BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Range Rover Vogue czy X5 E53

urbi - 2012-02-23, 17:43
Temat postu: Range Rover Vogue czy X5 E53
Hello ! :)
Za jakiś czas planuje zmienic samochod i chce cos duuuuzego, wygodnego i niby terenowego. Chodzi mi po głowie bardzo mocno range rover l322 z v8 z bmw (ok 2002 - 2003 rok) i e53 (silnik 3,0 albo v8) z rocznika od 2002 do 2005 bo na taki mial bym many :)

vs

(foty poglądowe)

CO RADZICIE ?? :) kazde zdanie sie liczy :) pozdr!

Adam86 - 2012-02-23, 19:27

..Jak ja zmieniam samochód to na inne BMW, wiec dla mnie wybór byłby prosty... BMW :)
urbi - 2012-02-23, 20:31

uwierz mi ze w tym range roverze czul bys sie jak w bmw :) fotele z bmw, polowa przyciskow z bmw, lusterko wsteczne z bmw, zegary z bmw itd itd itd itd :)

a co mysla inni ? :)

lysy174 - 2012-02-23, 20:40

A ja bym sie tak bardzo nie spieszyl z werdyktem.

Wszystko zalezy urbi, do czego jest ci ten samochod potrzebny i jak bedzie uzytkowany.
Mialem okazje jezdzic oboma (bardzo bardzo krotko ale jednak) i powiem tak:
BMW jest bardziej zaawansowane technicznie i chyba troche wygodniejsze, Range jest wiekszy i zdecydowanie przestronniejszy w srodku a co za tym idzie wrazenia z jazdy sa zupelnie inne (nie mowie ze lepsze ale zupelnie inne).
Range ma mniej (niewiele ale zawsze troche mniej) elektroniki niz BMW i ogolnie jest troche prostrzy w konstrukcji wiec troche mniej sie moze zepsuc niz w BMW ale z drugiej strony to jest brytyjczyk (ROVER) a wiec z definicji czesci sa drozsze a jak sie juz cos zepsuje to "umar w butach".

Jesli masz zamiar tylko wozic dupe do pracy i czasem na jakies laski to raczej BMW natomiast jezeli planujesz jakies wypady gdzies "w teren" to polecam jednak Range

A i zapomnialem dodac ze o ile mnie wiadomo to Range jest troche ciezszy od rywala wiec zapewne i spalanie bedzie w nim wieksze a takie wózka sie juz nie robi "POWERED BY LPG" :lol: :lol: :lol:

urbi - 2012-02-23, 20:44

powered by lpg to na dzien dobry :P obecnie jezdze 540 e39 i robie srednio 100 km dziennie po krakowie ... zeby nie lpg to pracowal bym tylko na to zeby do niej lac :P

skoro jezdziles to powiedz mi ktory z samochodow jest wygodniejszy ? lepiej bedzie sie nim jechac w trase a zarazem jak kazdy z nich radzic sobie bedzie w miescie ? chce miec samochod zeby jechac i juz tak nie wpatrywac sie w ta droge za najmniejsza chociazby dziura bo juz mam dosyc ! ma bujac sie jak ponton i ma byc hiper wygodnie :P

napisales ze wrazenia z jazdy sa inne - w ktorym sa lepsze ?

mam teraz e46 coupe i e39 ... przeraza mnie to ze x5 jest pomieszaniem tych dwoch samochodow i nie bede mial nic nowego :P

makkus - 2012-02-23, 22:52

z range roverem miałem do czynienia, ale discovery (akurat TD5)...boże...większego gówna na oczy nie widziałem, terenówka ważąca ponad 2,5T...i to dzięki wykorzystaniu poszyć z blachy aluminiowej, pomijam, że z tym motorem (140km) to jest muł bagienny, ale hamować trzeba jak ciężarówką, trzeba przewidywać bo deptasz i czekasz....w instrukcji podają bodajże, żeby wymieniać tarcze hamulcowe co 15tys.km nie dlatego, że się zużywają, ale dlatego że krzywią się na potęgę. Rang rover jest przereklamowany, ma opinie o tym jaka to z niego nie jest zajebiaszcza terenówka tylko przez to, że pierwsze które zrobili faktycznie były dobre, ale te późniejsze...syffff jak wszystko co angol mógł sobie wymyślić...miałem do czynienia z różnymi przypadkami angielskiej motoryzacji i szczerze radze omijać szerokim łukiem, ćwiary umysłowe nic nie są w stanie dobrze zrobić, może przez to że leje 12razy na dobę i muszą dla lepszego samopoczucia chodzić o 5 na herbatę.

Z beemką nie miałem styczności, ale z całą pewnością mogę powiedzieć tak:
trudno znaleźć coś gorszego od angola

lysy174 - 2012-02-24, 07:10

makkus napisał/a:
trudno znaleźć coś gorszego od angola

Z ta opinia musze sie zgodzic dlatego napisalem ze jak sie w Range cos zepsuje to "umar w butach"

urbi napisał/a:
ma bujac sie jak ponton i ma byc hiper wygodnie

To w takim razie polecam raczej Jeep Grand Cheeroki (czy jakos tak sie to pisze).
Jest tanszy od obu konkurentow, mniej awaryjny z racji mniejszego zaawansowania "elektronicznego", tanszy w utrzymaniu, jest spora szansa ze kupisz juz "POWERED BY LPG" no i przede wszystkim wedlug mnie jest MEGA WYGODNY

urbi napisał/a:
napisales ze wrazenia z jazdy sa inne - w ktorym sa lepsze ?

Nie jestem w stanie napisac ci w ktorym sa lepsze poniewaz w BMW ma sie wrazenie wiekszego zwiazku ze sportowa dusza firmy, widac na oko ze jest w niej wiecej elektroniki zas w Range jest wiecej miejsca w srodku a wnetrze ma charakter bardziej luksusowy, wiecej w nim przepychu.
BMW ma sztywniejsze zawieszenie i pewniej sie prowadzi a Range sprawdza sie lepiej na jakich niewielkich bezdrozach no i "buja sie jak ponton" na asfalcie.

urbi - 2012-02-24, 13:45

dzieki za podpowiedzi :)

Jeep odpada - ma okropne wnetrze ! plasik fantasik i na dodatek design na poziomie poloneza ! Jak z zewnatrz bardzo mi sie podoba to w srodku jest okropnie.

Łysy - mowisz ze wnetrze w RR bardziej przestronne i widac ta elegancje - i o to mi tez chodzi. Niestety wnetrze w x5 to pomieszanie e46 i e39 (obydwa mam teraz) i przez to jestem troche uprzedzony do tego samochodu :/

Wybor jest trudny ... na szczescie mam jeszcze czas :)

Mam nadzieje ze uda mi sie obydwoma samochodami przejechac kawalek i skonfrontowac wrazenia z jazdy :)

Jesli ma ktos jeszcze jakies pomysly ewentualnie mial doswiadczenie z ktoryms z samochodow chetnie poczytam :)

Pozdrawiam
urbi.

Cypisek - 2012-02-24, 14:59

urbi, Ile czasu autem pojeździsz? pomyśl które potem łatwiej sprzedasz i na którym mniej stracisz.
daniello - 2012-02-24, 20:26

wiec wybor prosty x5 zawsze sie sprzeda,x5 ma ladna sylwetke a range to taki kasztan sikierka ciosany
Adam86 - 2012-02-24, 23:47

daniello, ma racje... X5 jakie by nie było, zawsze pogonisz.. z ROVEREM będzie napewno gorzej. Druga sprawa: masz e46 i e39 wiec z bmw jesteś już obyty. Wiesz co i jak, znasz budowe, wiesz jak konstruują inżyniery z Monachium :wink:
Cypisek - 2012-02-25, 07:40

urbi, może to cię przekona : D

lysy174 - 2012-02-25, 13:09

Urbi, a moze idzmy w troche inna strone.
Proponuje Audi Q7. Mialem okazje jezdzic takim 4,2 BiTurboDiesel w bardzo bogatej opcji i bylem zachwycony. Jest porównywalny z BMW X5 jesli chodzi o przestronnosc wnetrza czy zaawansowanie techniczne ale jest znacznie wygodniejszy i duzo lepiej sie prowadzi (przynajmniej ta wersja ktora ja jezdzilem) wiec moge z czystym sercem polecic to autko.

No i jak napisali koledzy jesli bedziesz szukal auta ktore pozniej sie dobrze sprzeda to mysle że ze sprzedażą Audi nie bedzie wiekszego problemu.

LUKAS - 2012-02-25, 15:25

urbi, kup sobie UAZa :D

Auto Pseudo drogowe, kabrio, 2 zbiorniki (kranik w srodku :D ) pełen wypas :D

IMO Beemka jest ładniejsza, bo z wyglądu zwiewniejsza.
Z czesciami nie bedziesz mial problemu. No chyba że chchesz się w jakis sposob wyrozniac, to ok, bierz Range`a.
Ale Range to taka Beemka pod innym ubraniem.

Stammek86 - 2012-02-26, 14:31

A mi akurat Range bardziej sie podoba niz x5 :D
MaxxxS - 2012-02-26, 15:17

http://www.youtube.com/watch?v=EvmQyDFTkbQ :) kup taki :)

Amerykańce są najwygodniejsze. np trailblazer... to jak jazda kanapą :) ale problem zawsze będzie z gratami i faktycznie wnętrze jest kaszaniaste..

jest jeszcze mniej więcej w tej cenie infiniti :) silnik z 350z, bardzo wygodny, ładne wnętrze i zero bagażnika...

Range to jedyny Suv który da rade w terenie.
X5 jest ładniejsze, eleganckie...
wygodę w obu oceniam na tym samym poziomie.... i jest to poziom niższy niż w Q7 :)

center - 2012-02-26, 21:11

a może x6?? :)
makkus - 2012-02-26, 22:30

MaxxxS napisał/a:
Range to jedyny Suv który da rade w terenie.

z taką masą w teren? już Panda 4x4 lepiej sobie poradzi...

taki samochód to do niczego innego jak wygodnego przemieszczenia się z punktu A do B bez obawy że zostawisz pół auta w jakiejś dziurze

urbi - 2012-02-27, 18:07

center napisał/a:
a może x6?? :)

ja bardzo chetnie a dolozysz ? :D

metaldaw - 2012-02-28, 16:42

Jak już wyżej pisano angole to syf i omijaj szerokim łukiem, jeśli jednak ma być duży przestronny SUV z możliwościami terenowymi to może jakaś Toyota Land Cruiser - zdecydowanie lepiej sobie poradzi w terenie od wszystkich tu wspomnianych ;) no i prawie każdy model ma w serii taki magiczny przycisk który zmienia charakterystykę zawieszenia z twardego na miękkie.
urbi - 2012-02-28, 21:52

Decyzja jest juz chyba podjeta :) teraz czekam do lata na pieniazki :)

Dzieki wszystkim za pomoc i opinie :)

a tutaj taki maly filmik ;)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Adam86 - 2012-02-28, 22:30

Bardzo Mądry Wybór :spoko: :papa:
Dixi - 2012-02-28, 22:41

A może chevrolet captiva ? albo wiem ! Rexton 8-)

PS> X5 chyba będzie najlepszym wyborem patrząc z naszego punktu widzenia :)

lysy174 - 2012-02-29, 06:56

Jak juz idziemy w takie skrajnosci to moze DODGE RAM na bliźniakach????

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Cypisek - 2012-02-29, 07:23

lysy174, Trzeba mieć naprawdę małego ptaszka żeby kupić sobie takie auto ; ]
makkus - 2012-02-29, 07:55

i kategorie prawa jazdy na ciężarówkę... :wink:
tomcat944 - 2012-03-01, 15:33

Cypisek napisał/a:

:-) albo bardzo duza lodz... tak jak jeden gosc w ZG, kupil takiego Rama bo Navara przy przyczepie z lodzia wygladala jak resorak :-)

urbi - 2012-03-02, 14:32

tomcat944 napisał/a:
Cypisek napisał/a:

:-) albo bardzo duza lodz... tak jak jeden gosc w ZG, kupil takiego Rama bo Navara przy przyczepie z lodzia wygladala jak resorak :-)

kurska wylowil ? :P

Cytat:

PS> X5 chyba będzie najlepszym wyborem patrząc z naszego punktu widzenia :)

hehe dobre :)