|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Pytanie odnośnie rozrządu w m60b40
525d - 2011-11-27, 11:57 Temat postu: Pytanie odnośnie rozrządu w m60b40 Witam mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu bez blokad w tym silniku. Bo mam wszystko rozebrane i pytanie tyczy się tego, że postępując po kolei tak jak napisze potrzebne są blokady czy jest jakiś sposób ustawienia tego bez nich. Mianowicie ustawiam wał w pozycji żeby na pierwszym cylindrze tłok był w najwyższej pozycji wtedy blokuje bolcem koło zamachowe jest tam otwór w nim. Następnie wałki od strony ściany grodziowej mają kształt prostokątny i główny problem jest taki że wg niektórych źródeł wałki maja być wobec siebie równolegle płaszczyznami tymi z tyłu i wobec głowicy też. Potem należy dopilnować żeby zakładając łańcuch się nie ruszyły. A z drugiego źródła dowiedziałem się że blokady tak blokują wałki że nie są one idealnie równoległe wobec siebie ani wobec głowicy. I teraz pytanie do tych którzy ustawiali takie rozrządy najlepiej bez blokad jak to ma wyglądać. Wrzucam z zagranicznej strony temat gdzie są zdjęcia które obrazują założone blokady ale nie widać tego dokładnie.
http://www.bimmerboard.com/forums/posts/657779/
318Albert - 2011-11-27, 12:32
Na tych zdjęciach nie ma nic ciekawego. Swoja drogą wytstarczy że łańcuch się wyciagnie i już wałki nie beda idealnie równolegle względem siebie czy głowicy. Generalnie zrobić blokade do rozrzadu to nie problem.
LUKAS - 2011-11-27, 12:39
Jesli chodzi o wal korbowy to wystarczy zwykły bolec, uciety srubokret o odpowiedniej srednicy.
Co do wałków natomiast, blokada nie tylko ustala wałek w pozycji, ale rowniez przytrzymuje go podczas dokręcania kółka rozrzadu (zauważ że blokady sąprzykręcane do głowicy na sztywno).
Osobiście bałbym się ryzykować i składać rozrząd bez blokad.
Chyba że jesteś w czepku rodzony i wierzysz głęboko że Ci isę uda
PZDR!!
Stammek86 - 2011-11-27, 23:19
W M62 ustawialem kiedys rozrzad z uzyciem blokad i faktycznie walki nie są rownolegle wzgledem siebie i wzgledem glowicy,są delikatnie przestawione.
W m60 raczej jest to samo...blokady ktore mialem były przeznaczone do m60 i m62.
|
|