zmienić Ci klasa na BTD
LUKAS - na I BTD zostaje M20B20, ale na II BTD być może już będzie inna klasa.
Najpierw porządne docieranie serducha a potem ..............diabełek
Miro napisał/a:
Luca, Przede wszystkim graty za piękne auto. Widziałem osobiście i jest naprawdę piękna. Nie wiele e30 ma godność stanąć w salonie bmw w tych czasach.
Pozdro
MIRO Dzięki i wzajemnie. Mam nadzieję, że będzie okazja znów się zobaczyć
Chyba podobnie jak Ty będę śmigał na pewną "uroczystość" naszą Wąską.
Pozdrawiam.august - 2012-03-19, 21:14 ale mnie zacheciłes do dzialania przy moim majonezie.
zacząłem działac od samego rana!
a moze spotkamy sie w krakowie 31.03 ?Luca - 2012-03-21, 09:54 Hej
Adam: 31-03-2012 - Kraków - powinniśmy być w komplecie.
Do zobaczenia
PozdrawiamMiro - 2012-03-21, 14:55
Luca napisał/a:
Pozdrawiam.
Ja w tym roku odpuszczam wszystkie "uroczystości" bo w maju przychodzi na świat potomek
Czyść czyść i składaj motorownie. Ta gąbka wygląda jak spalony kotlet hehe
Pozdrozytko - 2012-03-22, 15:55 jest piekna i mój ulubiony dzwiek m20 august - 2012-03-22, 22:43
Miro napisał/a:
Luca, Przede wszystkim graty za piękne auto. Widziałem osobiście i jest naprawdę piękna. Nie wiele e30 ma godność stanąć w salonie bmw w tych czasach.
Pozdro
Pozdrawiam.[/quote]
SUPER! daj znać kiedy i gdzie , a zjawię się z cała moją bandą ! tymczasem do zoo w KRAKOWIE!Luca - 2012-03-30, 21:18 Elo elo, krótka aktualizacja
Jak ostatnio pisałem, trwają prace nad M20B25 i czyszczeniem wnętrza odświeżanego serducha.
Było tak:
Dotarły różne części z ASO BMW, znajomego z forum - Maciek, oraz firmy, która zajmowała się blokiem i dostałem pewien pakiet części w bardzo atrakcyjnej cenie.
Marcin, Adam - dziękuję za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
ŁukaszMiro - 2012-04-02, 09:49 Konkretnie działacie z serduchem. Chętnie go posłucham jak skończycie Luca - 2012-04-06, 11:50 Mała aktualizacja na koniec tygodnia:
By lukasze30 at 2012-04-06
Kręci się i to nawet po zmontowaniu z korbami – jest poprawnie!
Walka trwa a tu nagle zonk, pompa oleju niestety widać oberwała i to dość mocno, co może być przyczyną pewnych przytarć tu i tam.
Między innym takie coś znaleźliśmy, największy kawałek z kilku innych:
Adam, Marcin – dziękuję i już nie mogę się doczekać.
Kolejna relacja z prac już wkrótce
Pozdrawiam
LucaTymon - 2012-04-17, 20:51 Je pierdziele
Szał... brat SZAŁ
Sukcesów życzę Luca - 2012-05-25, 10:06 Elo Elo
Sezon w pełni rozpoczęty więc śmigamy naszymi E30-tkami tu i tam co by można trochę się wyszaleć w bezpieczny sposób.
Ostatnie próby z możliwości E30 pokonywaliśmy na Torze Poznań w pucharze YoungTimer Party 2012. Pierwsza edycja zaliczona i kilka fotek przedstawimy poniżej:
Wąska naprawdę miała na tej próbie ciężko i niespodziewanie wyskoczyła nam awaria nagrzewnicy .
Ale nie poddaliśmy się, wykonaliśmy układ „na krótko” i jazda by wszystkie czasy zaliczyć .
Po ukończonych odcinkach czasowych, przyszła chwila na wolne przejazdy, na które z zapałem wskoczyły nasze drogie Panie Pilotki, które złapały bakcyla i może się pojawi nowa E30 z żeńską grupą.
A na koniec pamiątkowe zdjęcie E 30 Dream Teamu ze Śląska - niestety bez najmłodszych fanów, choć nie ukrywam ,że fajnie jest czasem rano nie zrobić mleka
Wąska po tych zmaganiach będzie miała lekką przerwę techniczną na czyszczenie dywanu, nagrzewnicę i nowe serduszko M20B25, które już sobie czeka na montaż.
Ale przed montażem ........................
Wąska zawitała do hamowni DYNOSOFT – Katowice do Wojtka.
Osobiście jestem bardzo zadowolony z wyniku i naszej Wąskiej a miłe spotkanie kolegi z forum i szybkie podejście Wojtka do tematu spowodowały, iż uśmiech się pojawił na twarzy mojej i Maćka.
Teraz zaczynamy zabawę z inną kultową jednostką.
Trzymajcie kciuki bo tak za ok. 2-3 tyg. pojawię się z nowymi wiadomościami dotyczącymi Wąskiej.
Pozdrawiamy
E 30 Dream Team MikołówTymon - 2012-06-08, 22:32 Yo
Nie wiem, czemu Luca nic nie pisze...
M20B25 on board Panowie i Panie
Bosko chodzi ta E30... że tak powiem, zaczęła się odpychać
Brat... SZACUN Luca - 2012-06-09, 19:55 Elo Elo BMW FANS
Jak pisałem tak zrobiłem – bo u mnie słowo droższe od pieniądza a wiec…....
W ostatnich wolnych dniach wraz z Masta Blasta - Adamem podjęliśmy się akcji montażu jednostki M20B25 po wykonanej przez nas naprawie.
Poniżej przedstawiam krótki opis z cudownych chwil
Wąska po sprawdzeniu ile ma mocy, wymianie nagrzewnicy i męskiej decyzji podjechała do „Monster Garage” celem zmiany serca na bardziej wydajniejsze
Do tego trzeba było powalczyć z wiązką elektryczną i zaadoptować kilka przewodów by elektryka działała poprawnie i co by wskaźniki również pokazywały poprawne wartości.
Kilka różnych części w tym , wtyczek, pinów żeńskich i męskich zakupionych w Aso BMW dało radę.
Elektryka została opanowana.
Wtyczki, przewody podpięte zgodnie ze schematem BMW i efekt jest taki, że całość działa poprawnie i nic dziwnego się nie dzieje.
Nowa kostka diagnostyczna została sprawdzona i połączona z komputerem.
Komputer wskazał tylko jedną usterkę, brak sondy lambda – która sobie śpi na siedzeniu ze względu na mój obecny układ wydechowy – do przerobienia w przyszłym tygodniu.
A tak to wygląda finalnie:
Chłodnica oleju podłączona, klima działa, układ wodny odpowietrzony – działa poprawnie.
Wąska z rocznika 1983 kryje w sobie wiele tajemnic , które udało się opanować podczas zmiany silnika.
Całość po kolejnej regulacji zaworów działa jak na razie bardzo dobrze.
Nie ma słów i ciężko by to opisać co działo się ze mną podczas zmiany tej jednostki i w momencie jej odpalenia – dla takich chwil warto żyć!!!!
Serdeczne i Wielkie podziękowania dla Adama, Marcina, Tymka za okazaną pomoc i wsparcie.
Panowie RESPECT!!!! - bez Was nie dało by rady!!
Napiszę tak - czuć znaaaaaaaczną różnicę do poprzedniej jednostki - jest potencjał!!!
Docieranie trwa.........
Trzymajcie kciuki i pozdrawiamy
LucaCypisek - 2012-06-09, 20:03 Pięknie Panowie pięknie. Teraz jeszcze aku do bagażnika.Adam86 - 2012-06-10, 00:27 Luca, Szacun za włożą prace, czas, i pieniądze.. szczerze.... nie wiem czego Ci więcej życzyć.. morze napiszesz....?? marcinek_89 - 2012-06-10, 10:04 Czekamy na wykres z hamowni Bardzo fajnie wygląda wypolerowany dekiel zaworów Luca - 2012-06-10, 16:38 Elo Panie i Panowie
Pond 200 km zrobione, jutro wskakuje wstępnie sonda i dalsze docieranko
Dziękuje za miłe komentarze, prawda jest taka, że kupując ten samochód założyłem sobie pewien plan zmian, który powoli i skrzętnie staram się realizować i zaznaczać w planie jako "zrealizowane". zostało mi jeszcze kilka takich drobiazgów
Więc cały czas powoli ale do przodu.
Wykresik będzie po dotarciu
Oby był zbliżony do serii jak poprzednia poczciwa i zdrowa jednostka
Wymieniony już kolejny raz olej na docelowy LM 10W40, wszystkie filtry i śmiga aż miło. Takie moje wrażenia Różnica spora i odczuwalna Akcje zmiany silnika uważam więc za udaną a cały trud i inne związane z tym rzeczy uważam za nie zmarnowany
Dalsze prace, które pozwolą na jeszcze większą radość z jazdy w toku......opiszę jak już będzie gotowe.
Wąska daje radę
Pozdrawiamy i dzięki za zainteresowanie.Tymon - 2012-08-10, 21:35 IMO wąska Lucka jest boska
Maszynka po wymianie silnika chodzi bosko i daje mega fun z jazdy
Mały update przedstawiam na koniec sezonu 2012 i zabawy z naszą Wąską , a więc :
Dzięki forumowemu koledze Wojtkowi vel Wojtasm5 odebrałem i zamontowałem dyfer 3,73S z mocniejszym zaciśnięciem. Dzięki Wojtek – polecam tego forumowicza zna się na rzeczy!!!
Przed montażem wszystkie otwory łączące zostały potraktowane gwintownikiem co by nie było stresu podczas montażu.
Wrażenia po montażu - hmmmm jest różnica na duży + i trzeba być czujnym bo spina aż miło.
Dla mnie bomba - jest to to co chciałem.
Następnie przyszła akcja na czyszczenie Wąskiej oczywiście z asystą najmłodszej fanki
Tymon zabezpieczał gumowe elementy
Gdzie czasem go poniosło
Ale zabezpieczył dobrze
Efekt końcowy był zadowalający
Karoca gotowa do .......................
tak tak info jak poniżej :
Wąska wiozła nas do ślubu w asyście Czarnej od Tymka.
Krótki opis tej akcji przedstawiamy poniżej:
Delikatne przystrojenie samochodu:
Zadowolona współwłaścicielka Wąskiej vel Pani Młoda :
Wąska i jej właściciele :
Bracia „Pe” i E30 dwie
Oraz siostry dwie
Nad całością czuwała jak zwykle „ Czarna Ździra”
Samochody zawiozły i przywiozły Parę Młodą, gości, dzieciaki – czyli spełniły swój obowiązek we wzorowy sposób!
POZDRAWIAMY SERDECZNIE WSZYSTKICH FANÓW BMW
Wąska jeszcze idzie na szczęście na drobne korekty blacharsko lakiernicze i idzie spać na zimę co by przygotować się do ostatnich finalnych prac mechanicznych jak dokończenie układu wydechowego by MG oraz poprawienie układu hamulcowego.
Ale o tym za jakiś czas………Taki drobny prezent na 30lecie jej istnienia
Do następnegomackillus316i - 2012-10-17, 13:57 Świetna robota
PzdrOlaAlexis80 - 2012-10-18, 14:49 Zgadzam ię, świetna robota LUKAS - 2012-10-18, 19:06 Łukasz piękną masz tą wąską, ale tak mi brakuje na niej tego małego spoilerka na klape jak w 325i czy 318iS że niewiem Adaasko - 2012-10-18, 19:36 a mi brakuje normalnych lamp, jak wąska mieć powinna, jakbyś znalazł zdrowe, to naprawde źle nie świecą, do tego dobra żarowka i naprawde jest ok, i wizualnie bylo by jak trzeba...
jak tam motor, działa wszystko jak trzeba?Luca - 2012-10-19, 17:45 Hej Wam
Dzięki za miłe komentarze i Wasze uwagi.
Lukas - wiem, o który spoiler Ci chodzi ale zostaje tak jak jest - tak mi się podoba
Adaasko - lampy mam na strychu - stan całkiem całkiem, się zobaczy przez zimę i chyba wlecą - choć obecne świecą naprawdę rewelacyjnie
Silnik zaskakuje mnie bardzo pozytywnie - pod względem spalania jak i jego mocy.