|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - [e38]problem ABS
Jac - 2011-02-23, 23:31 Temat postu: [e38]problem ABS Witam. przymierzam sie do wymiany czyjnika abs w e38 (lewy tyl) czy ATE firma bedzie spelniac zadanie? bo czytalem ze tylko oryginal wchodzi w gre (siemens) dlatego wole zapytac. no i jeszcze jedno.
czy po wymianie musze jechac na komputer skasowac blad czy sam zniknie? bo nie dziala predkosciomierz, przebiegu nie nabija, wskaznik paliwa szaleje no i abs + asc sie swieci.
pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
Vindevil - 2011-02-26, 13:59
Jeśli jest dedykowany to ma działać , bo po co go sprzedawać. Skasować można błąd , choć sam powinien zniknąć. Prędkościomierz nie ma nic wspólnego z abesem .
Adam86 - 2011-02-26, 16:53
Podepne sie pod temat. Moj brat od jakiegos czasu w E39 ma takie same objawy: nie dziala predkosciomierz, przebiegu nie nabija, wskaznik paliwa szaleje no i abs + asc sie swieci. (walniety czujnik ABS) gdzie szukac problemu???
MARAS - 2011-02-26, 18:11
Montowałem czujniki ABSu ATE i nie mam do nich zastrzerzeń a jako ciekawoskę podpowiem ze na niektórych na wtyczkach jest wybite Siemens pomimo że są w opakowania ch ATE.
Po zamontowaniu i rusznieu do prędkości wyższej niż 7km/h układ sam zdiagnozuje czy czujnik jest sprawny czy nie i lampki abs i asc zgasną a prędkościomerz i ekonomizer ożyją.
W pamieci jednak błąd pozostanie przez jakiś czas dopiero po kilku nastu odpaleniach auta gdy nie wystąpi błąd zostanie on dopiero usuniety z pamieci lub zastąpiony innymi występującymi błędami o ile wystąpią.
Vindevil napisał/a: | Prędkościomierz nie ma nic wspólnego z abesem . |
... według Ciebie skąd bierze informacje na temat prędkości
Artur C. - 2011-02-26, 18:58
Adam86 napisał/a: | Podepne sie pod temat. Moj brat od jakiegos czasu w E39 ma takie same objawy: nie dziala predkosciomierz, przebiegu nie nabija, wskaznik paliwa szaleje no i abs + asc sie swieci. (walniety czujnik ABS) gdzie szukac problemu??? |
Walnięty tylny lewy czujnik ABS.
Vindevil - 2011-02-26, 19:55
U mnie z mostu, ale może i brać z czujnika ABSu.
Lewy066 - 2011-02-27, 12:09
miałem e39. Miejmy nadzieje że to tylko czujnik ABS. U mnie tez pokazywało czujnik ABS ale po wymianie na nowy dalej pokazywało ten sam czujnik ABS. Co sie okazało... bardzo czesto uszkodzeniu ulega sterownika ABS/ASC umieszczony niedaleko kolektorów wydechowych na prawym kielichu. To dość częsta wada tego modelu. Jeśli masz ASC to da sie to naprawić za ok 350zł . Jesli masz system BSC to tez sie da naprawić.. wymieniając na nowe... za 3000zł. Jeśli sterownik ABS kończy sie na 001 to jest dobrze )))
MARAS - 2011-02-27, 13:16
Lewy066 napisał/a: | U mnie tez pokazywało czujnik ABS ale po wymianie na nowy dalej pokazywało ten sam czujnik ABS. |
Wadliwe czujniki też się zdarzają tym bardziej jak te firm typu Topran czy jakieś Automaxy... jeden na trzy nie działa prawidłowo, działają ale np do prędkości do 20km/h powyżej gubią się i bład jest opisany jako bład w pomiarze prędkosci obrotowej koła ....juz takie przypadki miałem z tanimi bądź używanymi pozornie sprawnymi czujnikami.
Pozatym czujnik z wersji z DSC nie będzie poprawnie działał w wersji z ASC i na odwrót choć pozornie wydają się identyczne...
ale nie wykluczone sa usterki elektryczne samego sterownika...
P.S.
Vindevil napisał/a: | U mnie z mostu, ale może i brać z czujnika ABSu. |
U Ciebie w E30!!!! a temat dotyczy ABSu w E38
|
|