BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Który komplet rozrządu wybrać /e36 318 M40/opinia

adik_22 - 2012-02-02, 11:02
Temat postu: Który komplet rozrządu wybrać /e36 318 M40/opinia
Witam
Jestem na kupnie rozrządu do E36, 318i, M40 sedan 1991r i mam dylemat ponieważ znalazłem na allegro:
http://allegro.pl/rozrzad...2042827933.html
1 x pasek rozrządu contitech- 11311734608
1 x rolka napinająca : ruvilla- 11311727611 / 11311721245
1 x rolka kierunkowa : ruvilla- 11311708806
1 x rolka kierunkowa : ruvilla- 11311721264

(ponoć te elementy cieszą się dobrymi opiniami)

cena tego kompletu to 246zl natomiast w innym sklepie wyceniają go na 300zł. I teraz zastanawiam się czy ten komplet za 245zł nie jest jakąś podróbką.

Proponowano mi też komplet za 195zł (pasek dayco, rolki napinająca MG a prowadzące nsk)
Do tej pory mam pasek GATES ale coś widzę ze psy na nim wieszają bo zrobiło się tak samo jak ze świecami NGK, czyli napłynęły do europy podróbki.

Dodam ze auto ma ponad 400tys km  i sprawuje się super.

Może proponujecie jakieś inne propozycje kompletów albo sklepu.

Cypisek - 2012-02-02, 11:47

Ten zestaw z allegro całkiem przyzwoity, co do cen to sklepy mają różne dojścia, rabaty u hurtowników stąd takie różnice. Pomyśl też nad wymianą pompy wody może być też ruville albo hepu.
Łukasz - 2012-02-02, 12:55

Koniecznie z pompą wody Hepu. A ten zestaw jest spoko.
adik_22 - 2012-02-02, 14:42

Łukasz napisał/a:
Koniecznie z pompą wody Hepu...

hmmm pompa. Zapewne siedzi w tym aucie z 10 lat bo ja jej nie wymieniałem :mg: Jak na razie nie było z nią problemu. Nic nie cieknie trzyma stałą temp. Tylko raz podskoczył do czerwonego pola ale to stałem ponad godz w zakorkowanej Pradze w słoneczny połódnie. Czy koniecznie trzeba ją wymieniać??? :shock: Jakie są objawy wadliwej pompy? Osobiście nigdy nie wymieniałem pompy w żadnym swoim aucie, uważałem ze to zbędne :lol:

Wielkie dzięki, co do opinii zestawu contitech i ruvilla. Raczej zamówię u tego allegrowicza co podałem bo cena na prawdę rewelacyjna. Zeby tylko nie okazało sie to podróbką :evil: Teraz zastanawiam sie nad tą nieszczęsną pompą :? RUVILLE= 125zł ;/

Cypisek - 2012-02-02, 14:49

adik_22 napisał/a:
uważałem ze to zbędne :lol:

Są ludzie którzy uważają wymianę oleju za zbędną, wystarczą dolewki.

Pompę sprawdzisz jak ściągniesz z niej wiskozę, złapiesz za ten nagwintowany fragment i jeżeli oś ma luz poprzeczny to pompa jest do wymiany.

Adam86 - 2012-02-02, 20:53

Pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu, jeżeli nie daje żadnych oznak zużycia to nie ma ciśnienia na wymianę tego elementu. (Nie ma konieczności wymiany pompy razem z elementami rozrządu)
Często bywa że pompa zaczyna szumieć/huczeć tak jak zużyte łożysko.
Ja bym brał ten komplet z allegro :)

Cypisek - 2012-02-04, 07:49

Adam86, Nikt nie napisał że jest napędzana z rozrządu. Ale podczas jego wymiany łatwo sprawdzić pompę i ewentualnie wymienić.
metaldaw - 2012-02-04, 12:21

Wymiana pompy wody za jedna robotą - po takim zabiegu masz dłuuuuuuuuuuugp spokój, no ale jak chcesz koniecznie zaoszczędzić te parę złotych dzisiaj to wydasz więcej jutro/pojutrze jak będziesz zmieniał pompę ody i znów będzie dodatkowa robota

PS

chcesz zaoszczędzić to może poszukaj kolegów co olej wymieniają co 5tyś - na pewną oddadzą go za darmo a ty na nim pojeździsz :lol: :lol: :lol: :lol:

adik_22 - 2012-02-05, 12:11

już zakupiony komplet z allegro- pasek contitech i rolki ruvilla

metaldaw napisał/a:
Wymiana pompy wody za jedna robotą ...:

a co to za problem wymienić ja później :D jak już będzie widać ze coś nie tak :P

[ Dodano: 2012-02-05, 11:19 ]
metaldaw napisał/a:
chcesz zaoszczędzić to może poszukaj kolegów co olej wymieniają co 5tyś - na pewną oddadzą go za darmo a ty na nim pojeździsz :lol: :lol: :lol: :lol:

Chyba piszesz o sobie :D Je czegoś takiego nie robię. Nie pisałem ze odkupię starą pompę więc skąd Twoje ... Po rozebraniu okazało się ze jest dobra nie ma żadnych luzów itd. Więc po co wymieniać na nową jak i nowe nie ma 100% gwarancji. Nawet nowe mercedesy się psują. Obecnie auto kręci sie wokół komina więc uważam to za zbędne a jeśli padnie to wymienię ja sam i beż żadnego płaczu i lamentu ze mam robotę.
Dziękuję wszystkim za opinie. Temat uważam za zamknięty :]

beryl - 2012-02-05, 17:34

Ruvill robi na łożyskach INA, więc jest ok. Jeździłem na starej pompie, która nie ciekła i też mi się zachciało wszystkiego nowego. Wymieniłem na ori INA i po niecałym roku zaczęła cieknąć. Strach zakładać coś nowego.
adik_22 - 2012-02-13, 12:08

beryl, zauważyłem jak rozpakowałem. Był lekki nerw :evil: Mam mieszane uczucia ale do tej pory też były rolki INA ale bez napisu SLOVAKIA. Jak by były łożyska z napisem SLOVAKIA to bym je oddał ale pisze JAPAN to już lepiej (mam przykre doświadczenia z łożyskami naszych południowych sąsiadów). Hmmm łożysko rolki napinającej nie jest opisane. Oby nie był to bubel.

Raczej powinno wytrzymać te 60 tyś. Jeśli coś strzeli to napisze.
Komplet założony.