| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - polerka lakieru pasta lekkoscierną ...
SmasherE30 - 2005-03-06, 14:43 Temat postu: polerka lakieru pasta lekkoscierną ... jakie pasty polecacie?
popularne typu AutoMax lub Tempo, czy ktos z was zna jednak jakiś mało znany, wyczesany środek polerski, który wydobędzie świeżość z mojego lakierku?
duchX - 2005-03-06, 14:50
Oczywiscie jedyny i sluszny srodek do polerowania to jest pasta firmy FARECLA G3 G3 oznacza granujacje pasty reszta past a wszczegulnosci te co wymieniles to jest papier scierny 100 w tubce zabujca lakieru cenat duzej tubki wystarczy na wypolerowanie calego autka po lakierowaniu to 32pln polecam naprawde rewelacyjna jestem lakiernikiem i tylko tego produktu uzywam oczywiscie przed jakakolwiek polerka musisz zmatowac autko paierem sciernym 2000 i widerko wody caly samochodzik dokladnie zmatowac potem pasta i oczywiscie nie recznie tylko polerka z biala gobka trzeba uwazac zeby nie przegzac lakieru ani nie przetrezc i masz lakierek jak nowy
duchPW - 2005-03-06, 14:55
wosk CARNAUBA - leciutko ścierny i nabłyszczający - opakowaie około 20 zł
Marcin - 2005-03-06, 16:38
A czym w takim razie wypolerowac stare chromowane zderzaki???
SmasherE30 - 2005-03-06, 16:51
xeon ... bardzo interesujące
wiertare mam, nakładkę gąbkową mam, preparat bym kupił, kilka płacht papieru 2500 również ... no wlaśnie ... polerowałem już alu i żeliwa ale nie wiem jak twardy jest lakier, jak gruba jest powłoka bezbarwna metaliczna. Musiałbyś mi dokładnie opisac te czynności ...
no i za bardzo nie mam gdzie tego robić, moze u Lukasa na posesii hehe.
co do tego aby alkieru nie przegrzac to moze wystarczy w miarę sprawnie przemieszczać gąbkę i obficie lac wodę oraz dodawac preparatu?
Sądzisz że po zabiegu dobrze jest umyć autko dobrym szamponem, wysuszyć porządnie, kawałkiem filcu przejchac wszystie powierzchnie i nawoskowac autko?
urbi - 2005-03-06, 17:45
nieraz polerowalem u wujka samochod i procedura jest taka (swiezy lakier) :
papier scierny 2000 do tego w miare miekka guma - trzemy na mokro az do zmatowienia lakieru ! nie moze byc widac takiego "baranka" musimy go calego usunac, - wujek robi wszystko na produktach 3M - sa drozsze ale sa najlepsze ! wiec lepiej dolozyc 30 zl do pasty i miec pozadna i bez obawy polerowac
nastepnie pasta srednio scierna i na mokro poleruje sie powierzchnie az do uzyskania polysku ... polerujemy co jakis czas moczac powierzchnie nie obawiaj sie nie przaegrzejesz za bardzo lakieru noa le tez nie przesadzaj zeby do tego nie doporowadzic. ... rob z wyczuciem ... pozniej pasta lekko scierna i ta sama czynnosc ale z mniejsza iloscia wody a na koniec flanelka i pasta do recznego polerowania tzw "grzyby" powachasz to bedziesz wiedzial czemu
jak masz jakies pytania to pisz postaram ci odpowiedziec
postaram sie podac pozniej symbole past jakich uzywa wujaszek
pamietaj ze poducha musi byc wilgotna i jak robisz z tym grubszym ziarnem na poczatu to na wolnych obrotach !
a wlasnie zapomnialem dodac ze tak jak pisal xeon biala gabka ! do ostatecznego polerowania mozesz uzyc tej ciemnej
SmasherE30 - 2005-03-06, 17:49
ale matowienie lakieru robicie kątówką czy tam wiertartką czy ręcznie ... bo ja bym robił ręcznie
urbi - 2005-03-06, 17:52
oczywiscie ze recznie wiadereczko z woda guma pod papier a powierzchnie plaskie i jedziesz ... tylko tez nie naciskaj za mocno bo zaczna sie robic takie kolka (jesli bedziesz to robil ruchem okreznym) delikatnie docierasz docierasz az bedzie idealnie rowne ! nie rob tego maszyna bo mzoesz cos spieprzyc i bedzie dopiero jazda
lokop e30 320i - 2005-03-06, 18:46
Farecla, wiadro wody, gabka na wiertarke, troche oleju w glowie, dobre checi i bedzie jak nowe.
ChriS - 2005-03-06, 18:59
Mcinek do zderzaków i listew przy oknach używam mleczka CarPlan do chromów i efekt jest ok.
Marcin - 2005-03-06, 20:47
| ChriS napisa/a: | | Mcinek do zderzaków i listew przy oknach używam mleczka CarPlan do chromów i efekt jest ok. |
Dzieki!
BADYL - 2005-03-06, 21:05
| ChriS napisa/a: | | Mcinek do zderzaków i listew przy oknach używam mleczka CarPlan do chromów i efekt jest ok. |
Powiem tak do Auta nigdy nie uzywałem innej pasny niz AUTOMAX,wszystko tym mozna robic.
Od karoserii Malucha ze wygladał jak lustro po chromowane zderzaki,nawet lampy plastikowe od Trabana i od swojej poprzedniej bejcy,lampy szklane.
Oczywiscie karoseria to praca reczna a pozniej wosk,reszta to paca maszynowa.
loko - 2005-03-06, 21:39
dokładnie popieram kirka... automax poleruje dokladnie wszystko ale są też różne rodzaje automaxa...
LUKAS - 2005-03-06, 21:52
| SmasherE30 napisa/a: | | no i za bardzo nie mam gdzie tego robić, moze u Lukasa na posesii hehe. |
hehe spoko wiesz że zawsze jesteś mile widzianym gościem
| Mcinek napisa/a: | | ChriS napisa/a: | | Mcinek do zderzaków i listew przy oknach używam mleczka CarPlan do chromów i efekt jest ok. |
Dzieki! |
Ja również dziekuje Napewno się przyda
luk325 - 2005-03-07, 19:23
witam , jesli chcesz odswierzys stary lakier proponuje paste groboziarnista 3Ma(szara) i potem mleczko 3Ma(biale) . wszystko robisz polerka , szlifierka lub wietarka z gabka do polerki max 3000obr/min. ceny pojemnikow litrowych to okolo 75zl. efekt murowany. nie polecam matowienia lakieru papierem wodnym bo bez doswiadczenia mozna przetrzes lakier bezbarwny przy lakierze metalicznym lub przetrzec lakier przy normalnym akrylu
duchX - 2005-03-07, 20:05
ok jestem wiec automax to jest papier scierny 100 w tubce nie polecam a co do tarcia lakieru koledzy juz opisali jak i co ale najwazniejsze nie trzyj na rantach najlepiej to sobie odpusc albo bardzo delikatnie na pytanie jaka jest grubosc powloki bezbarwnego na to pytanie nie moge ci odpowiedziec ale napewno nie jest tak gruba zeby mozna trzec bez opamietania zmatuj lekko mozesz na gumie ale najlepiej bedziesz czul powierchnie i ranty o ile sie podejmiesz je matowac pod gola dlonia i papier 2000 nie jest potzrebny 2500 bo sie namachasz jak szalony
NIE UZYWAJ AUTOMAX'A TO JEST MORDERCA LAKIERU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BEDZIE BARDZIEJ ZMATOWANE NIZ PO PAPIEZE 1000 I PRZEGRZEJESZ I PRZETRZESZ LAKIER
a do pozostalych co sie czepiliscie tego efektu baranka przeciek gosc chce sobie odsiwerzyc lakier a nie matowac po malowaniu
cinek_sw - 2005-03-07, 20:47
a co powiecie o paście firmy "PINGO"??? bo mam i jeszcze nie używałem, a mam zamiar...
urbi - 2005-03-07, 21:10
| luk325 napisa/a: | | witam , jesli chcesz odswierzys stary lakier proponuje paste groboziarnista 3Ma(szara) i potem mleczko 3Ma(biale) . wszystko robisz polerka , szlifierka lub wietarka z gabka do polerki max 3000obr/min. ceny pojemnikow litrowych to okolo 75zl. efekt murowany. nie polecam matowienia lakieru papierem wodnym bo bez doswiadczenia mozna przetrzes lakier bezbarwny przy lakierze metalicznym lub przetrzec lakier przy normalnym akrylu |
a na koniec rowniez 3M z zolta zakretka na lekko wilgotna powierzchnie lakieru naniesc lekko wilgotna szmatka zeby utworzyly sie takie mazaje poczekac zeby troche przeschlo i polerowac jakas miekka szmatka
EFEKT MUROWANY !
z tego co pamietam jest jeszcze NIEBIESKA pasta 3M ona jest jeszcze na maszyne i ma najslabsze wlasciwosci scierne
pozdro pincet
SmasherE30 - 2005-03-08, 00:46
| luk325 napisa/a: | | witam , jesli chcesz odswierzys stary lakier proponuje paste groboziarnista 3Ma(szara) i potem mleczko 3Ma(biale) . wszystko robisz polerka , szlifierka lub wietarka z gabka do polerki max 3000obr/min. ceny pojemnikow litrowych to okolo 75zl. efekt murowany. nie polecam matowienia lakieru papierem wodnym bo bez doswiadczenia mozna przetrzes lakier bezbarwny przy lakierze metalicznym lub przetrzec lakier przy normalnym akrylu |
No i o to chodzi, że lakier to juz delikatna sprawa i matowienie sobie odpuszczę bo zdaje sobie sprawę z niemiłych konsekwencji .
Zrobię 2 stopniowo pastami 3M, tylko powiedzcie czy te pasty spokojnie dostanę w molochach typu Leroy, Obi? Czy trzeba szukac w specjalistycznych sklepach? Może znacie jakas miejscówkę w Wawie gdzie można to zanabyć? I jeszcze ile tego potrzeba na autko?
I czy moge robić to ręcznie?
luk325 - 2005-03-08, 08:36
nue powinno ci pujsc wiecej jak po 1/4 kazdego pojemnika.
ja paste kupowalem w sklepach z lakierami samochodowymi i tam ja napewno dostaniesz
SmasherE30 - 2005-03-08, 10:40
a czy można to robić ręcznie (wuj z pracochłonnością)
jakie szmatki wtedy polecacie do polerowania pastą
A R N I E30 - 2005-03-08, 13:32
Smascher jeśli chcesz spolerować autko to napewno sam tego dobrze nie zrobisz.
Dotego jest potrzebna praktyka a czarny lakier jest najbardziej uciążliwy.
Pozatym jak masz kupować sobie dwie pasty gdzie jedna kosztuje 75,- to już masz 150,-
Ja proponuje ci spolerowanie za 250 zł na gotowo.
Afefekt będzie podobny do mojego
SmasherE30 - 2005-03-08, 14:05
nienie Arni ... albo wcale albo sam , ale dzięki za propozycję. Własnie dręczy mnie że te produkty sa w takich ... większych opakowaniach. Nie ma mniejszych?? Rozumiem że jest to produkt najwyższej klasy stosowany masowo w różnych zakładach lakierniczych itp. i dlatego nie występuje w wersji "podręcznej" ? ehh
A R N I E30 - 2005-03-08, 14:43
OK OK JA TYLKO CHCAŁEM POMÓC 8)
urbi - 2005-03-08, 14:52
| SmasherE30 napisa/a: | a czy można to robić ręcznie (wuj z pracochłonnością)
jakie szmatki wtedy polecacie do polerowania pastą |
bez maszyny bedzie ciezko bo pasta nie bedzie mogla zetrzec tej gornej warsty lakieru. wniosek : tylko maszyna jesli chcesz zrobic pozadnie !
nei slyszalem o mniejszych opakowaniach 3M co nie znaczy ze ich nie ma ...
luk325 - 2005-03-08, 18:26
smasher bez maszyny nie pojdzie, nie wierze ze nie masz zwyklej wiertarki z regulowanymi obrotami lub szlifierki katowej. kupujesz gabke do polerowania koszt ok 35 zl w kazdym sklepie z lakierami i zakladasz bez problemu do szlifierki a do wiertarki kupujesz srube 14mm zeby zamontowac i OGIEN. pojemniki sa mniejsze hyba 0,5l ale ciezko dostepne . jak sie popytasz to pewnie znajdziesz.
wedlug mie jesli masz troche umiejetnosci manualnych, checi i czasu to wyjdzie ci polerka bardzo dobrze. pamietaj ze zawsze gabka musi byc mokra aby nie "przypalic" lakieru.
jeszcze mala rada jak bedziesz juz polerowal obklej dobrze wszystkie szpary, wneki , uszczeli itp. bo potem tego nie doczyscisz przez pol roku, szczegolnie widac to na czarnym kolorze.
Pawel-e30 - 2005-03-08, 18:52
smasher widziałeś jak scotiego wyglądała beemka??????????
Tak samo moja wyglądała była cała matowa użyłem ze dwa razy przed wakacjami pasty TEMPO i mam na razie spokój. Hmmmmmmmmm koszt 7 w porywach do 9 zł tubka
Sory ale nawet nie czytałęm tego co napisaliście bo kupować pasty polerskie za tyle kasiorki to się chyba mija z celem.....
mer - 2005-03-08, 18:55
A czy taką pastą lekkościerną można wyczyścić szyby w autku z tzw.odkurzu po wizycie w lakierni?
jeżeli nie to czym?
Pawel-e30 - 2005-03-08, 18:57
a benzyną ekstrakcyjną prubowałeś???????
mer - 2005-03-08, 19:21
muszę sprawdzić.lakier już próbowałem:pastą tempo za 7,50 a potem czymś co przypomina Plastmal (z dawnych lat) .
luk325 - 2005-03-08, 23:11
wiesz Pawel-e30 kazdy robi jak uwaza ale pasta TEMPO nie daje takiego efektu i nie ma takiej trwalosci.
Mer ja czyscilem szyby z odkurzu pasta 3M ale moze byc kazda inna tylko scierna drobna.
Pawel-e30 - 2005-03-08, 23:18
luk spoko ja wiem swoje ty wiesz swoje ok 8)
urbi - 2005-03-08, 23:47
luk325 ma racje ! na tym nie ma co oszczedzac !
do odkurzu polecam i w ogole do szyb papier 2000 na mokro przejechac parenascie razy i szybka jest idealnie czysta ! przeplukujesz woda ona pieknie zjezda na dol nie musisz pozniej polerowac ni nic ! naparwde sprawa miod ! POLECAM i bardzo skutecznie wlasnie sciaga odkurz polakierniczy
Marcin - 2005-03-09, 00:03
| mer napisa/a: | | muszę sprawdzić.lakier już próbowałem:pastą tempo za 7,50 a potem czymś co przypomina Plastmal (z dawnych lat) . |
Szyby sproboj wymyc Nitro.
SmasherE30 - 2005-03-09, 00:32
Urbi ... ja sobie papierem 2000 polerowałem szkła w okularach przeciwsłonecznych tak dla checy, nawet pasta je przejchałem ... Ty myslisz że dalo się przez to patrzeć normalnie?
loko - 2005-03-10, 04:14
zadnym papierem ściernym.... można sobie tym tyłek podcierać conajwyżej....
a ten pieprzony pył (miałem ten sam problem) to niczym nie schodzi... nawet płynem hamulcowym... zadnym nitro, benzyną, ropą, plastmalem, woskiem ani tempo.... dopiero tym automaxem przeleciałem całe autko łącznie z szybami...
mer - 2005-03-10, 10:48
U mnie TEMPO dało radę,choć jak będzie cieplej będę musiał poprawić,a na szyby pomógł rozpuszczalnik do lakierów o zapachu acetonu, jakiś Domalux czy cóś...
|
|