BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Tylne tarcze oraz klocki - jakie polecacie ?

Daro W. - 2012-04-10, 15:15
Temat postu: Tylne tarcze oraz klocki - jakie polecacie ?
Witam,

właśnie zbliża sie czas wymiany klocków oraz tarcz z tyłu i mam pytanie:
- jakiej firmy polecacie ?
Dodam, że nie jeżdzę ostro, nie katuję auta, jezdzę raczej turystycznie dla relaksu, więc wyczynowe częśći są raczej zbędne.
Na alegro widziałem po 190 pln i po 1000 pln.
Czy znacie sklep, który mozecie polecić w wawie ?

Adam86 - 2012-04-10, 16:11

Do takiej jazdy, śmiało Ci wystarczy kpl. TRW. Nigdy nie miałem z nimi problemu :)
Cypisek - 2012-04-10, 16:20

Ja mam z tyłu tarcze mikoda nawiercane nacinane, klocki bosch i żyję.
Adam86 - 2012-04-10, 16:28

Cypisek napisał/a:
Cypisek a jak z ich trwałością ?? szybko się scieraja ?? kiedyś coś słyszałem że 30 tys i do zmiany...
Cypisek - 2012-04-10, 16:56

Adam86 napisał/a:
Cypisek napisał/a:
Cypisek a jak z ich trwałością ?? szybko się scieraja ?? kiedyś coś słyszałem że 30 tys i do zmiany...

Ale o tarcze pytasz czy klocki? Jeszcze nic się nie wytarło za mocno a przejechane już na tym z 15 tys km.

Adam86 - 2012-04-10, 20:58

Miałem na myśli tarcze :) A jak ci to hamuje ?? Odczuwasz różnice miedzy serią a Mikoda ?
Cypisek - 2012-04-10, 21:02

Na starych tarczach podczas hamowania czułem że siedzę w pralce podczas wirowania. Mikody się trafiły to wziąłem. Na przód też będę je zakładał. Jakiś czas temu Lukas pisał o mikodach, Podobno czuć poprawę :wink:

[ Dodano: 2012-04-10, 22:05 ]
A może tylko z nim o tym rozmawiałem? nie pamiętam.

LUKAS - 2012-04-11, 20:18

Fakt też mam Mikody GT na przodzie i jest ok.
Nacinana i perforowana tarcza lepiej odprowadza gazy więc przy mocnym hamowania z dużych prędkości hamulce nie puchną tak jak na tarczach gładkich.

Daro W., do Twojej jazdy kup sobie zwykłe gładkie tarcze ATE i klocki Textar.

ATE mocno pyli felgę Ferodo to samo, z tego co pamiętam to Textar jest całkiem znośny, cenowo jak i stylistycznie (bo nie pyli), a hamuje bardzo dobrze.

PZDR!!
LUKAS ;)

Sebabmw - 2012-04-12, 12:32

Na Mikodach: przód wentylowane i nawiercane; tył pełne i nawiercane; klocki ATE przejechałem ok 45 tys km. Klocki zmieniłem 2x na przodzie i z tył. Drugi zestaw z tył mało sie zyużył. Tarcze po 45 tyś do wyrzucenia. Skrzynia automat, więc nie ma co się dziwić.

Teraz zamówiłem i załozyłem na przód Mikoda wentylowane i nawiercane oraz klocki Ferrodo, a po zmianie zacisków z tył na 540 (od kolegi z Sanoka :) )założyłem wentylowane tarcze TRW i klocki TRW (za zestaw zapłaciłem 300 PLN).

Polecam klocki ATE i Ferrrodo, nie pękają jak tanie klocki.

Zastaw Mikoda nawiercane, nacinane i wentylowane na przodzie z klockami Ferrodo hamują bardzo dobrze.

Daro W. - 2012-04-12, 20:50

Wielkie dzieki.
CHyba wezme Mikody.