BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czy ktoś zna metode naprawy wału

Tors - 2010-12-31, 14:56
Temat postu: Czy ktoś zna metode naprawy wału
Witajcie. Zakupiłem do siebie ostatnio "kota w worku" którym jest silnik m10b20! Wszystko wygladało ładnie i pieknie do puki nie przyjrzałem się czopom korbowym na wale. Okazało się że najprawdopodobniej (wał pojechał do sprawdzenia) nie uda się na jednym czopie zrobić 3ciego szlifu (szlif przekroczy wymiar) i co za tym idzie potrzebuje jakiejś porady jak to naprawić. Znalazłem na necie dwie metody a mianowicie:
Napawanie wału, azotowanie i szlif pod dowolny wymiar (w tym wypadku pod 3ci szlif)
Lub azotowanie i szlif na 4ty nadwymiar i dorobienie panewek.
Czytałem same kiepskie opinie o dorabianych panewkach wiec raczej nie chcial bym tego testowac u siebie. Natomiast napawanie wału wiąze się z ryzykiem pokrzywienia go (choć fachowiec zapewnia że daje gwarancje iż będzie jak fabryka) i ze znacznymi kosztami (wstepnie za obróbke wału 1000zl!) Moze ktos z was zna jakiegoś fachowca który miał z czyms takim do czynienia i mogł by mi pomóc. Bede wdzięczny za każda podpowiedź

Piotrek325 - 2010-12-31, 17:20

a nie lepiej poszukać innego wału który jest w lepszym stanie ?
Tors - 2010-12-31, 17:33

Chętnie kupie wał do M10B20 jak tylko powiesz mi gdzie taki znaleźć ;/ niestety to nie taka prosta sprawa!
Piotrek325 - 2011-01-01, 19:26

ogolnie napawanie to nie jakaś kosmiczna technologia, wiec zastanowil bym sie nad tym.

Jezeli dobrze bedzie zrobione to bedzie trwalsze niz oryginal

MAJSU - 2011-01-01, 19:53

Tors napisz do Miłosza z E12-E28.pl on może mieć taki wał albo wiedzieć kto go mieć może.
Tors - 2011-01-01, 23:21

Majsu od niego mam ten silnik :)
rajoo - 2011-01-02, 13:28

ja powiem cos z wlasnego doswiadczenia

moi rodzice byli posiadaczami m3 e30 w ktorym obrocila sie panewka

wal sie nie lapal juz nawet na 3 szlif ;(

robota zajela sie firma z krakowa ktora zrobila wal na 4 szlif i go azotowali, do tego doszla dorobiona panewka i auto od 2004 roku jest uzytkowane

w tej chwili należy do kierowcy rajdowego

wiem kto posiada kilka silnikow m10, jak znajde chwile to sie tam wybiore by moze znalezc taki rarytas

Tors - 2011-01-02, 15:27

rajo bede bardzo wdzięczny za każdą informacje na temat m10b20! Masz może jakieś namiary na ta firme z krakowa i ewentualnie gdzie była ta panewka dorabiana?
rajoo - 2011-01-02, 21:23

w autoszlifie na nowohuckiej

a cale skladanie silnika w serwisie bmw w ktorym aktualne pracuje

silniki naleza do mojego szefa ale musze go najpierw zmotywowac bysmy jechali w te miejsce gdzie leza i pogrzebali

jutro pogadam jeszcze z nim odnosnie co moze doradzic zeby ten Twoj motorek ożył

Tors - 2011-01-02, 23:35

rajo będe bardzo wdzięczny!