BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e36]Świecą kontrolki bez kluczyka w stacyjce

cichutki - 2011-07-20, 08:17
Temat postu: [e36]Świecą kontrolki bez kluczyka w stacyjce
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu mam mały problem ze swoim samochodem czyli z bmw e36 320i silnik M50B20. Mianowicie po opadach deszczu bądź wyjeździe z myjni bez kluczyka w stacyjce świecą mi się zegary tj. podświetlenie ilości kilometrów, jeśli mam włączone wycieraczki to to również chodzą na dodatek jest świecą się kontrolki od przełączników zamykania szyb, OBC i gra radio.
Nie mogę znaleźć żadnych informacji na mój problem nigdzie w necie. Dziwne jest to że jak nacisnę pedał hamulca to wszystko gaśnie i jakby było dobrze jak puszczę jest z powrotem to samo. Nie wiem od czego zacząć sprawdzanie czy kostki od hamulca (gdzie ona jest??), czy stacyjki no nie mam pojęcie i dlaczego dzieje się tak tylko po deszczu bądź po umyciu samochodu.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich. :help:

Vindevil - 2011-07-20, 15:15

Musi się dostawać woda do któregoś z urządzeń elektronicznych w/g mnie to 'body elektrical control module' . Tak przynajmniej wynikało by ze schematu auta ( urządzenia o których piszesz są z niego zasilane ). Może niech wypowiedzą się użytkownicy e36.
cichutki - 2011-07-21, 08:02

Dziękuję za odpowiedź Vindevil. Więc pytanie następne gdzie mogę szukać tego "body elektrical control module"?? W samochodzie nie widzę nigdzie wody, wszystkie dywaniki mam suche więc nie wiem gdzie zacząć szukać czy za schowkiem czy nad nogami kierowcy?? Dodam iż samochód nie musi być zmoczony wystarczy iż będzie bardzo duża wilgotność powietrza i problem jak opisałem wyżej się pojawia. Za wszystkie odpowiedzi i pomysły serdecznie dziękuję. :prosze:
Vindevil - 2011-07-22, 16:49

Tak z elektroniką bywa - jak wilgoć to szwankuje. Trudno mi powiedzieć gdzie szukać , myślę że z prawej strony pod schowkiem.