|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - [e39]Problem z sprzęgłem
artek320e30 - 2011-12-18, 19:58 Temat postu: [e39]Problem z sprzęgłem koledzy mam taki problem.
posiadam e39 tds i padła mi skrzynia automatyczna więc zdecydowałem się na zmianę na manual i by było wszystko ok tyle że sprzęgło pracuje ciężko bardzo sprężynuje jadąc w korku noga boli a bym zapomniał sprzęgło jest nowe i wysprzęglik.
denerwuje mnie to sprzęgło tym bardzie wczoraj widziałem się z kolegą który wymieniał w 528 e39 i u kolegi sprzęgło pracuje bez najmniejszego oporu.
w czym może być przyczyna ?
MaxxxS - 2011-12-18, 20:24
Łożysko wyciskowe i wałek zdawczy mogą się przycierać.. zazwyczaj wtedy pedał ciężko chodzi.
a może źle dobrane sprzęgło...
Cypisek - 2011-12-18, 22:07
U mnie sprzęgło w e36 też ciężko chodzi. Docisk wymieniony, łożysko ok, wałek posmarowany smarem, łapa zaczepiona na tym bolcu z zawleczką..... Wysprzęglik kiedy był wykręcony ze skrzyni chodził lekko, bez żadnego oporu. Jutro zmieniam płyn hamulcowy i odpowietrzam ale nie sądzę żeby to coś pomogło.
Chyba najpierw wymienię pompę przy pedale sprzęgła.
artek320e30 - 2011-12-18, 23:19
MaxxxS napisał/a: | Łożysko wyciskowe i wałek zdawczy mogą się przycierać.. zazwyczaj wtedy pedał ciężko chodzi.
a może źle dobrane sprzęgło... |
no właśnie może zle dobrane sprzęgło bo dwumas został stary być może coś nie gra ale jutro wstawiam na warsztat żeby zdemontować skrzynię zobaczymy co tam się dzieje
[ Dodano: 2011-12-18, 23:20 ]
a czy może być wina tej pompki przy pedale sprzęgła ? bo kolega twierdzi że to raczej się nie psuje
Miro - 2011-12-19, 04:46
Oczywiscie ze jest mozliwosc ze to przez pompke. Raczej to nie znaczy ze wcale sie nie psuje. Daj znac co wyszlo po wyciagnieciu skrzyni.
Pozdro
artek320e30 - 2011-12-19, 06:59
Miro napisał/a: | Oczywiscie ze jest mozliwosc ze to przez pompke. Raczej to nie znaczy ze wcale sie nie psuje. Daj znac co wyszlo po wyciagnieciu skrzyni.
Pozdro |
dziś się okaże . tylko zawtanawiam się jak przyjdzie kupić drugie sprzęgło to jak je dobrać jak tu taka zbieranina
[ Dodano: 2011-12-23, 22:57 ]
wszystko się wyjaśniło nie właściwe sprzęgło po zamontowaniu drugiego kompletu jest ok pedał sprzęgła teraz pracuje tak lekko jak by nie było sprzęgła
|
|