BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - jaki gaz do bmw ....

fozgen - 2005-02-24, 20:52
Temat postu: jaki gaz do bmw ....
niestety ale paliwo u nas jest najtańsze w europie a pensje sa super wyskoie i trzeba zakładac gazik do e34 .... pytanie tylko jaki ??
2,5 bezin m20b25
ktos doradzi ??

duchPW - 2005-02-24, 20:54

hej fozhen - ostatnio ktoś pisał, że najlepiej dobry :wink:
fozgen - 2005-02-24, 21:06
Temat postu: hehehehe
z tego co mysle to bym załozył jakis dobry na wtryskiwacze i jakis komp ....bo reszta chyba nie wchodzi w rachube , tylko pytanie jaki dokładnie i jaka cena , a to ze ma byc dobry to nawet nie ulega wątpliwoscia .....
myslałem ze mnie to nigdy nie spotka ale musze zranic swoją bejcunie gazikiem ....ekonomia wygrała , a ja lubie duzo jezdzic ....

doradzono mi sląsk bo tam usługi tańsze są .....a mam mozliwosc bo tesciowe mieszkaja na sląsku i moze ktos z tamtych okolic doradzi warsztat .....

a ktos z klubowiczów marke i model jaki trzeba by włozyc .....

sarna1 - 2005-02-24, 23:22

zwykla instalke z mikserem na srubie - chodzi niezawodnie, przyjedz do mnie to za 1600 wyjedziesz z gazikiem :) tj na gaziku i naprawde nie bedziesz mial powodow do narzekania.

No chyba ze zalezy co na osiagach - wtedy wtrysk i koszt jakies 6500 :)

Grzesio - 2005-02-25, 00:50

sarna1 napisa³/a:
zwykla instalke z mikserem na srubie - chodzi niezawodnie, przyjedz do mnie to za 1600 wyjedziesz z gazikiem :) tj na gaziku i naprawde nie bedziesz mial powodow do narzekania.

No chyba ze zalezy co na osiagach - wtedy wtrysk i koszt jakies 6500 :)

W Lubline wkładają taką zwykłą na korbę za 1350 zł z butlą w koło zapasowe. U mnie jest taka i jakoś daje rade :wink:
Ostatnio zauważyłem jakąś nowość w dziedzinie inst. LPG mianowicie "bezpośredni wtrysk gazu" a nie sekwencyjny. Ponoć jest trochę tańszy ok 4 tyś ale nie sprawdzałem tej informacji. Natomiast interesowałem się troszkę mikserami do takiej zwykłej instalki. Jest coś takiego o nazwie BLOSS. Jest to mikser działający podobnie do strumienicy w wydechu, czyli przyspiesza przepływ, przy pozostawieniu tej samej średnicy miksera. Potrzebny jest tylko do tego ustrojstwa parownik XL (największy) i instalacja LPG z elektroniką. W Lublinie montują to w firmie TECHMAX za ok 600zł z regulacją i odczytem na hamowni.
Podam przykład o jakim słyszałem:
Opel Vectra 1,8i przed założeniem gazu i BLOSSa miała ok 100 KM. Po założeniu LPG z BLOSSem miała wynik 102KM :D
http://www.techmax.tuning.prv.pl

center - 2005-02-25, 08:32

ok mowicie ze instalka na srubke jest oka, a co ze strzalalmi itd, jak sie tego pozbyc??
i one more, oplaca sie zakladac ten zawor zabezpieczajacy przed strzalami przed przeplywka, czy i tak zmiazdzy i jego i przeplywke??

nokerman - 2005-02-25, 08:48
Temat postu: Re: jaki gaz do bmw ....
**** napisa³/a:
niestety ale paliwo u nas jest najtańsze w europie a pensje sa super wyskoie i trzeba zakładac gazik do e34 .... pytanie tylko jaki ??
2,5 bezin m20b25
ktos doradzi ??

ja ci proponuje założyć instalke z kompem Autronic'a i emulatorami wtrysków, pełna automatyka - przełączanie z benz na gaz, kontrola temperatury na parowniku, praktycznie bezobsługowa.

Do identycznego silnika w e30 założyłem chyba 2 lata temu za 1800 z butlą toroidalną 51 ltr.
robie na tym jakieś 270 km po mieście i ok 350-400 po trasie.

pozdro

Kryhas - 2005-02-25, 10:05

Nie znam się na instalacji gazowej i dlatego mam parę pytań.

1- co to jest instalacja na śrubkę ??
Grzesio napisa³/a:

... i instalacja LPG z elektronikÄ….
... Po założeniu LPG z BLOSSem miała wynik 102KM

2- czy te instalacje LPG są na wtrysku czy na śrubkę, a może jest to obojętne??

3- ile kosztuje ta instalacja założona w Oplu i czy rzeczywiście podniosła ona moc o ok. 2 KM dzięki BLOSSowi czy może dzięki tuningowi gazu (bo też o tym słyszałem)??

Rafał - 2005-02-25, 11:19

nie zakladajcie instalacji bez emulatora -----------------!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Grzesio - 2005-02-25, 12:17

Kryhas napisa³/a:
Nie znam się na instalacji gazowej i dlatego mam parę pytań.

1- co to jest instalacja na śrubkę ??
Grzesio napisa³/a:

... i instalacja LPG z elektronikÄ….
... Po założeniu LPG z BLOSSem miała wynik 102KM

2- czy te instalacje LPG są na wtrysku czy na śrubkę, a może jest to obojętne??

3- ile kosztuje ta instalacja założona w Oplu i czy rzeczywiście podniosła ona moc o ok. 2 KM dzięki BLOSSowi czy może dzięki tuningowi gazu (bo też o tym słyszałem)??

ad1 i ad2 .Instalka "na śrubkę" to zwykły wtrysk bez elektroniki
ad3 Instalka w tym Oplu kosztowała ok 1800zł tzn miała wtrysk z elektroniką i dzięki BLOSSowi nie stracił on mocy jak to jest przy normalnym parowniku, lecz dodatkowo jeszcze zyskał 2KM :D

funnaki - 2005-02-26, 15:35

witam. jesli wozik ma sonde i l-tronik to tylko instalka z kompem. ja mam na srubke ale dziala lepiej jak te z kompem. powod: mikser wcisniety w obudowe od filtra. obudowa zostala podzielona na pol. w jednej znajduje sie filtr w drugiej mikser. przy czyms takim nie zjawiska wybuchow itp. a regulacja jest bardzo precyzyjna i bezproblemowa. instalki ze srubka z regula mniej spalaja gazu (mozliwosc skrecenia). ale taka instalacje polecam tylko do gaznika albo do wtrysku mechanicznego bez sondy. pozdrawiam.
Bruner - 2005-02-26, 16:34

funnaki napisa³/a:
instalki ze srubka z regula mniej spalaja gazu (mozliwosc skrecenia).

Wszystkim amatorom oszczedzania przez skrecenie instalacji na srubke proponuje poczytac cos na temat skutkow jazdy na zbyt ubogiej mieszance.

funnaki - 2005-02-26, 20:22

bruner masz racje. zbytnie oszczedzanie na gazie moze miec pozniej traszne skutki. ja tylko mniej wiecej zobrazowalem jak to sie ma. pozdro
Darek W-wa 735 - 2005-02-27, 19:36

:lol: Skontaktuj się z LENYM.On w Siedlcach ma kolegę ,który zakłada gaz.Podobno dobrze i napewno coś coś Ci doradzą.
pathrow - 2005-02-27, 19:56

CCCZe

No więc ja powiem kilka zdań ze swojego doświadczenia. Jeździłem już kilkoma samochodami na gaziku. Dwa były moje i za mojej kadencji zakładałem w nich instalacje: jedna zwykła z kompem a druga to sekwencja za 4200 :oops: :oops: i mogę powiedzieć jedno buli się w hhh.j więcej za sekwencje a nie tylko że nie jest idealnie jak to mówili kiedy się pojawiła, to są z nią problemy jeszcze gorsze. Prawda jest taka każdy gaz jest do :cenzura: , i teraz kwestia ile na to gówno chce sięwydać i czy ma być z bidetem czy bez.

Teraz niestety teżsię przymierzam do zakładania gazu do e30 318 niestety jedna koszty jazdy bo dużo jeżdżę ale będzie to instalka z najzwyklejszym komputerkiem zakłada mi kumpel :lol: i mówi że nie powinienem za bardzo narzekać

PS co do tego gdzie zakłądac to ja proponuje u kogoś kto na tym sie zna i najlepiej blisko miejsca zamieszkania to z każdym pytaniem się jedzie do swojego mechaniola i nie trzeba bulic za pokręcenie śrubką

pozdro e30 318 90'

fozgen - 2005-02-27, 20:50
Temat postu: ....
czyli morał z tego taki ze trzeba do lennego gnac do siedlec i tam zerknąc co mają do zaoferowania ...
a koszta policzymy i zobaczymy jak to wyjdzie
po załozeniu dam znac jak to wyszło i jakie koszta załozenia i jak koszta spadają