BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Rozrząd w M21

M-4 - 2011-07-08, 19:00
Temat postu: Rozrząd w M21
Cześć

Przedwoczraj kupiłem e30 z silnikiem M21 2.4td (to nie ta ze zdjęcia, wkrótce się pochwalę :] )

W filmowym skrócie:
Ciekło mi z pompy wody, żeby wyjąć musieliśmy poluzować rolke napinacza.
Zaznaczyliśmy pasek na pompie wtryskowej i górnej zębatce.

Już przy skręcaniu urwała się śruba napinacza paska rozrządu. Mało tego.
Spadła gdzieś pod pasek. Mało tego.
Żeby wyjąć śrubę musieliśmy odkręcić koło pasowe, które się poruszyło podczas odkręcania, a więc cały wał korbowy.

Wał przesunął się, nie wiem o ile. Cofnęliśmy, może jest dobrze, może jest przesunięty o 2 ząbki, może o 5.

Pytanie: co powinienem zrobić?
Jakie jest ryzyko i jak jak go uniknąć?

Bardzo liczę na Waszą pomoc.

spr - 2011-07-08, 20:17

ogólnie powinniście ustawić wszystkie koła zgodnie ze znacznikami-na kole i bloku, tyczy się to koła górnego i dolnego.
Ogólnie nie bardzo wiem z opisu co tam jeszcze poprzestawialiście, jak nie macie pewności idźcie do mechanika.
Ten silnik jest kolizyjny; a co może sie stać? może wogóle nie odpalić albo odpalić na innych obrotach niż powinien, może zostac uszkodzony zespół korbowy, jest wiele możliwości.

nie chcę pisac i zgrywac mądrali ale ja bym poprosił o pomoc kogoś kto zmieniał przynajmniej 2 razy rozrząd albo zaciągną samochód do mechanika.

M-4 - 2011-07-09, 00:54

Przestawiłem tylko wał korbowy.
Ogólnie wszystko szło git, dopóki nie urwała się ta śruba

Fajnego posta znalazłem:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=56256

Poustawiam wszystko od nowa i zobaczymy

Tyle, że.. tam jest napisane, przed zdjęciem obudowy ustawia się najpierw wał korbowy. A ja mam już rozpięty pasek. Nie pognie się nic?

Cypisek - 2011-07-09, 09:34

Nie pogniesz. Jak dojdzie do kontaktu po prostu poczujesz opór - nie nakładaj rury i nie ciągnij.
Artur C. - 2011-07-09, 10:00

Blokujesz wał prostym przyżądem -pręt 10mm z podtoczeniem na 8mm.
M-4 - 2011-07-10, 22:05

Złożone, bomba. Dzięki! :beer: