| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Ustawa o kierujących pojazdami
maaaad - 2010-11-29, 10:03 Temat postu: Ustawa o kierujących pojazdami W piątek sejm uchwalił ustawę o kierujących pojazdami. Przewiduje ona m. in., że po uzbieraniu kompletu punktów kierujący nie trafia od razu na egzamin, a jedynie na kurs reedukacyjny.
Więcej tutaj: http://moto.pl/MotoPL/1,9...reedukacja.html
Szajbaa - 2010-11-29, 11:21
coz wszystko fajnie, tylko cztytam o tych motocyklach to jest fikcja.... sam mam lat 20 nie raz jezdze na scigawie prawka brak znajomych mam kilku na motorach lat 20-22 jeden 28lat prawo jazdy ma jedna osoba i nikt nawet nie ma zamiaru robic wiec co ma niby ten przepis zminic? rząd zyje swoimi wizjami a reali nawet nie zna....
kazik - 2010-11-29, 22:00
Większych kretynizmów w życiu nie czytałem.. Oj szuka się znów kasy w portfelach podatników- zróbcie jeszcze z 20 kategorii bo parzcież z każdy egzamin cza płacić, cza zmiany w prawie jazdy itp a kasa leci.
Prawko na motocykl od 24l- ok spoko tylko czemu żeby wstąpić do wojska i dostać kałacha w łapę wystarczy 18? czyżby karabin maszynowy był mniej niebezpieczny od motocykli?
No i czemu nasi kochani posłowie znów dyskryminują młodych?
Będzie tylko jeszcze więcej debili ganiających motocyklami bez prawka i psujących opinie prawdziwym motocyklistom ganianiem bez tablic i ucieczkami w przypadku kontroli.
E30 ROST - 2010-11-30, 12:51
nie mam prawka na motor i nie zrobie!! wole mandat i brak punktow!! debilizm
Stammek86 - 2010-11-30, 13:04
| E30 ROST napisa/a: | | nie mam prawka na motor i nie zrobie!! wole mandat i brak punktow!! |
do pierwszego wypadku z twojej winy...jak bedziesz musiał placić komus rentę do konca zycia ze swojej kieszeni bo z powodu braku prawka twoja ubespieczalnia sie wypnie to zmienisz zdanie.
Co do nowych przepisów to tak jest w calej europie.Ja juz widzialem dosyć mlodych gniewnych ktorzy po odebraniu prawka wskakiwali na litra i przewaznie zle to sie konczyło.
Ja sam najpierw robilem A1 w wieku 16lat i dwa lata pozniej A i mogę powiedzieć ze te dwa lata jezdzenia malymi sprzetami co nie oznacza ze wolnymi duzo mnie nauczyło.
A druga sprawa co to za przyjemnosc jezdzić sprzetem i co chwile sie ogladając i zastanwiajac sie czy za rogiem jest policja...
maaaad - 2010-11-30, 14:24
| Stammek86 napisa/a: | | do pierwszego wypadku z twojej winy...jak bedziesz musiał placić komus rentę do konca zycia ze swojej kieszeni bo z powodu braku prawka twoja ubespieczalnia sie wypnie to zmienisz zdanie. |
Dokładnie tak jak Kolega pisze. Mandat to nic w porównaniu z odszkodowaniem. A gdy kierujący nie ma uprawnień, TU pokryje szkodę, owszem, ale później wystąpi z roszczeniami do sprawcy.
| kazik napisa/a: | | No i czemu nasi kochani posłowie znów dyskryminują młodych? |
Spójrz w statystyki
kazik - 2010-11-30, 19:13
statystyki? Opisze statystyki w moim wykonaniu z ostatnich 3 lat
grudzień 2007 rok- dziadek około 70lat wymusza pierwszeństwo - połamana łapa i auto rozjebane.
czerwiec 2009-kobieta około 50 nie zauważyła mnie stojącego na światłach i czerwonego- motocykl skasowany ja poobijany
sierpień 2009- mamusia z cureczką jadące z "objawienia"-3 miechy wycięte z życiorysu a skutki tego dzwona ja i moja pasażerka odczuwamy do dziś. Motocykl do kasacji.
lipiec 2010- 700 metrów rowem przez starego dziada któremu zachciało się wyprzedzać pod górkę- tylko dzięki błyskawicznej reakcji i sporemu szczęściu ja i motocykl cały
Statystyki są takie że najwięcej na polskich drogach młodych i tyle i czyś trzeba załatać dziurę w budżecie.
Ja robiąc prawko miałem 17lat i ganiałem już wtedy CBR 1000F - NIGDY NIE MIAŁEM WYPADKU ŻE SWOJEJ WINY.
Zmiana przepisów spowoduje tylko przesunięcie wielu potencjalnych sprawców i jeszcze więcej gówniarzy ganiających bez prawka a tym samym bez jakiegokolwiek przeszkolenia i znajomości przepisów ruchu drogowego.
Grzesiek - 2010-11-30, 21:10
| kazik napisa/a: | | Zmiana przepisów spowoduje tylko przesunięcie wielu potencjalnych sprawców i jeszcze więcej gówniarzy ganiających bez prawka a tym samym bez jakiegokolwiek przeszkolenia i znajomości przepisów ruchu drogowego. |
w 100% sie zgadzam,
maaaad - 2010-11-30, 21:12
kazik, radzę się jednak z tymi statystykami zapoznać, są na stronie KGP i dopiero się wypowiadać
| kazik napisa/a: | | Ja robiąc prawko miałem 17lat i ganiałem już wtedy CBR 1000F - NIGDY NIE MIAŁEM WYPADKU ŻE SWOJEJ WINY. |
JA, JA, JA i JA. Ale z drogi nie korzystasz tylko Ty. I na każdego dziadka/babę za kierownicą przypada 10 kretynów w wieku, przykładowo, 17-27 lat, o których już nie wspominasz. Nie twierdzę, że wszyscy młodzi kierowcy jeżdżą źle, no ale niestety, przez debilizm jakiejś tam części grupy cierpią inni. Nie podoba mi się to, ale nie dziwię się, że ktoś chce coś z tym zrobić.
MAJSU - 2010-12-01, 19:47
Niech wprowadzą do tych przepisów jakieś dobre sankcje np. mandat 3tyś zł za jazdę bez uprawnień a jak trafią na gnoja bez zarobków to areszt na 30 dni.
Szybko by wtedy młodzi gniewni zniknęli z dróg.
raven - 2010-12-02, 21:40
maaaad - kiedyś wykładowca powiedział nam co to jest statystyka cyt .... 3 na 10 wypadków powodują pijani kierowcy ale o zgrozo z tego wynika że 7 na 10 powodują trzeźwi ...
Jeżeli ktoś dokładnie zbada zależność procentową miedzy ilością kierowców w danym wieku a liczbą wypadków przezeń powodowanych i wyjdzie, że to młodzi rozrabiają najwięcej - to dam temu wiarę. Kampanie medialne i skubanie kierowców, to w tym dziwnym kraju sposób wytrych na wszystko, od polityki, przez pieniądze, do niby bezpieczeństwa.
Sam jeżdżę motocyklem i przez te kilka lat napatrzyłem się na różnych kierowców - mam jedno spostrzeżenie, sam wiek o niczym nie świadczy i chyba jak do wszystkiego trzeba mieć głowę - tylko, że państwo traktuje obywateli jak imbecyli którym niedługo napisze się paragraf jak zgodnie z prawem się wykasztanić.
maaaad - 2010-12-03, 00:07
| raven napisa/a: | | tylko, że państwo traktuje obywateli jak imbecyli |
Bo tak się niekiedy zachowują:
http://www.echodnia.eu/ap...t0104/308977805
| raven napisa/a: | | mam jedno spostrzeżenie, sam wiek o niczym nie świadczy |
Mam spostrzeżenia zgoła odmienne, a nie mam prawka od wczoraj
Wcale mi się nie podoba, że państwo ingeruje coraz mocniej w różne sfery naszego życia, ale sami jesteśmy sobie winni.
MAJSU - 2010-12-03, 10:01
| raven napisa/a: | | państwo traktuje obywateli jak imbecyli . |
W Polsce to akurat prawidłowe podejście bo inteligencją bardziej nam do Ameryki niż do Szwecji.
kazik - 2010-12-03, 13:29
maaaad czy ty czasem nie pracujesz w.KP......?Wytłumacz mi dlaczego 18letni człowiek według polskiego prawa jest już uważany za dorosłego i odpowiedzialnego za swoje czyny na tyle że jeszcze klika lat temu dostawał kałacha w łapę,ostrą amunicję i szedł do wojska nawet gdy był zbyt głupi by skończyć podrzędną zawodówkę a za moment tworzy nam się ustawy w których okazuje się że 20 kilkulatkowie to imbecyle nie będący w stanie nauczyć się przepisów ruchu drogowego.
| Cytat: | | I na każdego dziadka/babę za kierownicą przypada 10 kretynów w wieku, przykładowo, 17-27 lat, o których już nie wspominasz |
Nie wspomnę bo za każdym razem jak przez tego dziadka/ babcię leżałem w rowie to wpadał jakiś policmajster lub mocher z tłumu i zaczynało się : "bo wy młodzi to tylko szalejeta na tych moturach a potem się doigrata"
Chcesz wiarygodne statystyki- popytaj na oddziale ratunkowym ile im przewieźli ostatnimi czasy tych młodych gniewnych a ile zwykłych obywateli którzy porostu się zagapili i wyjechali z podporządkowanej komuś pod koła lub myśleli że zdążą na czerwonym.
Ja też wkleję coś ciekawego do czytania http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html Według statystyk to będzie kolejny młody wariat na moto a według nie tylko mojej oceny koleś który zgnoił by przez głupotę osób które powinny dbać by żyło nam się bezpieczniej.
Statystycznie gdy w wypadku zginą dwie kobiety w średnim wieku to faktycznie jest to babcia z wnuczką
Dla mnie ta cała ustawa to znów szukanie pieniędzy w kieszeniach podatników i karmienie ciemnej masy lewymi statystykami.
maaaad - 2010-12-03, 14:38
| kazik napisa/a: | | maaaad czy ty czasem nie pracujesz w.KP |
Nie.
| kazik napisa/a: | | jeszcze klika lat temu dostawał kałacha w łapę,ostrą amunicję i szedł do wojska |
I latał z tym kałachem po poligonie, a nie po mieście. Bardzo trafne porównanie, gratuluję kreatywności
| kazik napisa/a: | | nawet gdy był zbyt głupi by skończyć podrzędną zawodówkę |
... albo zbyt głupi na to, żeby potrafić się zachować na drodze. Patologia i tyle.
| kazik napisa/a: | | "bo wy młodzi to tylko szalejeta na tych moturach a potem się doigrata" |
A zastanawiałeś się, skąd to się wzięło?
| kazik napisa/a: | | Chcesz wiarygodne statystyki- popytaj na oddziale ratunkowym ile im przewieźli ostatnimi czasy tych młodych gniewnych a ile zwykłych obywateli którzy porostu się zagapili i wyjechali z podporządkowanej komuś pod koła lub myśleli że zdążą na czerwonym. |
Aha, i zapewne Ty takie zebrałeś Prześlij mi na PW zatem, oszczędzisz mi masę czasu
| kazik napisa/a: | | Ja też wkleję coś ciekawego do czytania : http://www.tvn24.pl/-1,16...wiadomosc.html. Według statystyk to będzie kolejny młody wariat na moto a według nie tylko mojej oceny koleś który zgnoił by przez głupotę osób które powinny dbać by żyło nam się bezpieczniej. |
Coś link nie działa...
O, już działa, sorry. Cóż, jeżeli tak było, jak zostało to opisane, to policjanci okazali się niewyobrażalnymi kretynami, ale nie widzę, jaki to ma związek ze sprawą. Wczytaj się wyżej w to, co napisałem - wierzę, że część młodych motocyklistów jeździ świetnie, ale takich, co pop...lają 200 na 50-tce to chyba można posądzić o brak wyobraźni, nie? I przez takich cierpi reszta.
Dostęp do bardzo szybkich moto jest obecnie bardzo łatwy, nieporównywalnie łatwiejszy niż dostęp do bardzo szybkich aut. I mało kto jako pierwsze swoje auto kupuje coś, co ma choćby te 200 KM pod maską, a co i tak będzie od moto duuuużo wolniejsze.
PS. Link ze statystykami z 2009 r. .
http://dlakierowcow.polic...p?s=15&id=56054
Z analizy wieku sprawców – motocyklistów wynika, ze największe zagrożenie powodują osoby w grupie wiekowej 25-39 lat, byli oni sprawcami 512 wypadków (44,4% ogółu wypadków spowodowanych przez motocyklistów), zginęły w nich 93 osoby (47,9%), a 521 zostało rannych (42,4%). Duże zagrożenie powodują też młodzi kierowcy w wieku 18-24 lata. Spowodowali oni 402 wypadki (34,9% ogółu), w których 86 osób poniosło śmierć (44,3%) ogółu, a 439 osób zostało rannych (35,7%).
Artur C. - 2010-12-03, 18:27
Maaaad -popieram Cię.
raven - 2010-12-04, 09:09
Zdaje mi się, że już kiedyś była podobna dyskusja
| maaaad napisa/a: |
Wcale mi się nie podoba, że państwo ingeruje coraz mocniej w różne sfery naszego życia, ale sami jesteśmy sobie winni. |
nie rozumiem Twojego myślenia maaaad. Niby czemu jesteśmy winni - że oddychamy ? i to wystarcza by z góry zakładać, że każdy obywatel to potencjalny : złodziej, pirat drogowy, pewnie morderca i ogólnie podpada pod skazanie z każdego karnego paragrafu, byle taki znaleźć.
Ja tam nie czuję się winny i drażni mnie mocno, gdy stanowione przez rządy prawo, każe mi udowadniać, że nie jestem wielbłądem w bardzo wielu aspektach życia.
Trochę tak jak w rzymskim katolicyzmie- rodzisz się i już masz grzech, jesteśmy winni, bo jesteśmy obywatelami państwa.... to jest CHORE
Wg mnie, ludzie poradzą sobie bez spisanych kodeksów postępowania, a prze-regulowanie właśnie rodzi patologie. Polecam jeden z odcinków programu P.Cejrowskiego o społeczeństwie, które doskonale funkcjonuje przy braku prawa sformalizowanego.
- czyli na podstawie ułamka procentu 40 milionowego kraju stwierdzamy, że reszta to też debile ?
| maaaad napisa/a: | I latał z tym kałachem po poligonie, a nie po mieście. Bardzo trafne porównanie, gratuluję kreatywności |
myślę, że na tym poligonie nie był sam ........... ale nie chodzi o ilość potencjalnych celów, a zasadę zgodnie z którą traktujemy kogoś jako odpowiedzialnego lub nie, chyba o to chodziło Kazikowi
- kurka wodna, maaaad, a kiedy się szaleje jak nie w młodości? no chyba, że Ty jesteś inny i zaczniesz szaleć i poznawać świat pod koniec życia. Jak miałem lat 10 to wkurzałem głupimi zabawami wujków, teraz siostrzenica wkurza mnie, ale pomny jeszcze tego co było, staram się nie moralizować.
| maaaad napisa/a: | | Dostęp do bardzo szybkich moto jest obecnie bardzo łatwy, nieporównywalnie łatwiejszy niż dostęp do bardzo szybkich aut. I mało kto jako pierwsze swoje auto kupuje coś, co ma choćby te 200 KM pod maską, a co i tak będzie od moto duuuużo wolniejsze. |
absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Jakież to super szybkie auta są niedostępne i o jakich prędkościach mówimy? Czy 30 letnia e30 w rękach niedoświadczonego kierowcy jest bardziej bezpieczna od tego kierowcy na Gs 500? Wystarczy przekroczyć pewną prędkość, być niebezpiecznym a do tego nada się nawet poczciwa WSK.
| maaaad napisa/a: | | Z analizy wieku sprawców – motocyklistów wynika, ze największe zagrożenie powodują osoby w grupie wiekowej 25-39 lat, byli oni sprawcami 512 wypadków (44,4% ogółu wypadków spowodowanych przez motocyklistów), zginęły w nich 93 osoby (47,9%), a 521 zostało rannych (42,4%). Duże zagrożenie powodują też młodzi kierowcy w wieku 18-24 lata. Spowodowali oni 402 wypadki (34,9% ogółu), w których 86 osób poniosło śmierć (44,3%) ogółu, a 439 osób zostało rannych (35,7%). |
- co budzi moje zastanowienie? Dlaczego nikt nie napisze jaka jest procentowa ilość kierowców w tym przedziale wiekowym, w stosunku do innych grup np 40-55 lat? to jest właśnie ta "zajebieszcza" statystyka . Jeśli wśród jeżdżących aut czerwone będą stanowić 90 %, to statystyka poda, że najczęściej wypadkom ulegają czerwone auta
Z racji wykonywanego zawodu, mam na bieżąco styczność z prawem budowlanym i wszelkimi urzędami z tym związanymi - mógłbym podać mnóstwo przykładów, gdy człowieka traktuje się jak ułomnego umysłowo, nie ufa obywatelom i zaprzecza świadectwom wydawanym przez to samo państwo. Może dlatego na 190 kilka państw jesteśmy na 160 którymś jeśli chodzi o łatwość uzyskania pozwolenia na budowę
Stammek86 - 2010-12-04, 11:22
nie wiem po co ta cala dyskusja jak tu chodzi o konkretnych obywateli - "swiezych" motocyklistow.
wedlug mnie takie ogrniczenia i kilka kategori prawka jest jak najbardziej ok.
prawda jest taka ze przynajmniej 50% nowych motocyklistow wsiada na litra w adidasach,krotkich spodenkach i koszulce na na ramkach...wiec jak mozna traktować takich ludzi jak odpowiedzialnych skoro maja gdzies swoje bezpieczenstwo to o bezpieczenstwie innych wogole pewnie nie myslą...
maaaad - 2010-12-04, 13:03
| raven napisa/a: | | - co budzi moje zastanowienie? Dlaczego nikt nie napisze jaka jest procentowa ilość kierowców w tym przedziale wiekowym, w stosunku do innych grup np 40-55 lat? to jest właśnie ta "zajebieszcza" statystyka . Jeśli wśród jeżdżących aut czerwone będą stanowić 90 %, to statystyka poda, że najczęściej wypadkom ulegają czerwone auta |
Napisał napisał, tylko niektórym leniom nie chce się czytać
Rok 2009:
Wypadki spowodowane przez motocyklistów - 1151.
W tym:
992 wypadki spowodowane przez kierujących w wieku 7-39 lat
121 wypadków spowodowanych przez kierujących w wieku 40-...
38 wypadków - brak danych co do wieku.
Procentowo łatwo to sobie policzyć. Jak zerkniesz do raportu, to masz tam jeszcze rozbicie na różne przedziały wiekowe, bardziej szczegółowo.
| raven napisa/a: | | nie rozumiem Twojego myślenia maaaad. Niby czemu jesteśmy winni - że oddychamy ? |
Nie, ale choćby temu, że znajdzie się jakiś pajac, który będzie chciał mieć lepiej, niż inni. I postawi zakład produkcyjny w środku osiedla domów jednorodzinnych (taki tam przykład z autopsji, skoro do prawa budowlanego nawiązujesz).
| raven napisa/a: | | Wg mnie, ludzie poradzą sobie bez spisanych kodeksów postępowania, a prze-regulowanie właśnie rodzi patologie. Polecam jeden z odcinków programu P.Cejrowskiego o społeczeństwie, które doskonale funkcjonuje przy braku prawa sformalizowanego. |
A pan Cejrowski wspominał, ile to społeczeństwo ma członków? Wiesz, małe państwo - mały problem, duże państwo - duży problem, ponoć Stalin to powiedział
| raven napisa/a: | | - kurka wodna, maaaad, a kiedy się szaleje jak nie w młodości? |
No no, ale można szaleć i szaleć. Póki nie narażasz innych - szalej do woli. Ty nie narazisz, Kazik też nie, ale 10 innych, którzy okażą się idiotami już tak. Szkoda, że ta proporcja nie prezentuje się odwrotnie.
| raven napisa/a: | | absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Jakież to super szybkie auta są niedostępne i o jakich prędkościach mówimy? |
Fakt, może nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodzi o auta przyspieszające tak jak motocykle. Mam nadzieję, że teraz rozwiałem Twoje wątpliwości
| raven napisa/a: | | Może dlatego na 190 kilka państw jesteśmy na 160 którymś jeśli chodzi o łatwość uzyskania pozwolenia na budowę |
Też jestem trochę w tym temacie i z tego, co jest mi wiadome sytuacja (powoli bo powoli, ale zawsze) się zmienia (nie trzeba już pozwolenia na niektóre prace, wystarczy zgłoszenie, większa dyscyplina dotycząca terminowości załatwiania spraw itp).
jackx - 2010-12-04, 14:10
moim zdaniem sa to dobre przepisy, problem polega na tym ze bedzie bardzooo trudno je egzekwować booo jest bardzo cięzko zatrzymac motur do kontroli .
P.S.
nie przywołujcie przykładów z wojskiem i kałachem , bo co nie którzy z tego co widze to nie mają zielonego pojecia o czym mówią .
"kot" dostaje kałacha do reki i cooo z tego jak jest nie naładowany . jedyne miesce gdzie dostaje "ostrą" amunicje to jest strzelnica a i tam dostaje tylko 5 szt a i wtedy sa dosc "bolesne" kary za działania po za jakies przyjete "normy" i regulaminy. jak bys sie przeleciał ze "słoniem" na ryju ze dwa razy 200m w tą i z powrotem to wiecej nie wstaniesz z naładowaną bronią ze stanowiska i nie zadasz głupich pytań
to tak samo jak bym dał Ci motur z pustym bakiem , mozesz sobie na niego popatrzec , popchac i nic wiecej . raczej nikomu żadnej krzywdy nie zrobisz .
raven - 2010-12-04, 14:37
| maaaad napisa/a: | Napisał napisał, tylko niektórym leniom nie chce się czytać
Rok 2009:
Wypadki spowodowane przez motocyklistów - 1151.
W tym:
992 wypadki spowodowane przez kierujących w wieku 7-39 lat
121 wypadków spowodowanych przez kierujących w wieku 40-...
38 wypadków - brak danych co do wieku.
Procentowo łatwo to sobie policzyć. Jak zerkniesz do raportu, to masz tam jeszcze rozbicie na różne przedziały wiekowe, bardziej szczegółowo. |
mi nie chodzi o liczbę wypadków tylko stosunek liczby wypadków do liczby kierowców w danym wieku. Mam wrażenie, że w tym "najgorszym" przedziale wiekowym jest najwięcej kierowców, więc jeśli to weźmiemy pod uwagę, to wyjdzie prawdziwy obraz stanu rzeczy. Proste równanie procentowe i wyjdzie co i jak, jestem przekonany, że wtedy nie były by te liczby takie szokujące.
| maaaad napisa/a: | A pan Cejrowski wspominał, ile to społeczeństwo ma członków? Wiesz, małe państwo - mały problem, duże państwo - duży problem, ponoć Stalin to powiedział |
zdaję sobie sprawę że to była mała społeczność, ale chodzi mi raczej o przykład, że tak można i wcale nie twierdzę, że tam panuje idylla. Polski przykład na granicy złego/dobrego prawa a działania według prawa naturalnego- lincz we Włodowie.
ech, o budownictwie już nie chce mi się pisać, bo normalnie "witki" opadają
kazik - 2010-12-04, 16:15
maaaad- doczepiłeś się tych motocyklistów jak mohery i policja właścicieli BMW. Według takiego myślenia to jesteśmy bandą niedorozwojów żywiących się koksem i żyjących z okradania staruszek a nasze auta to poskręcane na drut szczepy z przerdzewiałymi tłumikami.
Spytam w prost - ile kilometrów w swym życiu przejechałeś motocyklem, ile krajów nim zwiedziłeś ,ile zlotów zaliczyłeś? że uważasz się za takiego eksperta od nich?
Młodzi na moto powodują wypadki bo na motocyklach generalnie ganiają młodzi .Jakoś na zlotach i trasie 40-60latków jest jak na lekarstwo a większość to młodzi w wieku 18-30lat.
Owszem zgodzę się z niektórymi że dużo jest idiotów w wieku 18-25 lat którzy na pierwsze moto kupują litra ale ci idioci jeśli nie będą ganiać moto to kupią zdezelowane BMW czy audi i też zginą przez selekcje naturalną.Poza tym większość z nich nie posiada prawka bo jak ktoś słusznie zauważył wydaje im się że motocyklem łatwo uciec a kary za brak są śmieszne (300zł)
Dla mnie argument podniesienia wieku nic nie daje. Podejrzewam że więcej dało by dodatkowe 10h jazdy pod okiem doświadczonego instruktora i parę zdjęć z wypadków motocyklowych+ nauka jak ich skutecznie unikać takiemu 17 czy 18 latkowi niż podniesienie wieku i czekanie na cud. Podejrzewam że gdy taki kozak zobaczył by czym się kończy jazda w adidasach i dżinsach więcej by ma moto nie siadł.
Maaaad - 992 przez kierowców w wieku 7-39 - co to kurka za dane? Jak chcesz bawić się w poszukiwania danych to poszukaj wieku 18-25 i kierowców którzy posiadali prawo jazdy bo założę się że z tych 992 to z 600 będzie dzieciaków na skuterkach, pijanych listonoszy na WSK a reszta to debile bez prawka na moto szwagra lub kolegi.
Potem porównaj to z całkowitą liczbą wypadków na naszych pięknych oznakowanych i płaskich jak stół drogach i zobaczysz ile procent wypadków spowodowali motocykliści w wieku 18-25lat.
Ps umówmy się że za motocyklistę uważamy człowieka który posiada ukończony kurs kat A
maaaad - 2010-12-04, 20:29
| kazik napisa/a: | | Według takiego myślenia to jesteśmy bandą niedorozwojów żywiących się koksem i żyjących z okradania staruszek a nasze auta to poskręcane na drut szczepy z przerdzewiałymi tłumikami. |
Rozejrzyj się Nie no, żart. Idioci są wśród nas, nie zaprzeczysz temu chyba, co?
| kazik napisa/a: | | Spytam w prost - ile kilometrów w swym życiu przejechałeś motocyklem |
Nie zabieram tu głosu jako ekspert, nie kreuję się na takiego, tym bardziej od motocykli to po pierwsze. Po drugie - nie kojarzę, żeby motocykle jeździły tylko na wyznaczonych do tego obiektach, tylko poruszają się po zwykłych drogach - wśród innych uczesników ruchu, którym i ja jestem. Więc liczba przejechanych przeze mnie na motocyklu km nie ma tu nic do rzeczy.
| kazik napisa/a: | | Jak chcesz bawić się w poszukiwania danych to poszukaj wieku 18-25 |
Masz link podany, zadaj sobie trochę wysiłku i się zapoznaj, jesli chcesz się wdawać w merytoryczną dyskusję. Wszystko tam jest
| kazik napisa/a: | | założę się że z tych 992 to z 600 będzie dzieciaków na skuterkach, pijanych listonoszy na WSK a reszta to debile bez prawka na moto szwagra lub kolegi. |
Nie zapominaj tylko, że to jedynie Twoje domysły, wzięte z sufitu. Ups, przepraszam, przecież Twoje dane dot. wieku motocykistów oparte są na frekwencji zlotów motocyklowych. Sprawdzasz im dowody osobiste czy jak? WSK już dawno nie widziałem na normalnych drogach. A skuter to zazwyczaj motorower, mają osobne statystyki.
Widzę, że jesteś z Wielunia - może byłeś kiedyś przypadkiem w Łodzi, latem, wieczorem, przy al. Włókniarzy?
I jeszcze raz, wczytaj się w to, co napisałem wcześniej - nie mam nic do motocyklistów, mam tylko problem z cwaniactwem i kretynizmem - no nie toleruję go. Nieważne, za jaką kierownicą się znajdują.
kazik - 2010-12-04, 21:25
No wiec jest tak jak myślałem . Podeszłaś do tematu nie znając go od środka.
Mnie też cwaniactwo i kretynizm wkurwia i tu się z tobą zgodzę.
Wkurwia mnie też że większość ludzi nie znających tematu myli motocyklistów z posiadaczami motocykli(czyt debilami w dresach latającymi po 200km/h w zabudowanym bez prawka na moto kumpla) a potem obrywa się prawdziwym pasjonatom.
I podniesienie tutaj wielu nawet do 60lat nic tu nie da bo większość zwyczajnie nie ma prawka i nie zatrzymuje się do kontroli. Co gorsza utrudni tylko młodzieży drogę do wymarzonego moto do tego stopnia że większość będzie ganiać bez prawka bo w końcu jedyną sankcją za brak prawka jest 300zł mandatu bez punktów.
O polskich realiach przeczytać możesz chociażby ma początku tego tematu w postach E30 ROST czy szajby.
Jeśli ta ustawa miała by pomoc to po jaki zlikwidowali zabranie prawka po 24punktach?-wyeliminowało to zawsze jakiegoś kretyna na rok lub dłużnej .
Pozdro i lewa w górze.[/code]
MAJSU - 2010-12-06, 09:36
| kazik napisa/a: |
Jeśli ta ustawa miała by pomoc to po jaki zlikwidowali zabranie prawka po 24punktach?-wyeliminowało to zawsze jakiegoś kretyna na rok lub dłużnej .
Pozdro i lewa w górze.[/code] |
Przeczytaj sobie to sam jeszcze raz a nie słuchasz tylko tego co w TV powiedzą.
Żeby kogoś wyeliminować z recydywy to trzeba mu tak dowalić finansowo że się ledwo pozbiera. Wtedy się nauczy bo co tu dużo gadać "Polska to dziki kraj".
M-Technology - 2010-12-16, 07:36
| Stammek86 napisa/a: | | E30 ROST napisa/a: | | nie mam prawka na motor i nie zrobie!! wole mandat i brak punktow!! |
do pierwszego wypadku z twojej winy...jak bedziesz musiał placić komus rentę do konca zycia ze swojej kieszeni bo z powodu braku prawka twoja ubespieczalnia sie wypnie to zmienisz zdanie.
|
| Cytat: | nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym,
z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego
lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu
przez nią przestępstwa |
Jakby to powiedz gonilem klienta co mi ukradl coś tam
Niech mi teraz udowodnia ze klamie, bo jak nie to OC placi
ale to taki szkopol.
Nszczescie mam wiekszoc kategorii
Swoja droga moj egzamin na kat B, 5 lat temu prawie zakonczył sie procesem
Co to ma byc by pytania byly tak ulozone ze odpowiedz nieprawidlowa ,jest prawidlowa bo tak uznal ciec ukladajacy testy '
ale wiadomo wiecej egzaminow wiecej kasy do budzetu
maaaad - 2010-12-16, 10:49
| kazik napisa/a: | No wiec jest tak jak myślałem . Podeszłaś do tematu nie znając go od środka.
Mnie też cwaniactwo i kretynizm wkurwia i tu się z tobą zgodzę.
Wkurwia mnie też że większość ludzi nie znających tematu myli motocyklistów z posiadaczami motocykli(czyt debilami w dresach latającymi po 200km/h w zabudowanym bez prawka na moto kumpla) a potem obrywa się prawdziwym pasjonatom. |
Jak nie znając od środka? Jestem użytkownikiem dróg tak samo jak każdy motocyklista, i to od dłuższego już czasu Motocyklista czy też posiadacz motocykla. Tak jak mówiłem, przez debili cierpią inni, tak było, jest i pewnie zawsze będzie, bo niby skąd się biorą zakazy?
A czy rozwiązanie jest słuszne - czas pokaże, nie przeczę - żałuję, że zostały wprowadzone, ale póki co przyjmuję, że to zło konieczne. Żeby nie było - przepisy dotyczące kat. A nie do końca są mi na rękę, bo w niedługiej perspektywie czasu miałem zamiar zrobić prawko na moto, no ale... Się zobaczy
| M-Technology napisa/a: | | Niech mi teraz udowodnia ze klamie, bo jak nie to OC placi |
Nie będzie z tym wielkich problemów A ubezpieczalnie nie odpuszczają tak łatwo A tak na marginesie - z takim podejściem dajesz argumenty "za" autorom omawianych przepisów
Sputnik - 2010-12-17, 21:11
A co jeśli zacząłem kurs pół roku temu i mam 22 lata. Bede mógł zdawać ?
maaaad - 2011-01-21, 20:07
http://www.youtube.com/watch?v=hm-D1JjvgHw
kazik - 2011-01-21, 22:47
maaaad- co ten link ma wspólnego z tematem?
Widzę nie znasz tematu a uparcie dążysz do ..... sam nie wiem czego.
Zrozum w końcu że motocykliści to nie tylko świry latające 200 przez miasto na kole i przestań traktować ich jak zło konieczne.
Statystycznie kierowcy BMW też powodują sporo wypadków więc może zakazać poruszania się samochodami marki BMW po polskich drogach albo wprowadzić jakiś podatek?
pozdro
|
|