BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E21] Andzik 2d sedan

andzik - 2010-10-19, 16:50
Temat postu: [E21] Andzik 2d sedan
Witam
Pozwolę sobie przedstawić również i na tym forum mojego rekinka, jest to BMW E21

Kolor hennarot, rocznik 1982r.

Gdy go kupiłem sporo rzeczy mi się nie podobało, ale najważniejsze że buda zdrowa i znikome ślady rdzy, naprawdę w E36 miałem sporo takich ognisk, a tutaj jest to nie zauważalne z czego jestem bardzo zadowolony.

Przede wszystkim chciałem ją trochę obniżyć bo stała bardzo wysoko, a ja takich kóz nie lubię. Myślałem o bbsie rm:

i już nawet dwa razy byłem bardzo bliski zakupu ale jednak skończyło się inaczej

Co do wnętrza to tylna kanapa jest skórzana Kubełki wieschers w czarnym materiale.
Wszystko już jest u tapicera tylko czekać aż skończy i kombinować :)

Mała sesja wielopokoleniowa z E46 ojca:

Dużo frajdy daje mi też oryginalne radio bavaria szyby w dół i vox fm... co tu dużo mówić.. powrót do przeszłości !!

Po ogarnięciu drobiazgów pierwszy modem były czarne kierunki..
Dla jednych na minus dla innych na plus.. Mi się podoba chociaż mogłyby być mniej czarne a raczej przydymione:

i następny mały mod:

Po bardzo długim oczekiwaniu udało mi się dostać pojedyńczą lampe do rekinka i srebrną nerke:

Tak rekin wygląda na dzień dzisiejszy:

Czekam na komentarze i wskazówki :oops:

maciek e30 - 2010-10-20, 09:50

Bardzo ładny rekinek ale numer rejestracyjny z boku jakoś mi się nie widzi :spoko:
yaster - 2010-10-20, 16:07

wersja finalna mi się podoba, nie ma to jak rekin wśród tych wszystkich nowych, plastikowych pudeł. A jak mechanika? I czy możesz mi wytłumaczyć o co chodzi z vox fm? Domyślam się że to jakaś niemiecka stacja? odbiera?
paluh - 2010-10-20, 17:24

to taka polska stacja z hitami z ubieglego wieku..:)
andzik - 2010-10-20, 18:49

paluh napisał/a:
to taka polska stacja z hitami z ubieglego wieku..:)

dokładnie tak jak kolega pisze..jak na takiej muzie wjezdzzasz na droge wtedy dopiero czuć klimat :tak:

Stammek86 - 2010-10-21, 00:58

strasznie mi sie podoba.pojedyncze lampy to był dobry pomysł :spoko:
Rolki też idealnie pasują :spoko:

piotrek528 - 2010-10-21, 14:09

E21 na pojedynczej lampie jest pięknę !

kolor idealnie do tego auta pasuje.

B L A N T - 2010-10-21, 15:32

Piękne rekinek tylko te kierunki czarne jakoś tak słabo wyglądają :| Ale ogólnie piękny Gratulacje :brawo:
misza - 2010-10-21, 17:53

Naprawdę prezentuje się pięknie, ale jest parę szczegółów które można by poprawić, tak jak chłopaki pisali rejestracja na środek do zderzaka, pomarańczowe kierunki albo białe(droższa sprawa), i co to za lampka na zderzaku z tyłu? co ona ma oświetlać?
Dobrze że zrezygnowałeś z podwójnych lamp

pozdro

marcinek84 - 2010-10-21, 22:04

Świtny rekinek, miałem okazje w swoim życiu byc w posiadaniu E21, ale niestety z braku funduszy, umywał sie przy Twoim. Powodzenia w dalszych modach i utrzymaniu go w takim a nawet lepszym stanie :wink:
Kamill - 2010-10-21, 22:15

Szczerze powiem że jestem miło zaskoczony metamorfozą rekina.
Z rzeczy wyżej wymienionych które trzeba poprawić dopisuję lusterka,tylko i wyłącznie w czarny mat!
Oby tak dalej :spoko:

dzidziusbmw - 2010-10-21, 22:42

Piekny rekinek ,klasyk pelna geba :) . Podeslij mi kierunki przednie zrobimy je delikatnie ciemniejsze...
aurel - 2010-10-22, 08:43

Rekin to jest to bardzo mi sie podoba ładny RS w 15" i bedzie pieknie
andzik - 2010-10-22, 11:28

co do kierunków to chyba właśnie podeśle je do dzidziusBMW jak będę u siebie i niech zrobi z nimi porządek bo pomarańcze nie będą współgrały z tyłem..
Lampka tak już była ale też się nią zajmę.

Lusterka mam, nie wiedziałem tylko czy malować je w kolor czy w czarnym macie..

Tomek3er - 2010-10-22, 12:23

Rekin piekny, ale te lampy to wogóle nie porozumienie jak dla mnie w takim samochodzie.
andzik - 2010-10-22, 12:52

o jakie lampy Ci chodzi?
Dantte26 - 2010-10-22, 17:29

pewnie o te yellow...aż krzyczły...Nie Pasuję Do Tego Auta :x lusterka na czarno...obie tablice rej. na miejsce...duży + za ori nerkę... ogólnie autko kosa...bardzo ładny klasyk...i do tego na pojedyńczej lampie...gratuluję...i powodzenia w pielęgnowaniu ładnego egzemplarza...
andzik - 2010-10-22, 17:48

Dantte26 napisał/a:
obie tablice rej. na miejsce

A tylna gdzie jest? tylna jest na swoim miejscu, problem tkwi w lampce

A co do żółtych lamp to jakieś 40% osób z którymi rozmawiałem mówi, że właśnie na żółtej było lepiej.. :| Mnie się bardziej podoba na pojedyńczej i tak zostaje
pozdro

Dantte26 - 2010-10-22, 21:02

andzik,

no nie wiem...jescze widać nad zderzakiem otwory mocujące tablice rej. , z drugiej strony jest to klasyk lat 70-tych a wtedy wszystkie autka miały tablicę nad zderzakiem...stąd oświetlenie nad zderzakiem a nie pod...na pojedyńczej lampie wygląda zdecydowanie lepiej...

[ Dodano: 2010-10-22, 22:07 ]
szkoda tylko że ją skundliłeś lampami i kierunkami w spray-u...do takiego klasyka aż nie wypada...

andzik - 2010-10-22, 22:11

Dantte26 napisał/a:
no nie wiem...jescze widać nad zderzakiem otwory mocujące tablice rej. , z drugiej strony jest to klasyk lat 70-tych a wtedy wszystkie autka miały tablicę nad zderzakiem...stąd oświetlenie nad zderzakiem a nie pod..

pod zderzakiem też jest mocowanie i szczerze mówiąc nie widziałem E21 z blachą nad zderzakiem, chyba że wersje us z "kwadratową" tablicą pewnie stąd oświetlenie nad zderzakiem, miejsce na oświetlenie znajduje się również pod zderzakiem także to o niczym nie świadczy..

Dantte26 napisał/a:
szkoda tylko że ją skundliłeś lampami i kierunkami w spray-u...do takiego klasyka aż nie wypada...

wg mnie wygląda lepiej niż na zwykłej lampie tylnej.. co do czarnych kierunków z przodu to fakt, masz rację

Bandit - 2010-10-25, 10:23

Po pierwszych zdjęciach zapowiadało się naprawdę dobrze. Ale jak zobaczyłem Twój sposób na samochód to czar prysł. Może i nie przekroczyłeś granicy dobrego smaku ale ja uwielbiam auta w oryginale. Zaryzykuje opinię, że E21 już nie wypada modyfikować w żaden sposób. To model, który dziś ma pokazywać jak wyglądała pierwsza generacja trzeciej serii przy nie skalanym wyglądzie. Nie jestem pierwszą osobą która skrytykowała zmianę wyglądu - przemyśl to póki nie jest za późno i niewielkim kosztem da się powrócić do oryginału :)
Stammek86 - 2010-10-25, 10:35

orginał orginalem ale gleba i koło muszą być :mg:
lukanio007 - 2010-10-25, 12:03

Bandit napisał/a:
Po pierwszych zdjęciach zapowiadało się naprawdę dobrze. Ale jak zobaczyłem Twój sposób na samochód to czar prysł. Może i nie przekroczyłeś granicy dobrego smaku ale ja uwielbiam auta w oryginale. Zaryzykuje opinię, że E21 już nie wypada modyfikować w żaden sposób. To model, który dziś ma pokazywać jak wyglądała pierwsza generacja trzeciej serii przy nie skalanym wyglądzie. Nie jestem pierwszą osobą która skrytykowała zmianę wyglądu - przemyśl to póki nie jest za późno i niewielkim kosztem da się powrócić do oryginału :)

hym to może lepiej pokaż swój projekt jeśli ten Ci się nie podoba
porównamy twój samochód z tym

dzidziusbmw - 2010-10-25, 13:34

Wlasnie krytykow i krzykaczy pelno a sami nie maja nic do zaprezentowania!!! Takim liscia z piesci i do konta z nimi ,niech siedza cicho.

Lampy z tylu nie sa jakies mega czarne,fotki sa slabej jakosci dlatego tak sie wydaje.
No i jak stamek powiedzial gleba oraz kola musza byc!!!

PS. Nie przejmuj sie, rejestracje z przodu na srodek , z tylu orginalnie jest pod zderzakiem wiec tylko oswietlenie przelozyc,potem detale :)

andzik - 2010-10-25, 16:39

Każdy ma swój pomysł na auto.. mój był jak widać właśnie taki i mi się podoba..
Wiele osób mówi żeby wrócić do oryginału .. pytam po co?
Wbrew pozorom jeździ po Polsce wiele oryginalnych rekinów- z całym szacunkiem ale jak dla mnie czegoś im brakuje..
Tak jak napisał Stammek koło i gleba to podstawa żeby auto wyglądało..a po za niewielkimi detalami prawie wszystko pozostałe jest tak jak wylazło z fabryki, czyli nie ma tu żadnych "tuningowych" dodatków ...
Szanuję Twoje zdanie na temat aut ale moje jest odrobinkę odmienne :)

pozdrawiam

edit:

Kilka fotek z sobotniej sesji na spontanie.. druga część później bo nie mam jeszcze wszystkich zdjęć:

Dantte26 - 2010-10-25, 22:15

co do lamp...faktycznie...wcale tak żle nie wyglądają...na poprzednich foto były dość ciemne...no cóż...kebab się chowa...rozjaśnij kierunek i będzie :spoko:
Jeśli można wiedzieć kiedy nabyłeś i za jaką kasę??

andzik - 2010-10-25, 23:16

Dantte26 napisał/a:
Jeśli można wiedzieć kiedy nabyłeś i za jaką kasę??

rozumiem, że pytasz o auto, więc kupiłem je za śmieszne pieniądze pod koniec kwietnia bieżącego roku :wink:

gtszudi - 2010-10-26, 10:40

wywalic lampke ze zderzaka z tylu , kierunki przod minimalnie tylko sciemnic , nie tak jak teraz CZERN a'la DARTH Vader i rejestracje na miejsce i bedzie MIAZGA
Bandit - 2010-10-26, 19:52

lukanio007 napisał/a:
hym to może lepiej pokaż swój projekt jeśli ten Ci się nie podoba
porównamy twój samochód z tym

dzidziusbmw napisał/a:
Wlasnie krytykow i krzykaczy pelno a sami nie maja nic do zaprezentowania!!! Takim liscia z piesci i do konta z nimi ,niech siedza cicho.

Jesteście jak dzieci: pokaż co ty masz, pokaż.... i z pięści :shock: :? . Więcej tolerancji forumowicze. Nie każdy lubi smarować wazeliną i jak inni tak piszą to i ja tak napiszę, żeby nie "wychodzić przed orkiestrę". Zapominacie, że to forum. Każdy tu ma prawo do własnej opinii. Wiem, że każdy chciałby być chwalony za swoje wozidło ale nie każdy podziela taką opinię jak jego właściciel. Każdy ma swoją filozofię na życie i samochód. A gdybym chciał pokazać swoje auto napewno bym to zrobił.

Nie napisałem, że przedstawiony projekt nie podoba mi się. Kupno i trzymanie starego auta jest wporządku. Auto przechodzi metamorfozę nie taką jaką bym chciał. I tyle

f33ldy - 2010-10-27, 17:54

mnie sie podoba :) moze faktycznie kierunki za ciemne i rejestracja na srodek ale to wszystko, i nie wiem ktory w tej feldze widzial RSy....ale musi byc slepsiejszy niz ja a mam -2.25 8-)

pytanie do wlasciciela . jakies play na silnik ??

tomcat944 - 2010-10-27, 20:56

hej,
kierunek rzeczywiscie lekko za ciemny, jesli masz na srodku zderzaka mocowania na rejestracje to albo wroc z nia tam albo je zlikwiduj...
a tak ogolnie to bardzo fajne auto z ciekawa felga...

Dantte26 - 2010-10-28, 00:18

f33ldy napisał/a:
nie wiem ktory w tej feldze widzial RSy....

Źle zrozumiałeś...chodziło o to że zajedwabiście pasowałyby do tego autka właśnie RS...co z resztą jest faktem...

andzik napisał/a:
kupiłem je za śmieszne pieniądze

to trafiłeś jednym słowem niezłą okazję...bardzo fajny stan jak na te lata...też planowałem zakup tego modelu z tym że poszukiwałem 323i na pojedyńczej lampie...niestety egzemplarze które oglądałem były w opłakanym stanie ale do zrobienia...jednak się wstrzymałem z zakupem...pożyjemy - zobaczymy...może akurat trafi się coś ciekawego w przyzwoitym stanie...

andzik - 2010-10-28, 07:07

Co do rs'ów to raczej za gruba inwestycja, ale prędzej RMy :)
Na zimę prawdopodobnie wleci gwint, więc silnik dopiero na nowy sezon, ale plany są grube :D
Jutro wracam na kierat więc kierunki wrzucę pomaranczowe i blacha wróci na miejsce zobaczymy jak to bedzie wyglądało :wink:
323i ciężko dostać z poj. lampą bo takie nie wychodziły o ile dobrze wiem..

[ Dodano: 2010-10-29, 13:09 ]
No i jak z tymi pomarańczami?
Wg. mnie trochę choinka się zrobiła, czarne fajnie współgrały z resztą ew. przyciemnione jak tylne lampy ?

Co do tablicy na środku:

jakoś mi ona nie pasuje tam :maruda:

Dantte26 - 2010-10-30, 11:49

co do tablicy to najlepiej jakby jej wogóle nie było, ale na środku wygląda dobrze i tak bym ją zostawił...co do kierunków wyglądają ori wyglądają zdecydowanie lepiej...jeśli wydaje ci się że wygląda jak choinka spróbuj może siknąć je motipem na czerwono...wtedy będą się ładnie komponowały z kolorem nadwozia, tylne lampy także bardziej widziałbym czerwone...odpowiednie żarówki bodajże zielone i wszystko będzie cacy...
gtszudi - 2010-10-30, 13:32

tak jak jest teraz jest najlepiej. pomysl zeby sobie zrobic mala rejestracje , troche nielegalem bedzie zajezdzac , ale bedzie bardziej amerykansko ;]
andzik - 2010-10-30, 13:43

Dantte26 napisał/a:
tylne lampy także bardziej widziałbym czerwone...odpowiednie żarówki bodajże zielone i wszystko będzie cacy...

czerwone lampy mi osobiście się podobają ale w żadnym wypadku nie do czerwonego auta..

Co do tablicy to mi na środku w ogóle się nie podoba.. bardziej jestem skłonny wozić ją za szybą albo właśnie zrobić taka małą

Dantte26 - 2010-10-31, 11:33

andzik napisał/a:
bardziej jestem skłonny wozić ją za szybą albo właśnie zrobić taka małą

jeśli będziesz mieć samoróbkę na przodzie gwarantuję problemy z pałami...nie tolerują ingerencji w tablice...kiedyś latałem busem i miałem samoróbkę na tyle w oryginalnych rozmiarach bo ori gdziś zgubiłem na trasie, to nie dość że dostałem 5dych mandatu to grozili jeszcze zabraniem dowodu rejestracyjnego...szkoda że od razu nie załatwiłeś sobie małej tablicy podczas rejestracji pojazdu...

andzik - 2010-10-31, 14:49

a można zrobić coś takiego? jak?

[ Dodano: 2010-10-31, 21:47 ]

Dantte26 - 2010-11-05, 23:55

andzik napisał/a:

nie jest ona może dużo mniejsza...jej rozmiary to 30cm szer. oraz 21cm wys. spróbuj sobie zrobić tekturowy szablon i wtedy obczaisz która tablica lepiej wygląda... mam taką z tyłu w 48-letnim Garbusku...wydają takie na życzenie podczas rejestracji bez żadnego ale...

andzik - 2010-11-06, 05:00

Dantte26 napisał/a:
andzik napisał/a:

nie jest ona może dużo mniejsza...jej rozmiary to 30cm szer. oraz 21cm wys. spróbuj sobie zrobić tekturowy szablon i wtedy obczaisz która tablica lepiej wygląda... mam taką z tyłu w 48-letnim Garbusku...wydają takie na życzenie podczas rejestracji bez żadnego ale...

nie miałem o tym pojęcia.. znajdzie się niedługo parę złotych to tablice wejdą żółte

Grucha Jr - 2010-11-06, 10:21

Przód zdecydowanie najlepiej wygląda bez tablicy :spoko: Ale jeśli ma być to moim zdaniem lepiej po środku.
andzik - 2010-11-06, 12:46

na tablice już jest patent :P
Dantte26 - 2010-11-06, 16:22

andzik napisał/a:
znajdzie się niedługo parę złotych to tablice wejdą żółte

miałem już okazję ugryźć ten temat...musi być minimum bodajże 95% serii potwierdzone przez właściwego rzeczoznawcę a następnie owe dokumenty muszą zostać przesłane nie pamiętam gdzie w celu zakwalifikowania (lub nie) i nadania odpowiedniego numeru pojazdu zabytkowego i wpisu do księgi zabytków...przegląd robi się tylko jeden (wydawany bezterminowo) i obejmuje około 50-60 pozycji które to diagnosta stacji okręgowej musi sprawdzić...jeśli wszysko uda się załatwić pomyślnie po okazaniu niezbędnych dokumentów statusu pojazdu zabytkowego dopiero wówczas zostaną wydane żółte blaszki...nie jest to łatwa sprawa ale wykonalna...

andzik - 2010-11-06, 16:34

wiem wiem na forum orr jest chłopak który załatwia wszystko, także nie powinno być żadnych problemów, a podobno żółta blacha troche życie ułatwia :?:
Dantte26 - 2010-11-06, 17:38

czy ja wiem?? jest kilka spraw utrudniających życie...np. jeśli będziesz sprawcą uszkodzenia pojazdu zabytkowego Państwo może wytoczyć Ci sprawę sądową za zniszczenie mienia...zabytek jest własnością Państwa, Ty tylko widniejesz w dowodzie i jesteś zobowiązany do utrzymania go w jak najlepszym stanie...wyjazd takim autem za granicę wiąże się z uzyskaniem odpowiedniego pozwolenia...ale są i plusy np. brak przymusowego ubezpieczenia OC...płacisz tylko wtedy kiedy autkiem jeździsz...minimalny okres ubezpieczenia OC jaki można wykupić na pojazd zabytkowy to 30 dni...
andzik - 2011-02-03, 12:50

Rekin przeżył zimę i wleciały kubełki i kanapa

Grucha Jr - 2011-02-04, 09:39

Dobre stołki :spoko: Teraz lepiej by wyglądało bez kanapy :wink:
dzidziusbmw - 2011-02-05, 00:34

zajebiste szycie, pasuje takim swoim kultowym wzorem do auta, gratulowac :)
LUKAS - 2011-02-05, 10:11

Prezencja pierwsza kalsa, nie oryginał, a pasuje stylem do Twojego rarytasu ;)

Piękne auto ;)

PZDR!!

Kamill - 2011-02-05, 21:36

Podobają mi się te fotele :wink:
Mam nadzieję że będzie okazja oblukać na żywo :)

andzik - 2011-02-05, 22:00

oczywiście, najprędzej myślę, że na Bagiczu :)
Pietrek - 2011-02-18, 02:14

Szkoda że kubły nie są obszyte w romby tak jak kanapa... Jedno takie drugie inne.
Ale jest ok :)

andzik - 2011-08-29, 22:33

zaczynamy gotować zupę z rekina

jutro zaczynamy montować gwint home made, śrubki idą do złocenia.
już wkrótce rekin w nowej odsłonie :)

[ Dodano: 2011-09-19, 14:32 ]