BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czym jest ta puszka przy M30?

Karolo - 2011-01-09, 00:49
Temat postu: Czym jest ta puszka przy M30?
Witajcie, niedługo zabieram się za swap M30B35 do e30.
Jednakże mam pytanie odnośnie puszki, do której dochodzą dwa węże.
Element oznaczony strzałką na poniższym foto ( silnik kolegi z e32 )
http://img507.imageshack....5/dsc04582n.jpg

1. Do czego służy ten diwajs?
2. Skąd i dokąd idą od niego te węże?
3. Czy można to pominąć? ( Wyrzucić to przy swapie, bo jest to dość duże ).

Mam jeszcze pytanie odnośnie powrotu paliwa, czy ktoś ma jakiś schemat, albo mógłby mi to opisać jakoś łopatologicznie? Mowa o M30.
Dziekuje za odpowiedź !

E30 ROST - 2011-01-09, 10:05

1 nie wiem czy dobrze to nazwe ale ma to sluzyc do filtrowania zapachu paliwa ze zbiornika!!gdzies juz to bylo tylko ze z m20b20 a tam ta puszka -filtr jest pod przepustnica!!
2 weze ida od zbiornika do przepustnicy
3 ten filtr jest rowniez w kazdym e30 wystarczy podlaczyc gdzie trzeba - ale raczej byc musi

SUCHARUS - 2011-01-09, 10:29

nie musisz zakladac owego filtra weglowego wystarczy ze zaslepisz wezyk od przepustnicy.....mi niestety juz ze tak powiem nie zmiescil sie ten filtr przy przekladce na m50 i z niego zrezygnowalem ale jak przyjdzie troche pogody pokusze sie o zamontowanie jednak go poniewaz niekiedy nie da sie poprostu jezdzic.....ze zbiornika niestety poprzez wahania temperatury i podczas jazdy beltananie sie w baku paliwa przez wezyk ktory to szedl do tego filtra wydostaje sie opar i smierdzi paliwem na zewnatrz jak i we wnatrz samochodu....poczatkowo myslalem ze gdzies moze paliwo mi usieka ale po zatkaniu tegoz wezyka co idzie do filtra juz nic nie smierdzialo ......hmm ale nie polecam zatykania go
Karolo - 2011-01-09, 14:54

Wydaje mi sie, ze mam u siebie ten sam problem. Śmierdzi troche paliwem.
Mam jeszcze pytanie, troche zalewa mi ogólnie silnik, bo przy przegazówce na zimnym czy rozgrzanym przykopci mi troche na czarno i ewidentnie czuć niedopalone paliwo z wydechu.
Auto słuzyło do driftu więc przypuszczam, że ktoś chciał mu podlać paliwa... nie wiadomo po co.
Czy ktoś wie jak w M30 reguluje się dawke paliwa? Nie wiem, czy oni tam zwiększyli ciśnienie, ze tak go przelewa czy co.
Dodatkowo świece dość szybko okapcają sie na czarno.

Czyli dobrze rozumiem, że filtr włączany jest w szereg wejście przy PRZEPUSTNICY - BAK PALIWA? Kurde ja nie mam tego w ogóle u siebie w aucie bo to wywalili a chciałbym dokładnie wiedzieć gdzie to tam w tym baku podłączyć.
Dzieki śliczne za pomoc