BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30]fotki podłaczenia spręzarki klimy (schemat)

Lewy066 - 2011-04-16, 11:35
Temat postu: [e30]fotki podłaczenia spręzarki klimy (schemat)
Witam. Zastanawiam sie nad zakupem klimy do m20b25.
Czy ktos z Was dysponuje fotkami , ewentualnie schematem podłaczenia tego ustrojstwa w aucie??
Pytanie nr 2: czy każde bmw e30 ma wyprowadzona wiązke pod klimatyzacje (przygotowane podłączenia pod klime) ??

Dantte26 - 2011-04-16, 22:14

schematy mogę podrzucić na mail...poza tym na temat klimy jest bardzo czytelna instrukcja montażu klimy do e30 w zakładce download...co do pytania nr. 2 to niestety muszę Cię zmartwić...nie każde e30 miało montowaną bogatszą instalkę pod montaż klimy...nie jest to jednak na tyle skomplikowane co czasochłonne...
norb - 2011-04-17, 09:04

własnie pare dni temu zrobiłem taki zabieg :) przełożyłem klime... poprzednie e30 było z 90 roku wsadzałem klime do budy z 89r czyli praktycznie to samo(w puszcze brakuje paru kabelków)... zmieniłem wiązke do nagrzewnicy i nawiewów,przełożyłem wentylator dodatkowy,skraplacz na wszystko masz miejsca tylko trzeba wybijać zaślepki,do tego wiazka pod podłączenie tego ,2 bezpieczniki w puszke dałem od puszki poprowadziłem kable plusowy oraz mase i wsio.... działą jak nalezy :D
Dantte26 - 2011-04-17, 16:00

norb,

a powiedz mi jak to jest z tymi odpływami bo się nie orientuję...trzeba wycinać w tunelu dwa otwory pod węże spustowe od nagrzewnicy czy nie...?? doszły mnie słuchy że tylko na jeden z trzech jest widoczne przetłoczenie...

norb - 2011-04-17, 21:24

jeden jest do wybicia, wytłoczenie tuż przed lewarkiem :) i dwa kolejne trzeba zrobić w tunelu... dobre wiertła i jazda
Dantte26 - 2011-04-18, 19:47

norb,

a demontowałeś może jakieś pierdy od spodu przed tym wierceniem ?? chodzi głównie o osłony termiczne wydechu... czy nie ma takiej konieczności ?? pytam bo także klima czeka w garażu na montaż, a jeśli masz wiedzę w temacie to grzech nie spytać...

norb - 2011-04-18, 20:08

Dantte26, otwory są juz gotowe (jajowate wiec napewno trafisz) :) jak bedziesz wkładał klime wsadź ją na swoje miejsce,odmierz i wiercenie...musi pasować :wink:
Dantte26 - 2011-04-18, 21:05

super...dzięki bardzo za info...jeśli będę miał jakieś problemy z montażem, to odezwę się na PW...pozdro...