|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - m50b25 stuki na zimnym silniku
SUCHARUS - 2012-05-08, 15:14 Temat postu: m50b25 stuki na zimnym silniku witam. panowie chcialbym sie upewnic dlatego potrzebuje waszej pomocy co to sa za stuki?
http://www.youtube.com/watch?v=5fI-5R2QEoA
mam to samo przy nie rozgrzanym oleju (10w40 przebieg 250tys) gdy olej osiagnie temperature ok 70 stopni stuki calkowicie ustaja.....problem mam juz od jakiegos czasu ale dzis jak wracalem z pracy cykanie zrobilo sie glosniejsze (bardzo) jakby cos sie przywieszalo, i przy probie przyspieszenia czuc bylo ze motor kuleje na ktorys garnek....takie zjawisko wystapilo pierwszy raz po przejechaniu jakis 500m wszystko wrocilo do normy...a po rozgrzaniu oleju wzorowa praca zadnego cykania....dodam jeszcze ze gdy jest motor zimny cykanie wystepuje zaraz po odpaleniu przez jakies 2 sekundy i ustaje przy przytrzymaniu obrotow ok 1000-1200 cykanie wystepuje ale nie ciagle tylko hmm tak cyklicznie. mysle ze to ktorys hydroelement i w sumie od dawna bylem do tego przekonany az do dzis..gdy podczas powrotu z pracy cykanie przerodzilo sie w glosne stuki.....najbardziej slyszalne jest to na wysokosci kolektora wydechowego przy rozrzadzie panowie radzcie....
zapomnialem dodac brak vanosa
slawo - 2012-05-08, 20:26
slyszysz w okolicach wydechowego bo sie niesie kazdy stuk po nim
stawiam na ktorys hydroregulator
BIERNAŚ - 2012-05-08, 22:05
Chyba mam podobny objaw w moim m52b28TU, ale u mnie nie ma takiej tragedii. Od czasu do czasu coś tam słychać i niesie się też właśnie od strony kolektora wydechowego. Obstawiam hydro-regulator.
SUCHARUS - 2012-05-09, 13:48
tak tez wlasnie obstawialem ...... teraz jeszcze jedno pytanie kupywac dobre uzywki tzn. uzywki orginaly czy np. nowy zamiennik typu "noname" za 38zl szt. jak mi to pan w sklepie ladnie powiedzial?? mehle wedlug sklepu sztuka 70zl....prosze o porade...moze ktos juz uzywal zamiennikow?
BIERNAŚ - 2012-05-09, 22:28
Niestety nie pomogę w tej kwestii. Kiedyś i ja wezmę się za to, ale sam nie odpowiedziałem sobie na pytanie czy używkę czy średniej klasy zamiennik. Wg mnie nowe to nowe. U mnie sporo rozbierania jeśli chodzi o wymianę hydro-regulatorów. Lipa by była, gdyby po włożeniu używek, któraś "stukała".
[ Dodano: 2012-05-09, 23:29 ]
Weź pod uwagę również fakt, że te silniki mają już sporo przejechane, więc nie wiem czy sens pakowania używek.
rajoo - 2012-05-09, 23:38
wystarczy no name, chyba nie zamierzasz brac z tym autem slubu
jak chcesz cos w miare jakosciowo to Febi albo Ruvillemontowalem kilka razy i ma najlepszy stosunek cena-jakosc
SUCHARUS - 2012-05-10, 14:12
fajno dzieks za pomoc pozdrawiam
|
|