|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Zamykanie Centralnego Zamka z Klapy Bagażnika
xxx149xxx - 2011-11-17, 11:44 Temat postu: Zamykanie Centralnego Zamka z Klapy Bagażnika Zamykanie Centralnego Zamka z Klapy Bagażnika
Witam
Mam następujące pytania. Posiadam BMW E36 r 95 z oryginalnym centralnym zamkiem na pilota
1. Czy można zamknąć wszystkie drzwi w aucie przekręcając kluczyk w zamku bagażnika? Czy jest sterowanie zamkiem centralnym tak samo jak z drzwi kierowcy
2. Jak można sprawdzić czy siłownik centralnego zamka w klapie bagażnika jest sprawny?
Na pewno dochodzi do niego napięcie. Podłączony jest na 5 przewodach
Podłączałem na krótko napięcie do przewodów prądowych kostka z grubszymi przewodami i zero reakcji.
Tak wygląda mój siłownik zamka w klapie bagażnika
Cypisek - 2011-11-17, 11:56
Z tego co wiem to dopiero w poliftowych e36 dało się zamykać centralny z zamka pasażera i bagażnika.
szwangru2 - 2011-11-17, 13:15
xxx149xxx napisał/a: | 1. Czy można zamknąć wszystkie drzwi w aucie przekręcając kluczyk w zamku bagażnika? Czy jest sterowanie zamkiem centralnym tak samo jak z drzwi kierowcy | jeśli to siłownik ze zdjęcia to tak ponieważ pozostałe 3 przewody to sygnał dla centralki .Generalnie master czyli siłownik sterujący montowany jest zwykle w drzwiach kierowcy,pasażera i klapie bagażnika.
xxx149xxx napisał/a: | 2. Jak można sprawdzić czy siłownik centralnego zamka w klapie bagażnika jest sprawny? | skoro podałeś napięcie i nie zadziałał to spróbuj zmienic polaryzację , jeśli jest uszkodzony nie zadziała .
Żeby sprawdzic czy podaje sygnał na centralkę weż kluczyki do kieszeni zamknij drzwi ,odłącz kostkę z 3 przewodami i przez kontrolkę z żarówką podaj masę po kolei na wszystkie 3 piny wtyczki jeśli na którymś zamknie a na innym otworzy sprawa jest oczywista.Jeśli nie zadziała po podaniu masy zrób ten sam zabieg podając + bo nie pamiętam jak jest jest sterowany + czy -
Dantte26 - 2011-11-19, 01:09
Cypisek napisał/a: | Z tego co wiem to dopiero w poliftowych e36 dało się zamykać centralny z zamka pasażera i bagażnika. |
dziwne...ja to w e30 mam...
|
|