BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - e30 hella swieci marnie!!

MaxxxS - 2011-01-22, 18:14
Temat postu: e30 hella swieci marnie!!
Siemanko. Bede robił bh i otwierał lampy. zastanawiam sie co mam zrobic aby poprawic jakos swiatła bo swiecą mega marnie. napewno oczyszcze soczewke lecz zastanawiam sie nad żarówkami- ksenon odpada bo chinole z czasem beda sie sypac a na jakies lepsiejsze zal mi sianka. jezeli zna ktos jakies mega kozackie H1 to napiszcze marke zarówki. no i jezeli ma ktos jeszcze jakis pomysł jak poprawic mega marne swiatło to tez poprosze info. Dziekówa.
WI$NIA - 2011-01-22, 18:42

Ja sam osobiście posiadam żarówki firmy Bosma i świecą tak samo jak Tungsram +50%, które podobno świecą najlepiej, więc szczerze polecam.
MaxxxS - 2011-01-22, 19:34

Dzieki kolego :]
Adam86 - 2011-01-22, 19:59

Cudow raczej nie masz co oczekiwac. Zadna zarowka w E30 nie bedzie swiecic tak jak ksenok. Kolega ma ksenony (jakąs Chinską kupe) juz 5 lat, swieca cos ponad 120tys. km. Takze z zywotnoscia wg mnie jest super:) Ale jezeli chczesz H1 to..

Moge ci polecic:
-HELLA BLUE LIGHT (obecnie je mam, i w stosunku do ceny jestem zadowolony z ich swiecenia)
-OSRAM NIGHT BREAKER PLUS (bardzo dobrze swieca, ale nie wiem jak z ich zywotnoscia)
-PHILIPS BLUEVISION ULTRA (w nocy swieca super, ale ponoc H1 szybko sie pala, H4 sa zywotniejsze)

Szajbaa - 2011-01-22, 22:24

ja polecam wykrecic soczewki i sprawdzic stan odbłyśnikow pewnie sa wypalone, dobre lampy w e30 swieca dobrze
Yabi - 2011-01-23, 11:11

Ja polecam poszukać lamp Bosch bo one mają metalowe zwierciadła które tak się nie wypalają jak plastikowe Hella i świecą zupełnie inaczej.

edit:

Nie wiem jak w e30 ale w e34 były dwa rodzaje lamp bosch z uśmiechem czyli malowany tył odbłyśnika na żółto(matowa soczewka) i na brązowo(gładka soczewka) te drugie lepiej świecą dla porównania mam foto jak to wygląda na ścianie.

Po lewej gładka po prawej matowa:

iwanciw - 2011-01-23, 13:11

Jeśli masz wypalony odbłyśnik (w Helli to norma) to wymiana żarówek na nic się zda.
Ja wymieniłem całą soczewkę, jednak tańszym sposobem, jeśli odbłyśnik nie posiada zniekształceń lub ubytków, jest jego ponowne napylenie. Koszt takiego zabiegu to około 30 zł (bynajmniej taką cenę podał gość w zakładzie gdzie malowałem (uśmiech)).
Malowałem również odbłyśnik w Avensisie i świeci rewelacyjnie.

MaxxxS - 2011-01-23, 14:23

yhmmm... dzięki za posty. rozbiore i pokombinuje.. w sumie gdzies w garazu leżą boshe'e bez szkieł i z połamaną obudową wiec cos ulepie :)
Lewy066 - 2011-01-23, 21:07

załóż xenony. Ja mam chińskie i sprawdzają sie jak złoto. Co roku trzeba wymienić zarki ale teraz to koszt ok 100zł za kpl wiec niewiele wiecej niż lepszych h1. A ja zapomniałem co to długie swiatła ;) ))
beryl - 2011-01-23, 21:12

Nowe oryginalne Helle 170 zł. Po założeniu zwykłych żarówek dzień do nocy.
iwanciw napisał/a:
Koszt takiego zabiegu to około 30 zł (bynajmniej taką cenę podał gość w zakładzie gdzie malowałem (uśmiech)).
Malowałem również odbłyśnik w Avensisie i świeci rewelacyjnie.

iwanciw, masz jakiś kontakt do tej firmy?

iwanciw - 2011-01-27, 00:04
Temat postu: Lampy
Regeneracja reflektorów, sprzedaż i naprawa
40-313
Katowice,
Pod Młynem 31
Tel.: 32 256 62 53
Zadzwoń tam i zapytaj o koszty.
Ewentualnie mam jeszcze jedną firmę jakby coś.

MaxxxS - 2011-01-27, 01:08

poszukam akiego zakładu w wawie ... to chyba najlepsze wyjscie .
Cypisek - 2011-01-27, 16:31

MaxxxS, Jeżeli masz wypiaskowane szkła to najlepiej było by je wymienić.

Lampy Boscha są lepsze właśnie dlatego że posiadają metalowy odbłyśnik który się nie wytapia. Kup sobie szkła na allegro, chyba 23 zł za sztukę, złóż te lampy boscha i będziesz zadowolony. A no i oczywiście wszystko musi być dobrze wyczyszczone w środku lampy.

beryl - 2011-01-27, 20:43

Rozkładałem kiedyś lampy Bosch i Hella i Bosch do mnie nie przemawia, bo ma matowe soczewki. Kiedyś wrzucałem fotki. Bosch ma soczewki jak odlew z piasku.
http://bmw-e30.pl/viewtop...+hella&start=30

Szajbaa - 2011-01-28, 01:09

jednak ja na boshu jezdzilem i jestem zadowolony, a soczewki z hella i odbysniki bosha nie da sie zmontować?