BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z odpaleniem e30 1.8 m40

shrewd - 2011-03-28, 17:52
Temat postu: Problem z odpaleniem e30 1.8 m40
Witam wszystkich,
Ostatnio coś podziało się z e30 (1.8 m40) i nie chcę odpalić. Przy próbie odpalania słychać tylko bendiks. Auto bez problemu odpala z pychu.
Nie jest to wina rozrusznika bo zawitały już 2 inne (oba pewne) i objaw jest ten sam - słychać bendiks i nic więcej. Po odpaleniu auta z pychu i zgaszeniu, chwilę potem jeszcze odpala, ale jeśli postoi powyżej minuty to nie ma już szans żeby zakręciła. Po otwarciu maski czuć zapach przypominający palone sprzęgło, prawdopodobnie właśnie z okolic rozrusznika. Nie wiem czy ma to związek, ale mniej więcej w tym samym czasie auto dziwnie zaczęło pracować na benzynie (na gazie wszystko ok). Czasem się zdarza, że jak auto postoi dłużej albo zdejmę i założę klemę to raz słabo zakręci i zapali.
W aucie były jakieś dziwne wytwory przy elektryce i być może w tym tkwi problem, ale nie jestem w stanie sam nic wykombinować bo kompletnie się na tym nie znam.
Dzięki i pozdrawiam!

marcinek_89 - 2011-03-28, 19:41

Być może w tej elektronice masz coś przekombinowane i coś się masuje i w związku z tym może Ci rozładowuje akumulator?
shrewd - 2011-03-28, 20:54

Akumulator jest na pewno ok, było sprawdzane.
BassQ - 2011-04-02, 20:58

A nie masz może alarmu z odcięciem rozrusznika?
Albo kable przepalone i starcza im tylko na bendiks

Vindevil - 2011-04-07, 18:19

Czy w ogóle rozrusznik kręci ? Jak nie to brak masy na silniku , jak tak to wieniec uszkodzony.