BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zaciski

B L A N T - 2011-01-21, 16:36
Temat postu: Zaciski
Panowie mam mały problem. Wypiaskowałem zaciski, wypolerowałem tłoczki i teraz trzeba reperaturki i tu sie pojawia problem z tyłem otóż mam średnice tłoczka 35mm i nie ma nigdzie reperaturek są 33mm i 38mm co teraz?? zaciski ATE Pomocy!!!!
Cypisek - 2011-01-21, 17:44

hmmmm tak logicznie myśląc może problem jest w tym że mierzysz średnicę tłoczka a w katalogu podana jest zewnętrzna średnica tego gumowego oringu uszczelniającego?
B L A N T - 2011-01-21, 17:51

też nad tym myślałem tylko że wszędzie nawet na alegro podają że do zacisku z tłoczkiem 33mm lub 38mm :/
makkus - 2011-01-21, 22:02

Bardzo dziwne jest to co piszesz, bo o różnicy zacisków dowiedziałem się jak już kupiłem całe zawieszenie...patrzyłem na zestawy naprawcze, i zonk...myślałem, że są tylko dwa rodzaje, może masz zaciski z czegoś innego ??

W swoim temacie zadałem pytanie, ale nikt nie odpowiedział więc tu się podepne:

Kupiłem tylne zawieszenie z tarczami w celu poskładania na nowych szpejach i zmianie na tarcze, ale...(nie wiem z jakiej e30 to jest) dostrzegłem pare różnic, (w etce nie ma podanych wymiarów) tylne zaciski występują w dwóch rozmiarach, chodzi mi o średnicę tłoczka 33 i 38 mm, druga różnica to w pompie hamulcowej, występuje 20;19mm oraz 22;17mm

i teraz pytanie, co jest z czego i do czego ??
w sensie Abs...etc, bo z czegoś te różnice muszą wynikać...

a co do Twojego problemu, to jeśli faktycznie masz zaciski ze śr.tłoczka 35mm to:

zestaw możesz kupić z
Daewo Leganza, Evanda
Toyota Camry, Corolla
z tych co podałem możesz wykorzystać tylko dwie gumki i spinke, natomiast gumy prowadnic niestety z innego zestawu...
najlepiej pojechać do jakiegokolwiek intercarsu i niech szukają po wymiarach...

Lord Lukasz - 2011-04-10, 19:47

Stary temat ale odświeze bo może ktoś będzie miał taki problem, a więc występowały w e30 zaciski tył o średnicy 35mm, nie da sie reperaturek znaleźć w żadnym katalogu elektronicznym, tylko starsze katalogi papierowe Autofren-a podają że model e30 Touring 2.4TD miał z tyłu zaciski z tłoczkami o średnicy 35mm, kilka razy regenerowałem takie zaciski i generalnie miałem problem z reperaturkami, w jednej hurtowni w polsce mieli taki więc zamówiłem hurtem coś 10 pudełek i kilka mi jeszcze zostało, tak więc jak ktoś by potrzebował kiedyś reperaturki do zacisków tył z tłoczkiem o średnicy 35mm pisać na pw i podam numer zestawu lub w nagłym przypadku podeśle pudełko z zestawem naprawczym

dodam tylko że próba dopasowania z czegoś innego może być tródna gdyż gumki osłonowe w zaciskach ATE w e30 są mocowane na zewnątrz i zabezpieczane pierścieniem co jest żadkością jeśli chodzi o zaciski ATE