|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - czujnik wody - otwarcia wiatraka elektrycznego
E30 ROST - 2010-12-13, 11:15 Temat postu: czujnik wody - otwarcia wiatraka elektrycznego jak w temacie potrzebuje linku allegro badz adres sklepu w warszawie na taki czujnik ktory zamontuje przy sliniku ktory to przy podgrzniu go odpali mi wiatrak cos na styl termostatu ... po temp powyzej 86 stopni otwiera mi przejscie pradu na wiatrak!!
pomocy
beryl - 2010-12-13, 13:49
W chłodnicy "z klimą" jest taki czujnik seryjnie, a Tobie chodzi pewnie, że nie masz go i chcesz dołożyć? gdzie chcesz go zamontować przy silniku? zamiast czujnika temperatury kompa, zegarów? Czujnik z chłodnicy byłby dobry, ale nie wiem czy wkręcisz do głowicy, bo może być inny gwint. Tylko że taki czujnik załącza raczej sporo powyżej 88 st.
Piotrek325 - 2010-12-13, 16:23
ja mam chlodnice od 324td ktora ma miejsce na czujnik.
Tam zamontowałem dwu pozycyjny włącznik termiczny, który poprzez przekazniki steruje dwubiegowym wentylatorem klimatyzacji z e32.
link do czujnika: http://www.czesci.4cars.p...chlodnicy,0.php
schemat wiązki:
Uploaded with ImageShack.us
damian357357 - 2010-12-13, 17:44
Ja kupywałem w tym sklepie
http://sklep.intercars.com.pl/
czujnik wkrecony w oryginalne miejsce w chłodnicy od m50 i jest git koniecznie podłacz przez przekaznik...... widzialem ze niektórzy montuja go na dolnym przewodzie chłodnicy (pzzecięty przewód kawałek rurki i w nim nagwintowana dziura na czujnik)
pzdr damian
I jeszcze takie cos moze sie przyda ja mam tak u siebie i jest ok
termoczujnik na chlodnicy 2-ie nozki : pod jedna podpinasz + z aku, druga laczysz z nozka nr 85 na przekazniku
przekaznik (sa 2 rodzaje na 5 i 4 nozki)
rozpiska przekaznika na 4 nozki
- 85 : j.w. do czujnika temp z chlodnicy
- 86 : masa - moze byc "-" na aku choc niekoniecznie
- 87 : "+" do zasilania silnika wentylatora - daj gruby kabel bo pobor pradu jest dosc duzy
- 30 : zasilanie "+" z akumulatora - gruby kabel j.w.
przy przekazniku na 5 nozek dochodzi jeszcze 87a ktore tutaj bedzie niepotrzebne - mozesz to zaizolowac lub szukac przekaznika na 4 nozki
mozna dac jeszcze bezpiecznik na kablu pradowym - ten do nozki 30 na przekazniku
|
|