BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wspomaganie

Anonymous - 2005-02-28, 19:37
Temat postu: wspomaganie
mam taki problem,kupiłem nową maglownice bez wspomagania bo stara miałem juz w stanie rozkładu,i chodzi oto ze w starej miałem wspomaganie tylko jakis debil co wcześniej nią jezdził wymontował pompe i poucinał przewody od magla i teraz dopiero wyszło ze kidyś wspomaganie było a teraz niema.i mam w związku z tym pytanie czy magiel bez wspomy podejdziena miejsce tego ze wspomą???troszke zamotałem ale mam nadzieje ze wiecie oco chodzi.
A R N I E30 - 2005-02-28, 20:12

spokojnie zamontujesz tÄ… maglownicÄ™.
sarna1 - 2005-03-01, 00:33

a krzyzak nie jest inny ?? bo cos mi sie wydaje ze trzeba bedzie go tez zmienic.
nokerman - 2005-03-01, 07:03

to może jeszcze w kwestii wspomagań??

CZY MAGIEL ZE WSPOMÄ„ OD E36 PODEJDZIE DO E30???? :?: :?:

podobno montaż jest ten sam tylko ma inne przełożenie (mniej obrotów kierą)
czy bedzie to latało na pompie od e30??

robił ktoś może takiego swapa??

sarna1 - 2005-03-01, 09:52

na www.e30.de masz dokladny opis jak to zrobic :)
LUKAS - 2005-03-01, 11:25

sarna1 napisa³/a:
na www.e30.de masz dokladny opis jak to zrobic :)

ale gdzie dokładnie :roll:

rellim - 2005-03-09, 22:52

apropos wsomagania to wlasnie mam problemik chyba mi siadla pompka. pare tygodni temu zaczelo sie ze czasami zgzytala mi jak krecilem kierownica, ale po jakims czasie to przechodzilo. a teraz to wyje mi caly czas i zajebiscie ciezko chodzi kierownica. jezeli to pompka do wymiany to czy warto ja regenerowac i ile moze kosztowac uzywana a ile nowex?
Bruner - 2005-03-09, 23:17

A sprawdzales poziom plynu? Mi tez zaczelo ostatnio wyc wspomaganie, okazalo sie ze plyn ucieka i wyschlo torche w zbiorniczku. Po dolaniu wszystko jest ok.
rellim - 2005-03-09, 23:29

jesli chodzi o plyn to mam tylko widac ze troche jest zuzyty :? ale to chyba nie powinno az tak drastycznie wplywac na prace pompy. pasek tez sprawdzalem i jest ok. jest opcja ze moze byc zapowietrzony uklad ale jak on sie niby mial zapowietrzyc skoro nikt tam nic nie ruszal.
loko - 2005-03-10, 03:34

jakość płynu we wspomie ma akurat ogromny wpływ na jakość działąnia całego układu... zlej stary olej i nalej dobrego nowego i odpowietrz, a robi się to tak że kręci się kierę od lewej do prawej i spowrotem :-) od końca do końca...
rellim - 2005-03-10, 19:05

to jak juz mowa o oleju i jego wymianie to jak go zlac z ukladu i jaki kupic nowy i ile on mniejwiecej koszatuje?
sarna1 - 2005-03-10, 20:22

Hipol ATF IID - cena jakies 10-12 pln za litr - i tyle powinno starczyc.
loko - 2005-03-11, 00:02

do e30 moze wystarczy litr, nie wiem.... ja jeżdżę na czerwonym mobilu do wspomy... lepiej kup 2 litry będziesz miał na zapas najwyżej... a jak zlać? odkręć najlepiej na gorącym silniku przewód który jest najniżej w układzie więc to akurat będzie ten przy pompie i poczekaj aż zleci... jeszcze tylko wcześniej odkręć korek ze zbiorniczka... możesz to zrobić na pracującym silniku i jak zdejmiesz wąż to niech ktoś ci zakręci kierą w jedną i w drugą stronę do końca i już... tylko uważaj żeby się nie oblać... i zaraz potem zgaś silnik bo pompa bez oleju już jest... przykręcasz nalewasz a reszta jak pisałęm wyżej...
rellim - 2005-03-11, 11:12

dzieki za wyjasnienie sprawy. jade na weekend do domku stawiam na kanal i trzeba bedzie sprobowac. moze bedzie dzialac :)