BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Is m42 i wisko

BassQ - 2012-08-06, 18:39
Temat postu: Is m42 i wisko
Witam !!
Kupiłem m42 i ma zostać włożony zamiast m40. m40 ma wisko (prawie nowe) i chciałbym przy nim zostać. Zastanawiam sie tylko czy łopatki wentylatora miną się obok koła pasowego klimy (ma wale korbowym), czy nalerzy je odkręcić ? Jako tako klimy nie mam i kompresor z napinaczem już zdemontowałem, została tylko kwestja koła. Poradzicie ?? :beer: :D

Cypisek - 2012-08-07, 16:04

Jeżeli ta rolka jest z M42 to zmieści się. Jeżeli z m40 to będzie zahaczać bo rolka ma inne odsadzenie. Rolkę możesz odkręcić jest na 6 śrubach 13 mm które po zdjęciu rolki trzeba z powrotem dokręcić (zawsze to mniejsza masa wirująca ; ]. Pamiętaj tylko że z tej samej rolki pędzona jest pompa wspomagania.
BassQ - 2012-08-09, 23:23

Dzięki :D Tak rolki są z m42 , wygrzebałem stare wisko i wentylator i łopatologicznie mija się - jeden problem z głowy :]
oprucz tego wychodzi mi że skrzynia m40 ma taką samą długość jak m42
sprzęgło z osprzetem również jest takie samo
wał i podzuszki silnika takie same
wybierak również pasuje
Może ktoś to potwierdzić ? Nie chciał bym mieć zonka jak zaczne swapować ;/
:beer:

Cypisek - 2012-08-10, 06:22

Skrzynie i wały mają różną długość. Skrzynia w IS jest trochę dłuższa przez co krótsza jest przednia część wału. Poduszki też są inne bo IS ma olejowe a m40 zwykłe gumowe.
BassQ - 2012-08-10, 20:44

Cypisek GURU :prosze: faktycznie różnica w skrzyniach jest ok 1cm - to dobrze wiedzieć -- a to oznacza kolejne wydatki - to już źle wiedzieć :(
W etk mi wyszło że wał i poduszki mają te same numery ;/

A wybierak zostaje czy też trzeba zmienić?

Cypisek - 2012-08-11, 12:58

Możesz dać skrzynie z m40+ wał z m40 i wszystko będzie pasić, na pewno trudno by było znaleźć skrzynie i wał z isa a skrzynia z m40 radziła sobie w wielu autach. Wybierak zostaje.

Popatrz dokładnie w ETK jak to jest z poduszkami i wałem ; ]

BassQ - 2012-08-11, 14:07

Skrzynie mam , razem z silnikiem kupiłem :)
Część wału też już mam (za 40zł) we środe będzie u mnie razem z poduszkami silnika (po 25zł sztuka - używki oczywiście) :jupi:
Jakbym nie miał skrzyni to na "jakiś czas" by zosała m40, a skoro mam is-ke to wole zrobić raz a porządnie :D

Zaraz wnikne w etk :wink:
Edit: No nie chce być ineczej , dla wału i poduszek ma te same nr ;/
Używam ETK 08/2008

Cypisek - 2012-08-11, 15:02

BassQ napisał/a:
No nie chce być ineczej , dla wału i poduszek ma te same nr

No ale 318is i co i skąd? ; ]