|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
Nasze Śmigiełka - Mariusz_BRP E30 325E Coupe > S50B32
Chmielu - 2011-04-19, 23:32 Temat postu: Mariusz_BRP E30 325E Coupe > S50B32 Cześć i czołem, dziś nowy projekt zacząłem
Autko, o którym będzie dziś mowa jest ze mną od prawie 3 lat.
Ostatni rok przestało w schronieniu igieł spadających z drzew rosnących przy moim domu.
Dziś powoli rozpoczyna się jej nowa historia.
Zieleniakowóz - Redbull'owóz wyszedł z fabryki jako bardzo bogata wersja posiadająca:
- Dwa Elektryczne lusterka
- Szyberdach manualny
- Check control
Ujrzała światło dzienne w marcu 1985 roku, wyjeżdżając jako Coupe i pozostała nim do dziś
Jest to jeszcze wersja przed face liftingiem.
Pakiet ospojlerowania tj. spoiler i dokładka firmy Pfeba.
Tak wyglądała dawno temu
Później dostała utwardzane i skracane amortyzatory wraz z niższymi springami.
A także wpadła na pokład szpera S3.91
Jako, że poprzedni właściciel zmęczył trochę silnik i poprawił mu apetyt na olej to został on wyrwany z tej Oliwkowej Eciochowej karoserii, która do dzisiejszych dni jest uzbrojona w oryginalne mastyki na przednich błotnikach, które nie były nigdy ściągane.
Karoseria jest w bardzo ładnym stanie, przede wszystkim jest prosta, o co bardzo ciężko w E30... Co do progów to również jest bardzo dobrze, jedynie kwadraty pod nogami wymagały poprawki ale to raczej standard.
Co do lakieru to o tym będzie też nowa historia, więc o tym później!
Dawcą silnika miał być Japończyk - Toyota
Oczywiście zasilana gazem, gdyż jak każdy wie benzyna jest bardzo droga
Jednak z powodu odnalezienia innego dawcy:
Podjąłem decyzję, że Toyota zachowa swoje organy i będzie woziła na palecie cudze.
W roli znieczulacza występuje nasz patron medialny Red Bull'nik
Aby za bardzo się nie rozpędzić pod wpływem Red Bulla, postanowiłem od dawcy zabrać jego hamulce z logiem M tak jak Mariusz
Ze strony technicznej, silnik będzie się składał z dwóch silników
Dostanie kilka elementów z bardzo dobrze Wam znanego motoru z tego forum, jak i kilku innych ciekawych elementów z ciała dawcy
Jutro składania wszystkiego do kupy ciąg dalszy!
Do usłyszenia jutro!
E30 ROST - 2011-04-20, 07:36
bedzie grubo:D powodzenia i uwazaj z RED BULLEM miazdzy czasze
Seba89 - 2011-04-20, 16:33
I w końcu dojrzał temat oliwki i ruszył się z miejsca
maaaad - 2011-04-20, 20:54
Dobre dobre, a instalacja wtrysku Red Bulla to będzie do kolektora czy do komór spalania od razu?
Fajnie się zapowiada, powodzenia w pracach
E30 ROST - 2011-04-20, 21:36
maaaad napisał/a: | Dobre dobre, a instalacja wtrysku Red Bulla to będzie do kolektora czy do komór spalania od razu?
Fajnie się zapowiada, powodzenia w pracach | do gardziela ! kierowcy tylko wtedy dostanie kopa...
Chmielu - 2011-04-20, 21:47
maaaad napisał/a: | Dobre dobre, a instalacja wtrysku Red Bulla to będzie do kolektora czy do komór spalania od razu?
Fajnie się zapowiada, powodzenia w pracach |
Redbull będzie dostarczany przez specjalne trąbki zamontowane na przepustnicach, wykonane ze specjalnego stopu aluminium aby ułatwić dozowanie tego płynu
Specjalizacja auta to street na ładnych kołach ale też nie kastrowanie emeczki aby się nie zamuliła
Dodatkową specjalizacją (jak sama nazwa wskazuje Zieleniakowóz) będzie dowóz ogórków, sałaty oraz wszystkiego co zielone z rynku do domu.
Będzie to pierwsza M-ka z przelewową pompą w wąskiej lampie na pewno
No i postaram się aby wyróżniała się czymś od innych.
Co do dzisiejszych postępów to motorownia jest już złożona i gotowa prawie do upychania w E30. Dziś z bratem (oraz nieocenioną pomocą tokarza) przerobiliśmy pompę olejową aby pobierała olej za pomocą dwóch smoków z dwóch miejsc tak jak jest to w S50B32 oryginalnie, tak aby zapobiec zatarciu podczas przechyłów silnika. Było trochę spawania w aluminium i toczenia ale wyszło bardzoooo fabrycznie, w końcu prawie w fabryce było robione
No i uzbroiliśmy miskę w dodatkowe czujniki
Dla ciekawskich - tak wygląda przelewowa pompa oleju w m3 3,2.
Miało być więcej zdjęć abyście mogli popodziwiać budowę miski ale aparat powiedział:
Jutro odbieram sprzęgło, docisk oraz jednomas ( 10kg lżejszy od emkowego zamachu) od Radzika i zaczynamy skręcanie motorowni ze skrzynią
W międzyczasie m20b27 będzie odjeżdżało do krainy wiecznych autostrad
Do zobaczenia jutro
KszyszekN - 2011-04-21, 06:24
Piekny projekt
Miro - 2011-04-21, 16:12
Widywałem te auto często w okolicach Dębego W. Czy na pewno to te auto
maaaad - 2011-04-21, 20:51
Chmielu napisał/a: | Dodatkową specjalizacją (jak sama nazwa wskazuje Zieleniakowóz) będzie dowóz ogórków, sałaty oraz wszystkiego co zielone z rynku do domu. |
Z takim silnikiem zawsze dojadą świeże Tylko może deko poobijane
Chmielu - 2011-04-21, 22:01
Miro napisał/a: | Widywałem te auto często w okolicach Dębego W. Czy na pewno to te auto |
Dokładnie jest to ten sam samochód, stał tak sobie i stał aż się doczekał.
Miał być m52b28tu ale trochę przykro ładować taki silnik do wąskiej lampy...
maaaad napisał/a: | Chmielu napisał/a: | Dodatkową specjalizacją (jak sama nazwa wskazuje Zieleniakowóz) będzie dowóz ogórków, sałaty oraz wszystkiego co zielone z rynku do domu. |
Z takim silnikiem zawsze dojadą świeże Tylko może deko poobijane |
Najważniejsze aby smak pozostał
Co do dzisiejszego dnia to rano przywitała mnie e30 trochę zakurzona, po tak długim postoju:P Zrobiłem kilka zdjęć, szyberdachu, drzwi, mastyk na błotnikach i stwierdziłem, że Eta po prawie 400 tysiącach kilometrów bardzo ładnie się zachowała:)
Kilka zdjęć z tej radosnej chwili:
Później zabrałem się z bratem za odkręcanie wydechów, wału i całej reszty aby bezpiecznie wyciągnąć silnik bez najmniejszej ryski w komorze silnika
Tą wspaniałą pracę przerwał mi P. Radzikowski i pojechałem po odbiór mojego zestawu od niego. Całe trzy godziny tułaczki po Warszawie a ja chciałem już wyrywać tamten silnik.
Opłacało się jednak poświęcić ten czas dla tego widoku i tak dobrej roboty
Jednomas 6kg, Docisk splanowany i sprawdzony na wszelkie możliwe sposoby.
Sprzęgło miało iść z M5 E34 ale okazało się za słabe.
Na pokład wpada sprzęgło z pancernymi sprężynkami i wzmacnianymi okładzinami.
Dodatkowo złapałem kuriera z pompą Walbro GSS341 255L/H
Zastanawiam się teraz co zrobić ze zbiornikiem i czy go jakoś przerabiać...
Plan na dzisiaj zrealizowany, jutro będzie mordęga
zytko - 2011-04-22, 09:48
widze ze praca idzie w szybkim tempie zielona po tak długim snie w koncu doczekała sie nowego zycia!!!!! P.S czekam na przejazdzke tym potworem
Chmielu - 2011-04-22, 21:25
Bardzo się staramy
Dziś będzie krótko bo nie chce mi się nic więcej pisać.
Tak wyglądało wszystko po pierwszym ataku:
A tak pod koniec dnia:
Silnik siedzi prosto, jutro poprawki przy wydechu, łączenie ze skrzynią i będziemy go ładować już po raz ostatni miejmy nadzieję
Dzięki tej pokrywie cewek bardzo fajnie motor komponuje się z chromowanymi elementami i auto nie traci cultowości
biemdablju - 2011-04-29, 18:22
jutro rano obejrze na żywo to ocenie ale już widać że bedzie bardzo gruuubo
pozdrawiam
Seba
Chmielu - 2011-05-09, 21:34
biemdablju napisał/a: | jutro rano obejrze na żywo to ocenie ale już widać że bedzie bardzo gruuubo
pozdrawiam
Seba |
Mam nadzieję, że Sebek się nie rozczarowałeś
A teraz do rzeczy!
Bardzo długi weekend majowy się skończył.
Pewnie wszyscy zdążyli już wyleczyć kaca i zebrać dupska do pracy
No i mi się udało
Co do dzisiejszego dnia to znowu będzie mała porcja fotek, gdyż aparat po raz kolejny się rozładował w momencie kiedy był potrzebny, to taki efekt weekendu majowego (tak wiem, wiem już baterie się ładują).
Przede wszystkim budżet wzrósł o wartość paczki, którą dzisiaj wysłałem
Przyszło dużo paczuszek do zieleniakowozu ale o tym jutro:D
Ciekawe czy do Kozienic uda się wyjechać
A tutaj taki filmik, który niestety padająca bateria przerwała:
http://www.youtube.com/watch?v=1mTRPQ7QhzM
brak wydechu oczywiście z wydechem było już fajniej
maaaad - 2011-05-10, 00:09
Cytat: | Ten film wideo jest duplikatem przesłanego wcześniej filmu wideo.
Przepraszamy za usterki. |
Hmmm
Chmielu - 2011-05-10, 07:18
Już link poprawiam:
http://youtu.be/cAT7mOFyZ9A
Za dużo razy filmik na Youtube wstawiałem, aż mi tamten usunęli
[ Dodano: 2011-05-20, 10:31 ]
Projekt od jakiegoś czasu jest złożony do kupy:D
Pasek na lewy błotnik jeszcze nie naklejony, pod maską nie posprzątane i wydech nie równo wisi, ponadto jeszcze czas na lakiernika i jego zadanie
Poniżej!
Aktualizacja:
zytko - 2011-06-09, 11:47
miałem okazje zobaczyc ja ostatnio na spocie i powiem Mariusz kawał dobrej roboty wykonaliscie z zielona i te słowa spuchła na piatym biegu
Łukasz - 2011-06-09, 13:00
pamiętam ją z allegro jak kiedyś szukałem auta.... Fajny projekt!
|
|