BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Stukanie w skrzyni m20 b25

Davide30ic - 2011-02-07, 22:07
Temat postu: Stukanie w skrzyni m20 b25
Jak w temacie w skrzyni po odpaleniu słychać szum(wycie) na biegu jałowym po nagrzaniu przechodzą w stukanie gdy wcisnę sprzęgło wszystko cichnie.
Jaka może być tego przyczyna?
Dodam że łożysko oporowe było wymieniane na nowe z aso niestety otrzymałem z serwisu takie same jakie teraz wystepuje w sklepach z czesciami samochodowymi czyli w plastikowej obudowie. Mierząc ze starym łozyskiem (całe metalowe) łopatki które przesuwają łózysko sa minimalnie niżej niż w oryginalnym (startego typu metalowe). Czy moze to być przyczyna tych odgłosów zbyt duży luz miedzy dociskiem a łożyskiem.
Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam Dawid!

makkus - 2011-02-07, 22:50

obstawiam padnięte łożysko na wałku sprzęgłowym... dźwięk jest słyszalny w czasie jazdy? Narasta z obrotami ?
Davide30ic - 2011-02-07, 23:15

makkus, ciężko powiedzieć nie jest aż tak intensywny, a jako że posiadam cabrio wiatr troche zagłusza to wszystko nie zwróciłem uwagi czy narasta z obrotami wiem że jak puszczam sprzęgło słychać że nabiera prędkości do obrotów silnika, no i po nagrzaniu niestety auto minimalnie pracuje nierówno :oops: właśnie wtedy słychać stukanie a raczej napierda....nie bo jest dość intensywne. Myslałem że to wina łożyska oporowego ale po zmianie jest to samo.
Lewy066 - 2011-02-08, 13:41

ja obstawiam łożyska skrzyni biegów.. wałka głównego skrzyni biegow. Jak rozlaczasz skrzynie to jest cisza, jak puszczasz to wyje. Podczas jazdy tez stuka?? Z reguły bedziesz słyszał najprawdopodobniej na 1 i 2 biegu... jak pojeździsz z tym dłuzej to rozleci sie reszta. Musisz otwierac skrzynie albo kupic inna.
Davide30ic - 2011-02-08, 19:03

No raczej tak zrobię. Opłacalna wogóle jest naprawa, bo ceny skrzyni nie sa jakies wygórowane i nie wiem czy jest sens sie w to bawić. Sam ogarnąłbym ten temat bo nigdy skrzyni nie rozbierałem.
Pozdro

Lewy066 - 2011-02-10, 12:21

Kup skrzynie. zaoszczędzisz czas i nerwy