BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [e34]RoboCop ///M5 Daytona-Violett

RoboCop - 2012-10-29, 12:21
Temat postu: [e34]RoboCop ///M5 Daytona-Violett
Mój ostatni nabytek :)

W 2005 roku po dość nieoczekiwanej sprzedaży 325i e30, zacząłem szukać kolejnego auta - miało być 5 e34, w pełnym M - pakiecie, z silnikiem M50B25, w możliwie jak najlepszym stanie.
Budżet miałem spory jak na e34 w tym okresie, myślałem, ze bez problemu znajdę takie auto. Po długich i ciężkich... nic w odpowiednim stanie nie znalazłem.
Poszerzyłem poszukiwania o kombiaka i e36 328 koniecznie w sedanie, ostatecznie coupe. Też nic nie wyszło, zbliżał się zlot BMW w Toruniu i bezpośrednio po nim klubowy zlot w Borsku, a ja nie miałem czym jechać.
Rzutem na taśmę kupiłem dość ładną coupetkę w M-Paku niestety słabo wyposażoną i ze słabym silnikiem, na szczęście auto okazało się udanym egzemplarzem, które nie przysparzało żadnych problemów w trakcie mojej 2 letniej eksploatacji. Ale to nie było to czego szukałem. Potem nadszedł czas na e46 (które wciąż posiadam),od zeszłych wakacji zaczął za mną chodzić pomysł, żeby kupić jakiś starszy samochód, brałem pod uwagę różne modele m.in. e24, e28, MB Cosworth, ale w końcu przytuliłem taką 5-er, która ma wszystko to czego szukałem kiedyś: M Technic z zewnątrz/ wewnątrz (nareszcie czarny sufit!), elektryka szyb/szyberdachu, działająca klima, sześć cylindrów etc. powoli będę doprowadzał staruszkę do jak najlepszego stanu.

Cypisek - 2012-10-29, 13:11

Robert piękne autko w męskim kolorze. Wydaje mi się ze lampka na suficie powinna być czarna.

Z zewnątrz M, wewnątrz M a pod maską też ///M?

Też za mną chodzi coś klasycznego, e28, e32, e34...

:beer:

lutekzz - 2012-10-29, 14:46

fajne wyposażenie teraz trzeba silnik dorzucić :D i bedzie git
High-Tech - 2012-10-29, 15:02

S38 pod maską?!

Wiesz kto jest największym miłośnikiem e34 w Klubie :D

pozdro

Adam86 - 2012-10-29, 15:29

RoboCop, pewnie specjalnie nie wrzucał zdjec silnika, żeby nam niespodzianke zrobić.. ;)
Fajna sztuka. :) Jedynie felgi w kolorze mi nie pasuja, i lampka powinna być czarna :]

Miro - 2012-10-29, 16:00

No mów jaki tak masz silnik :) Ładna furka :spoko:

pozdro

maaaad - 2012-10-29, 16:51

Ten kolor rozkłada mnie na łopatki. Auto super :spoko:

PS. Nie widzę ekonomizera, a obrotek chyba do 8k wyskalowany :P

Cypisek - 2012-10-29, 16:55

maaaad napisał/a:
PS. Nie widzę ekonomizera, a obrotek chyba do 8k wyskalowany

Bingo! albo trafiony - zatopiony :lol:

ogolny - 2012-10-29, 18:20

W d...e się przewraca :twisted: Fajna piąteczka , w końcu dużo miejsca na tylnych fotelach :)
LUKAS - 2012-10-29, 19:09

No Robo, widze ze wkoncu kupiles ta eMkę o ktorej mowiles :)

Brawo gratuluje!!! ;D

S38B38 jak dobrze widzę ;)

RoboCop - 2012-10-30, 08:20

Cypisek napisał/a:
Robert piękne autko w męskim kolorze. Wydaje mi się ze lampka na suficie powinna być czarna.

Nie wiem czy "męski" :shock: , ale to jeden z najczęściej wybieranych obok Avusa kolorów, których nazwy zostały wzięte od nazw torów wyścigowych jak:Misano, Mugello, Sebring, Macao, Avus czy Daytona.

RoboCop - 2012-10-30, 08:22

High-Tech napisał/a:
Wiesz kto jest największym miłośnikiem e34 w Klubie :D

pozdro

High-Tech wiadomo nie od dziś, że w sprawie e34 w Polsce :

Król jest jeden tego Ci raczej już nikt nie odbierze :prosze:

lutekzz Nic nie trzeba dorzucać, w aucie jest to co wychodzi z Vinu

maaad brawo za sokoli wzrok

ogolny szukam kanapy 2-osobowej, kolor faktycznie dobry na "PUSSY WAGON"

Chciałem w tym miejscu podziękować wszystkim, których od długich miesięcy zadręczałem w sprawie zakupu ///M. Stekmen Wrona Sybir Lukas - fenx chłopaki :)

Łukasz - 2012-10-30, 10:09

Rewelacja Robo. Zazdroszczę pozytywnie. Przydałby się detailing :) zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz :tak:
LUKAS - 2012-10-30, 10:39

No wkoncu zdjecie serducha :D

Hamowales?

RoboCop - 2012-10-30, 12:30

Auto kupiłem 2 tyg. temu. Wszystko jest tak jak kupiłem, przed powrotem, tylko zmieniono olej (Valvoline)

i po przyjechaniu do domu dokupiłem nowe wycieraczki (Bosch). Wszystko wygląda tak jak w dniu zakupu, więc tzw.detailing trzeba będzie zrobić - ale na chwilę obecną jak tylko warunki pogodowe pozwalają tylko jeżdżę, auto od strony mechanicznej nie wymaga żadnych zabiegów - wszystko jest na 5!
Hamownia w planach na przyszły rok.

Wyposażenie:
Kod typu HC91
Typ M5 (EUR)
Typoszereg E E34 ()
Seria 5
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik S38
Pojemność skokowa 3.80
Moc 255
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor DAYTONA-VIOLETT METALLIC (283)
Tapicerka (0318)
Data prod. 1992-09-04
Składanie Wyposażenie
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa
S303A INNENRAUMSCHUTZ/NEIGUNGSALARMG Ochrona wnętrza z czujn. alarm. nachyl.
S339A SHADOW LINE Shadow-Line
S401A SCHIEBE-HEBEDACH, ELEKTRISCH Dach przesuwno-uchylny elektryczny
S416A SONNENSCHUTZROLLOS Roleta przeciwsłoneczna tylna /boczna
S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S530A KLIMAANLAGE Klimatyzacja
S676A HIFI LAUTSPRECHERSYSTEM System głośników HiFi
S687A RADIOVORBEREITUNG Instalacja radiowa
S781A LM Rad 9Jx17 auf Hinterachse Obr. BMW, st. le. M Kontur
S899A EXPORT-FAHRZEUG optyczne podawanie sygnałów do DWA

Jedyne zmiany w aucie, to dołożony Servotronic i przycisk EDC.

maaaad - 2012-10-30, 12:39

Genialna jest :spoko:
Mechanicznie mówisz, że spoko, a blacharsko? :x Zakładam, że co najmniej na 4+, ale ciekawość zmusiła mnie do zapytania :D

High-Tech - 2012-10-30, 12:58

Musisz ją trochę odchamić :lol: Ale to już sama przyjemność będzie.

Dlaczego chcesz kanapę dwumiejscową? W b38 nie wychodził taki setup.

Jak faktycznie CI nie przejdzie, to się odezwij, mam dwa takie komplety.

Ale myślę, że bardziej by Ci się spodobały recaro speed z winkelhocka, które trzymam "na strychu" :mg:

Może na przyszły rok poskładam swoje 550i i gdzies się uda spotkać w Polsce.

ps. My w tym roku wskrzesiliśmy dwie eM'ki...

RoboCop - 2012-10-30, 13:22

No właśnie, szkoda, że nie wychodziło z 2-miejscową kanapą. Skóry, które są w aucie są świetnym stanie, na dzień dzisiejszy tylko je trzeba zakonserwować. Chętnie bym pooglądał Twoje skarby. Zaskakujesz rozpasaniem swoich projektów :shock: słyszałem tylko o jednej ///M5 w Twoich rękach.
Nawet nie pytam o to Recaro Winkelhock - to dopiero rarytas.
maaaad, auto było malowane, z korozją w tej chwili nie ma problemów, doły drzwi i listwy w porządku, to niestety spory feler e34.

Cypisek - 2012-10-30, 17:39

RoboCop napisał/a:
Cypisek napisał/a:

Nie wiem czy "męski" :shock: ,

To taka ironia :wink: tak czy inaczej takim autem nikt by się nie wstydził jeździć.

kafarek - 2012-10-31, 13:30

Gratulacje nabytku! Robi robotę.. ;)
Adaasko - 2012-10-31, 15:40

Imo "królem" można nazwać człowieka ktory Twoje e34 serwisowal, ale mniejsza :)

Znam tą sztuke, jak wspomniałem, mechanicznie jest naprawde rakieta, serwisował ją gośc który ma chyba bardzo szybkie S38B38, i mooocno ogarnia Mki.

Auto wymaga doslownie troche serca, detailingu, i zmiany napewno koloru tych rotorów w kołach (sami chcieli to poprawic :P ) no i z tego co pamietam, brzydkie ramki dookoła lamp, dobrze pamiętam?

dbaj nie gorzej od nich, to bedzie pięknie.

RoboCop - 2012-10-31, 17:27

Adaasko napisał/a:
Imo "królem" można nazwać człowieka ktory Twoje e34 serwisowal, ale mniejsza :)

Znam tą sztuke, jak wspomniałem, mechanicznie jest naprawde rakieta, serwisował ją gośc który ma chyba bardzo szybkie S38B38, i mooocno ogarnia Mki.

Coś w tym jest... Można Go nazwać królem, nazwę Go Pan S. - gdyby nie to, że Pan S. jest niesamowicie skromnym, miłym człowiekiem. Nie dość, że posiada największą wiedzę o ///M Powerach z ludzi, których poznałem, to reanimuje i poprawia te samochody lepiej niż to robiła fabryka. Też słyszałem, że ///M5 Pana S. :D , jest bardzo szybkie - nie jeździłem, zrobił nam pokazówkę, co potrafi ten samochód. Trochę filmików z Jego dokonań:

https://www.youtube.com/watch?v=0Xe9MYo9sZU

https://www.youtube.com/watch?v=TxVovpGjhkg

https://www.youtube.com/watch?v=12xIge_BOZw

Adaasko czy my się poznaliśmy w Domino - spędziłem tam prawie 3 dni kupując ///M :lol:

Dzięki Kafarek - miło, że zajrzałeś na stare śmieci, u Ciebie też zdajesie wciąż coś się dzieje w temacie.

Adam86 - 2012-10-31, 19:42

...RoboCop, Ja myślałem że to jakieś biedne 518..... A to M five... :prosze: gratki jeszcze raz :spoko:
LUKAS - 2012-10-31, 19:50

E34 dające w kość E39 coś pięknego :twisted:
kris/// - 2012-10-31, 22:53

Gratuluje zakupu .Najpiękniejszy kolor z palety e34 piękna jest. Widziałem filmik z ta sztuka na youtubie w roli głównej ;) Robocop skąd jesteś?
Ps.zaloz wątek na M forum .

Adaasko - 2012-11-01, 01:44

RoboCop, jest tak jak mówisz, naprawde auto spod jego ręki - chociaz wiadomo, to rzecz martwa - to raczej strzał w 10.

Poznać się raczej nie poznaliśmy, dawno mnie tam nie było, ale jesli to ty tak "jak pies do jeża" podchodziłes do kupna, to kawałek historii slyszalem, hehe :)

w kazdym razie gratuluje, auto robi wrażenie, slyszalem jak chodzi, jest mega charakterne, mówie, nie wiele trzeba, trzymam kciuki :)

G-R-Z-E-Ś - 2012-11-01, 16:17

Robo no no :wink: Piękny zakup ! Gratuluje ! Mam nadzieje że się spotkamy i pokażesz mi to piękne cudo :wink:
RoboCop - 2012-11-02, 00:34

kris/// mieszkam całkiem niedaleko Ciebie, a film o którym mówisz to nie o moim aucie - w rejestrze ///M jest błąd, Venom ma to poprawić.

Adaasko nie dziękuję, żeby nie zapeszać :)

G-R-Z-E-Ś liczę, że uda się coś zorganizować. Ty podniosłeś poprzeczkę z mocą, to musiałem też coś kupić, żeby potem goniąc za Tobą nie nadwerężać się zbytnio :wink:

HARTGE - 2012-11-02, 16:04
Temat postu: Re: [e34]RoboCop nareszcie 5-er
GRATULACJE :spoko: :spoko: :spoko:
Nareszcie masz to co chciałeś.

RoboCop napisał/a:
W 2005 roku po dość nieoczekiwanej sprzedaży 325i e30, zacząłem szukać kolejnego auta
Robert to było w połowie 2007 roku.
henry - 2012-11-02, 19:06
Temat postu: Robo M5
Gratulacje Robert !! No to w przyszłym roku nie wykręcisz się od przyjazdu na zlot Beemka-Klubu takim "sprzętem" ( a zlot będzie!!!) - Pozdrawiam - henry
slawo - 2012-11-03, 14:36

wow!!! stary zaskoczyles mnie bardzo!
przepiekna sztuka!
pozdro

sarna1 - 2012-11-03, 21:38

no no Gratulacje :D :brawo:
RoboCop - 2012-11-06, 10:56

Temat zaczęty inaczej niż to zwykle robimy, ale byłem ciekaw, czy bez podawania szczegółów, 5-tka jest od razu rozpoznawana co kryje pod maską 8-)
Tak jak mi zależało, auto mimo nietypowego (eMkowego) koloru, dalej może uchodzić za "zwykłe" e34, dla mnie to zaleta.
Pod koniec miesiąca nakręciłem 1500km - oswajam się :)

Gdzieś na Pomorzu - moje konie :)

davidx_net - 2012-11-06, 11:18

Jeżeli to nie tajemnica to ile trzeba wyłożyć na takie eMM? Auto piękne.
RoboCop - 2012-11-06, 11:33

W Polsce aktualnie ceny za ///M5 e34 z silnikiem S38B38 wahają się od 25.000-40.000PLN, dodam że większość to S38B36, których było dużo więcej wyprodukowanych i są z reguły tańsze. O poliftowych M5 nie wspominam, bo jest ich w kraju bardzo mało (chyba przez ostatni rok nie było ani jednej sztuki w ogłoszeniach) a na zachodnich portalach aukcyjnych osiągają o wiele wyższe ceny niż modele przed liftem.
Sosen - 2012-11-06, 14:44

Pięknota, pogratulować :jupi: Czy poprzedni właściciel to Karol? bo jeśli tak to faktycznie jest mistrzem od beemek w szczególności od emek.
życzę duuuuużo przyjemności z jazdy :spoko:

pozdro
Sosen

Pietrek - 2012-11-07, 00:52

Gratuluje dobrej sztuki ;)
M5 postawiłbym jako drugi samochód w garażu... gdyby mnie było stać :lol:

Przydałby się jakiś detailing ;)

Grzesio - 2012-11-07, 21:22

no chłopaku pozamiatałeś :brawo:
bedę mógł obok niej zaparkować swoją kiedys na jakimś zlocie :?: - please :prosze:

Adaasko - 2012-11-07, 22:37

Sosen, pozwole się wypowiedzieć, to auto szefa Karola, także źle nie miało :)

a Karol ma własnie S38B38 sterling silber z tego co pamiętam, właśnie polift.

stekmen - 2012-11-08, 08:50

Karol ma przed liftingiem :!: pozdrawiam
RoboCop - 2012-11-08, 21:28

Sosen auto tak jak pisał Adaaasko, kupiłem od szefa Stiga -Zyzego.
Grzesio liczę, że odbędzie się jakiś zlot klubowy o czym wspominał Henry i popstrykamy sesję :spoko:
Karol ma zrobioną na polifta, nawet heble pozakładał.

Mój lotnik grzejący się na siłowni Karola :twisted:

Miro - 2012-11-08, 21:30

Piekne auto jak będzie jakiś zlot i może uda mi się na niego wpaść to pomacam ją :D

Pozdro

Adaasko - 2012-11-09, 11:58

stekmen, a racja, przed lift, ale z B38, 6s manualem i hamulcami od B38

świetne te e34, czasem staly koło siebie, tyle mocy w jednym miejscu :)

na jednej z fotek ze stigowej jaskini widać odpoczywające E24 M6, to jest maaaszyna :)

sybir - 2012-11-10, 19:39

RoboCop napisał/a:

Chciałem w tym miejscu podziękować wszystkim, których od długich miesięcy zadręczałem w sprawie zakupu ///M. Stekmen Wrona Sybir Lukas - fenx chłopaki :)

Nie ma za co :beer:
Piękna Ema, gratulacje :spoko:
sie ma

Adaasko - 2012-11-29, 22:50

jak tam EMa? jakieś mody delikatne? :D
ChriS - 2013-01-29, 19:15

Robert gratuluję zakupu :spoko: ....koloru mniej :wink:

Wybierasz się nią w tym roku na jakiś track day czy inny nurburgring ?

RoboCop - 2013-02-09, 17:29

Co z autem - sezon zimowy, więc nic się nie chce robić.

Pobawiłem się z radiami.

Docelowo przyjdzie chyba Alpine.

Wymieniłem dmuchawę wnętrza, moja chrobotała. Licznik pojechał na przegląd, bo obrotomierz czasem świrował.

...i usilnie poszukiwałem garażu, okazało się to nie lada problemem w moim mieście :evil:
Auto w miedzyczasie stało u kumpla w firmie.

Nie sam

Powoli zbieram jakieś teile do auta.

i cały bagażnik części od ///Gregora z m-forum

Jakieś tam lampy, naklejki, emblematy, kołki, śrubki, skisack z elementami tapicerki, jak nowa pokrywa dolna silnika, wlot do chłodzenia alternotora,głośniki na tył z systemu HiFi, bo u mnie na tyle były Magnaty - na szczęście nic nie było wycinane itd i najważniejsze klucz do świec do S38, bo to był jedyny element skrzynki narzędziowej którego nie mogłem dorwać - teraz już mam komplet.

Znalazłem garaż - szkoda, że w innym województwie, ale przynajmniej w spokojnym miejscu. Przed przewiezieniem na zimowe leża, wymieniłem jeden z wężów silnika i płyn chłodzący.

Grzesio - 2013-02-09, 19:55

A co z lampami jest nie tak ze kupiłeś następne??
ChriS - 2013-02-09, 20:17

Grzesio napisał/a:

Są ciemne z tego co widzę...mają być oryginalne... zgadłem ? :)

Grzesio - 2013-02-09, 22:19

ChriS napisał/a:
Grzesio napisał/a:

Są ciemne z tego co widzę...mają być oryginalne... zgadłem ? :)

To i tylne wylecą?? :(

BIERNAŚ - 2013-02-10, 23:11

Auto w każdym calu rarytasowe! Gratuluję!
Pawel-e30 - 2013-02-11, 16:36

też tak latasz?? :D

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

TONY H. - 2013-02-12, 13:14

raczej bym ich nie doszedł ale jakby mi tak kolo jechał na czołówkę moim pasem to bym go i tak próbował dogonić i tak bym mu sklepał michę że długo by nie pojeździł....
RoboCop - 2013-02-12, 18:34

Grzesio napisał/a:

Niestety jak przyjechałem kupić auto lewa mijanka była pęknięta, prawa już w marcu była tylko robiona na BH. Więc na chwilę obecną będzie coś w tym guście

fotka z google

Szalony Gruzin robi wrażenie na drodze :) Nie wiem czy tak łatwo byłoby mu "sklepać michę", zauważcie, że w wielu miejscach jest eskortowany ( I części to chyba lepiej jest widoczne), filmowany przez kumpli. W II części wyraźnie pozwala sobie na więcej - ciekawe czym to się skończy...