|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - [e30]Problem z ładowaniem
tony_d - 2011-08-24, 21:51 Temat postu: [e30]Problem z ładowaniem Witam, mam problem ze swoim e30.
Od pewnego czasu podczas np. włączania kierunków, czy wciskania pedału hamulca (jak zapalają się światła z tyłu) lub wrzucaniu wstecznego (również chodzi o światło) gasło mi radio, jakby brakowało napięcia.
Niedawno pojechałem za miasto, po kilku godzinach ciałem odpalić samochód i okazało się, że akumulator padł. Samochód udało się odpalić na pych, ale pracował tylko przy wciśniętym gazie, na jałowym gasł. Jakiś czas później wyjąłem aku, naładowałem na max, włożyłem i sprawdziłem napięcie.
Przy zapalonym silniku wynosi ponad 14V, czyli ładuje, ale w raz z każdą minutą, coraz bardziej spada, aż po jakimś czasie silnik gaśnie.
Co może być tego powodem ? Bardzo proszę o pomoc.
Vindevil - 2011-08-24, 22:17
Brak masy na silniku, mało prądy w ładowaniu , może akumulator szmelc. Lampka ładowania gaśnie poodpoaleniu?
szwangru2 - 2011-08-25, 07:20
Vindevil napisał/a: | Brak masy na silniku, mało prądy w ładowaniu , może akumulator szmelc. Lampka ładowania gaśnie poodpoaleniu? | słusznie może akumulator i co z lampką ?
Podłącz miernik do naładowanego akumulatora i kręc rozrusznikiem jeśli wówczas napięcie akumulatora spadnie poniżej 10V to nadaje się do wymiany.Choc zdarza się że uzwojenie alternatora po nagrzaniu przebija ,zatem zrób pomiar pod obciążeniem a potem dla pewności podjedż do warsztatu gdzie mają miernik z bocznikiem ,który obciąża akumulator i będziesz wiedział gdzie szukac przyczyny.
tony_d - 2011-08-25, 19:41
Lampka normalnie się nie pali, dopiero jak już akumulator pada, to się zapala i po kilku chwilach brakuje napięcia i gaśnie silnik.
Arti89 - 2011-08-27, 07:56
A może regulator napięcia
|
|